Kerajaan Thailand kini dalam perancangan untuk mewajibkan semua pelancong asing termasuk dari Malaysia untuk memiliki insurans perjalanan pada kadar harga RM2.70 (20 Baht) seorang.

Laporan agensi berita VNA menjelaskan tindakan itu adalah untuk meningkatkan keyakinan pelancong asing datang ke negara gajah putih itu susulan insiden kemalangan membabitkan pelancong asing seperti kemalangan bot yang membabitkan kehilangan jiwa 47 pelancong dari China tahun lepas.

Insurans yang bakal diperkenalkan oleh kerajaan Thailand itu akan menawarkan perlindungan premium sebanyak 1 juta Baht jika membabitkan kemalangan jiwa dan pelancong asing yang datang dikehendaki membayar insurans tersebut di kaunter Imigresen lapangan terbang.

IKLAN

Tuntutan insurans akan dikawalselia oleh Dana Promosi Pelancongan Thailand dan status terkini skim insurans terhadap pelancong asing itu perlu mendapatkan kelulusan Kementerian Pelancongan dan Sukan Thailand sebelum diusulkan di mesyuarat Kabinet tidak lama lagi.

IKLAN

Disember tahun lepas, seramai 47 pelancong dari China terkorban dalan insiden feri tenggelam di Phuket, berpunca daripada kegagalan operator feri mematuhi garis panduan keselamatan untuk membawa penumpang. Implikasi kejadian tersebut menyebabkan industri pelancongan Thailand terjejas akibat penurunan kepercayaan pelancong asing untuk melancong di negara tersebut.

IKLAN

Kalau anda nak bercuti ke Thailand lepas ini, pastikan anda memiliki insurans ya!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI