Sungai Verzasca yang terletak di Switzerland sangat popular dalam kalangan pencinta alam semulajadi kerana kejernihan airnya yang mengalir dari gunung-ganang. Sungai sepanjang 30km ini berasal di Pizzo Barone dan mengalir ke Tasik Maggiore, di Itali.

Selalunya aktiviti selam skuba seringkali dilakukan di laut. Namun jika ke Switzerland berlainan pula. Sungai yang memiliki air yang jernih menjadi lokasi idaman untuk melakukan aktiviti ini.

Lembah sungai terletak di rantau Itali dan Switzerland menjadi destinasi pelancongan yang popular pelancong dari seluruh dunia untuk melihat perairan biru Verzasca. Untuk yang mempunyai lesen selam skuba, pastinya aktiviti menyelam di sini menjadi tujuan utama untuk dilakukan.

IKLAN

IKLAN

Untuk yang lain, kebanyakan mereka lebih suka untuk mengambil gambar dari jambatan yang dibina di atas sungai ini. Air sungai jelas kelihatan sangat jernih, sehinggakan pada kedalaman 10 meter di dasar sungai, anda masih dapat melihat dengan jelas jambatan yang merentangi sungai ini.

IKLAN

Di negara kita juga ada tau! Sungai tersebut mempunyai air yang sangat jernih. Sungai Bangang nama diberi terletak di Hulu Dungun, Terengganu. Nama sebenar sungai ni ialah Sungai Bangan atau Sungai Balu. Mungkin kerana slanga orang Terengganu dibunyikan ‘G’ dibelakang, ia lebih popular dikenali Sungai Bangang.

Lokasinya tersorok atas ketinggian lebih kurang 800 meter dari paras laut menjadikan ia sukar diakses. Tak ramai orang ke sini menjadikan air di sini sangat jernih. Sungai Bangang biasa dikunjungi pendaki.

Untuk ke sini, trip popular dikalangan pendaki dengan trip gelaran CBL (Puncak Chemerong, Gunung Berembun, dan Air Terjun Langsir) ; tiga spot utama ini wajib dilalui. Permit diperlukan untuk pendakian.

Gunung Berembun setinggi 1038 meter, Air Terjun Chemerong antara yang tertinggi di Malaysia setinggi 370 meter dan Air Terjun Lansir pada ketinggian 801 meter dari paras laut.