Jika anda bercadang ke Kelantan dari Sabah dengan urusan yang telah dibenarkan pihak berkuasa, perlu menjalani ujian calitan COVID-19 kali kedua selepas lima hari menjalani kuarantin wajib.

Menurut Majlis Keselamatan Negara (MKN) Kelantan, ujian itu diwajibkan ke atas semua sekalipun ujian saringan kali pertama yang dilakukan tiga hari sebelum mereka berlepas dari Sabah menunjukkan keputusan negatif. Sebaik tiba di lapangan terbang, mereka akan dibawa ke pusat kuarantin yang ditelah diwartakan untuk menjalani ujian swab dan juga bagi menjalani kuarantin wajib selama lima hari.

Setakat ini negeri Kelantan mempunyai tiga tempat kuarantin yang telah diwartakan iaitu di:

IKLAN
  • Sektor Sumber Teknologi Pendidikan (SSTP) Pengkalan Chepa
  • Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Pasir Mas
  • selain di Hotel H Elite bagi mereka yang berkemampuan.

Bagi mereka yang datang atas tujuan rasmi seperti mesyuarat, mereka juga akan dinilai oleh Jabatan Kesihatan Negeri yang akan bertugas di LTSIP dan melalui penilaian ini kemungkinan mereka dipakaikan gelang hijau sahaja bagi membolehkan mereka hadir di tempat yang perlu sahaja. Langkah itu diambil bagi menjaga kemaslahatan masyarakat tempatan berikutan Sabah antara negeri yang merekodkan kes jangkitan COVID-19 tertinggi di negara ini.

IKLAN

Pengembara Dari Sabah Ingin Masuk Ke Kelantan Wajib Jalani Ujian COVID-19 Dua Kali

IKLAN

image via google | Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI