Melancong atau bercuti di dalam Malaysia sememangnya mempunyai banyak kelebihan seperti menambahkan lagi pengetahuan am mengenai negara, quick release stress hal kerja dan belajar, gain pengalaman yang belum pernah dirasai sebelum ni dan banyak lagi perkara-perkara lain.

Ada individu yang suka bercuti di dalam negara berbangin keluar negara. Ianya bergantung kepada minat dan kemampuan sendiri. Tapi tak bermaksud orang yang suka bercuti dalam negara ni tak berkemampuan ya. Mereka lebih minat nak bercuti dalam negara, tak akan kita nak halang kan? Oleh itu, sebagai rakyat Malaysia yang suka bercuti dalam negara, ada beberapa kelebihan yang menarik untuk anda tahu apabila bercuti dalam negara sahaja.

5 Sebab Mengapa Melancong Dalam Negara Lebih Best, Selamat & Seronok!

Lebih jimat duit

Kelebihan pertama, lebih menjimatkan duit atau apa sahaja yang membabitkan duit. Anda tak perlu bersusah payah nak fikir mengenai pertukaran mata wang asing atau tak cukup tunai semasa percutian. Mesin ATM ada di merata-rata tempat dan dengan mudah untuk dijumpai di kebanyakkan lokasi percutian anda. Perbankan atas talian seperti penggunaan kad kredit atau aplikasi perbankan pun boleh digunakan untuk membayar harga hotel atau di untuk shopping.

IKLAN

Tak perlu guna bahasa isyarat

Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan dan semua orang di Malaysia boleh faham dan bertutur dalam bahasa ini. Sesetengah masyarakat di Thailand, Vietnam, dan Singapura yang berkunjung ke Malaysia juga mempunyai pengetahuan dalam menggunakan Bahasa Melayu. Bahasa Inggeris pula digunakan sebagai bahasa kedua dan hanya digunakan dalam urusan-urusan tertentu sahaja. Jadi, jika anda bercuti dalam Malaysia, anda tidak akan mempunyai kesulitan daripada berkomunikasi untuk urusan penginapan, jual-beli, jalan-jalan cari makan dan sebagainya.

5 Sebab Mengapa Melancong Dalam Negara Lebih Best, Selamat & Seronok!

IKLAN

Keharmonian masyarakat majmuk

Masyarakat Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum dan ini menjadikan negara ini sebagai salah satu contoh negara yang unik di seluruh dunia. Apabila bercuti di Malaysia, anda dapat lihat Melayu, Cina, India dan kaum-kaum lain bergaul antara satu sama lain tanpa mengira warna kulit dan ras keturunan serta etnik. Sebab inilah, percutian dalam negara bukan sahaja mampu dinikmati daripada segi keseronokan sahaja tetapi dapat merapatkan lagi hubungan antara masyarakat majmuk dalam negara kita.

IKLAN

Aset pelancongan dunia ada di Malaysia

Malaysia mempunyai bermacam-macam tempat menarik yang boleh dikunjungi. Lokasi percutian di sini tak kalah dengan lokasi-lokasi lain yang ada di luar negara antaranya Desa Dairy Farm, Sabah, Pulau Perhentian, Terengganu, Pulau Langkawi, Kedah dan bermacam-macam lagi. Banyak lokasi pantai di Malaysia yang cukup cantik, tempat-tempat bersejarah, destinasi percutian menarik, penginapan yang selesa dan bermacam aneka makanan untuk dinikmati semasa percutian. Aset pelancongan yang ada di negara kita sentiasa menarik minat pelancong luar negara untuk bercuti ke sini.

5 Sebab Mengapa Melancong Dalam Negara Lebih Best, Selamat & Seronok!

Promosi program pelancongan yang best!

Program khas yang dianjurkan untuk menarik pelancong bercuti dalam negara kita adalah Tahun Melawat Malaysia. Acara ini cukup memberikan impak yang besar terhadap industri pelancongan dan menjana sumber kepada negara kerana peningkatan pelancong yang tinggi saban tahun. Sektor pelancongan merupakan salah satu penyumbang kepada pendapatan terbesar negara. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk merancang percutian anda bagi mendapatkan pengalaman dan keseronokkan di negara yang tercinta ini.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI