Bukan suka viral-viral tapi banyak juga kita baca keluhan dan kekecewaan dialami oleh pengunjung tatkala menginap di hotel yang sudah dibuat tempahan. Biasanya ramai memiliha harga yang “boleh tahan”, pemandangan indah, sea view dan lain-lain kriteria bahkan membawa review orang ramai yang sudah datang menginap di situ.

Memang kecewa kalau kita membayar pada harga tinggi tapi bila sampai ke bilik, ia kotor, bilik air air berkerak, tuala mandi agak kusam warnanya, cadar ada tompokan serta lain-lain masalah.

Kalau hadapi masalah begini, apa hak pengguna kena tahu? Dikongsi dari fb peguam terkenal, Nor Zabetha dari Tetuan Nor Zabetha Cinnai & Co, peguam ini mengupas dari segi hak penguna boleh tuntut jika berlaku masalah-masalah ini.

Moga ada manfaat buat kita.

Saya selalu juga terbaca perkongsian di Group Facebook Hotel Review Malaysia. Seronok membaca perkongsian tentang hotel-hotel dan percutian di Malaysia.

Testimoni boleh saya jadikan sebagai rujukan, manalah tahu hendak ke sana nanti. Pengalaman menginap di hotel atau rumah penginapan yang kotor dan tidak terjaga bagaikan mimpi ngeri bagi pengalaman percutian.

Kadang-kadang percutian memang ‘best’ atau ‘perfect’ tetapi disebabkan penginapan. Aduh! Hancur mood.

Pernah sekali dulu terkena, sekitar tahun 2012. Saya pernah menginap di sebuah hotel di negeri Selatan Malaysia.

Masuk ke bilik, saya lihat dinding terkopak. Lantai pula ada helaian rambut. Di atas katil pula ada kesan tompokan. Masuk ke tandas, lubang tandas ada tompokan hitam. Hish!

IKLAN

Saya tidak pernah meninggalkan sebarang komen di Trip Advisor, inilah kali pertama pengalaman saya menulis berjela-jela pada tahun 2012, bagaimana teruknya penginapan dan pengalaman saya di hotel tersebut. Tidak puas hati dan rasa terkena.

Peristiwa ini benar-benar jadi pengajaran kepada saya. Setiap kali sebelum tempah hotel secara online, saya semak dahulu ‘rating’, saya baca testimoni orang ramai dalam platform pesanan atau di media sosial. Supaya tidak terkena lagi pengalaman yang dahulu.

Seminggu lebih yang lepas, viral tentang pengalaman penginapan seorang wanita di Melaka. Saya baca pun naik geram. Aduh! Sikap pengusaha/ wakil rumah penginapan pun.

Dalam zaman orang bersaing-saing untuk memberikan servis yang terbaik, malangnya kalau masih ada pengusaha yang bersikap sebaliknya. Haih!

Ada yang bertanya kepada saya, apa tindakan yang boleh diambil. Sebelum kita teruskan kepada tindakan, saya terangkan dahulu berkenaan rumah penginapan dari konteks undang-undang.

IKLAN

Maksud premis penginapan secara ringkas dalam Seksyen 2 Akta Industri Pelancongan 1992 (Akta 482) mana-mana bangunan, termasuk asrama, hotel, rumah inapan, rumah tumpangan, rumah rehat, rumah pemalaman, dan struktur lain sama ada kekal atau sementara, yang dikemukakan oleh tuan punya, atau pengurusnya, sama ada keseluruhan atau sebahagiannya.

Sebagai menawarkan tempat penginapan pemalaman atau tempat tidur kepada pelancong untuk disewa atau dengan balasan apa-apa bentuk ganjaran yang lain, sama ada makanan atau minuman juga disediakan atau tidak.

Senang cerita, maksud Seksyen 2 ini memang telah merangkumi semua jenis cara dan gaya ‘homestay’ yang biasa dijadikan untuk penginapan. Walaupun kita sewakan satu bilik dalam rumah kita, sudah cukup merangkumi maksud 2 perenggan di atas.

Seksyen 31A Akta ini pula mensyaratkan bagi premis penginapan didaftarkan kepada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC).

Mana-mana pihak gagal mematuhi peruntukkan bawah Akta ini, jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih 3 tahun atau kedua-duanya sekali bawah Seksyen 37 (Akta 482).

IKLAN

Jadi bermakna pendaftaran adalah wajib seperti mana yang diingatkan oleh Menteri Pelancongan pada 2019 dalam Berita Harian. Linknya ada di bawah.

Sebarang aduan berkenaan masalah penginapan boleh dibuat secara rasmi kepada MOTAC dengan disertakan pembuktian. Rujuk kepada soalan lazim dalam link komen.

Pengadu juga boleh mengadukan hal-hal yang timbul akibat dari rumah penginapan seperti masalah hotel, gigitan serangga, kebersihan, keselamatan bangunan kepada Pihak Berkuasa Tempatan. Rujuk Link Soalan Lazim SISPAA- MOTAC di ruang komen.

Ini antara kaedah-kaedahnya, selain itu hal melibatkan pelancongan ini, pengguna juga boleh membuat tuntutan di Tribunal Pengguna sekiranya terdapat tuntutan-tuntutan yang ingin dikemukakan bagi penginapan tetapi tertakluk kepada syarat-syarat am tribunal pengguna seperti perkhidmatan yang dibekalkan kepada pengguna.

Cara-cara yang saya cadangkan tidak melibatkan kos yang banyak berbanding tuntutan di mahkamah.

Boleh cuba cara-cara di atas dahulu sekiranya berlaku perkara yang menimbulkan rasa tidak puas hati atau terdapat sebarang aduan/ tuntutan.

Sekiranya tiada hasil atau tidak berpuas hati dengan hasil, kes tuntutan boleh juga dikemukakan di Mahkamah. Dapatkan nasihat peguam anda terlebih dahulu.
Oleh Nor Zabetha

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI