Bila nak bercuti terutamanya ke luar negara, sebaiknya dapatkan perlindungan insurans. Ini sangat penting bukan sahaja melindungi diri daripada sebarang kejadian yang berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan, malah juga dapat memastikan barang-barang peribadi juga turut terjaga.

Justeru itu setiap kali plan untuk bercuti atau melancong ke luar negara atau dalam negeri sekalipun pastikan perlindungan insurans termasuk dalam list yang perlu dilengkapkan sebelum hari berlepas.

Sekarang lagi mudah, boleh beli secara online sahaja dan kalau yang pergi bercuti dengan pakej, pastikan korang tanya tentang perlindungan yang diberikan.

Apa yang dikongsikan Nur Ilha Emira menerusi Facebook Backpackers Buddies Malaysia (BBM) mungkin dapat memberikan gambaran betapa pentingnya perlindungan insurans untuk semua traveler.

Bukan sahaja dapat pampasan untuk beg yang lambat sampai malah wang yang diperolehi juga mungkin boleh digunakan untuk cover perbelanjaan sampingan yang lain terutama bila melancong selepas pandemik ini.

Nasihatnya juga pastikan korang pilih insurans yang senang dan mudah untuk membuat tuntutan.

Beg Lambat Sampai

Nak share pengalaman claim travel insurance dengan Etiqa.

IKLAN

Date Delayed Baggage : 18 Dec 2021

Date Received Baggage : 22 Dec 2021

Date Submit Claim : 7 Jan 2022

Date Claim Masuk : 20 Jan 2022

Type of Insurance : Etiqa 360 (Platinum)

IKLAN

Pastikan Dokumen Yang Diperlukan Lengkap

Supporting Document Submitted :

  1. Boarding Pass
  2. Airline Report regarding delayed baggage
  3. Acknowledgement Receipt from courier

Hari-hari check status claim, masih processing dan tunggu je Agent Etiqa call (tak ada call/email pun) tapi bila check akaun bank, senyap-senyap je Etiqa dah bank in RM4000 untuk 2 pcs of delayed baggage.

IKLAN

First time guna Etiqa dan sangat efficient rupanya. Really recommended. Saya bkn agent, saya cuma customer yang beli online

Alhamdullilah dapat la cover duit Swab Test 4 kali dan kos hotel quarantine

Conclusionnya, beli la insurance (pilih yang senang nak claim) sebab kita tak tau bila akan jadi benda-benda tak diingini