Palembang, daerah yang tidak asing bagi pelancong terletak di Sumatera Selatan, Indonesia. Kota ini padat dengan 1001 kisah sejarah. Kalau masyarakat Malaysia, kita mengenali Palembang bermula dengan sejarah Parameswara, yang asalnya dari Kota Palembang, kemudian berkelana ke tanah Melayu dan membuka Melaka. Palembang menyimpan pelbagai cerita dan destinasi menarik yang boleh diteroka.

Antara lokasi unik yang ada di Palembang adalah sebuah pasar harian yang dikenali Pasar Pocong. Dengar nama pasar pun sudah seram ini kan untuk singgah di lokasinya betul-betul berada di kawasan tanah perkuburan.

Pasar Pocong terletak di Jalan Telaga Swidak, 14 Ului, Kecamatan Seberang Ulu I, Palembang dan sangat terkenal dalam kalangan masyarakat Kota Palembang. Beroperasi dari awal pagi hingga tengah hari, Pasar Pocong ini sudah wujud hampir 17 tahun.

Pasar Pocong, Pasar Harian Terkenal Di Palembang Terletak Di Tengah Tanah Perkuburan Pasar Pocong, Pasar Harian Terkenal Di Palembang Terletak Di Tengah Tanah Perkuburan

IKLAN

Dahulu, nama asal bagi Pasar Pocong ini dikenali sebagai Pasar Pagi Naga Swidak. Namun dek kerana ditempat di tengah kawasan tanah perkuburan, orang ramai mula menggelarkan ‘Pasar Pocong’ yang sinonim dengan kisah masyarakat di sana jika ada kawasan perkuburan pasti ada pocong (sejenis hantu).

Sejak itu Pasar Pocong sangat terkenal bukan sahaja buat penduduk tempatan malah penduduk luar dari daerah lain serta pelancong asing. Rata-rata berpendapat, selain namanya yang unik dan seram, sebab lain mereka datang berbelanja di sini kerana harga yang ditawarkan cukup murah berbanding pasar lain.

IKLAN

Pasar Pocong, Pasar Harian Terkenal Di Palembang Terletak Di Tengah Tanah Perkuburan Pasar Pocong, Pasar Harian Terkenal Di Palembang Terletak Di Tengah Tanah Perkuburan Pasar Pocong, Pasar Harian Terkenal Di Palembang Terletak Di Tengah Tanah Perkuburan

IKLAN

Tidak lari daripada perkara mistik, peniaga di sini juga seringkali dikatakan diganggu dengan kemunculan susuk lembaga yang menyeramkan. Namun belum pernah lagi terjadi perkara yang lebih buruk. Menurut ahli jawatankuasa yang menjaga kawasan tersebut, ini mungkin disebabkan niat peniaga yang menumpang ditempat tersebut hanya untuk mencari rezeki dan tidak lebih daripada itu.

Setiap minggu juga, setelah selesai urusan jualan, semua peniaga akan bersama-sama bergotong-royong membersihkan kawasan sekitar agar lebih bersih dan kemas. Berbeza dengan sebelum ini, kawasan tanah perkuburan ini dibiarkan dengan semak dan lalang yang tinggi akibat tidak mempunyai peruntukan untuk kerja-kerja pembersihan.

Sumber: News Detik

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI