Selepas sekian lama tidak sehaluan akibat perbezaan ideologi politik, Korea Utara dan Korea Selatan akhirnya berdamai pada tahun lalu.

Dikesempatan itu, membuka peluang seorang jurugambar bernama Ed Jones untuk merakam foto penduduk Korea Selatan dan Korea Utara melalui sisi kehidupan mereka tetapi dalam bidang atau aktiviti yang sama. Kesemua gambar tersebut telah disiarkan untuk tatapan ramai. Rata-rata netizen sangat kagum kerana berpeluang melihat kehidupan rakyat Korea Utara khasnya yang sebelum ini mengamalkan dasar tertutup kepada negara luar.

(Atas) Murid berusia 9 tahun dari Korea Utara merayakan Hari Kanak-kanak di Pyongyang dan (Bawah) seorang kanak-kanak berusia 10 tahun dari Korea Selatan di Seoul Fashion Week.

(Atas) Jurulatih menembak Korea Utara di tempat kerja beliau di Pyongyang dan (Bawah) jurulatih menembak di Korea Selatan di Seoul.

(Atas) Pengunjung di Taman Air Munsu Pyongyang, Korea Utara dan (bawah) pengunjung dari Korea Utara di Caribbean Bay Water Park, Seoul.

(Atas) Pekerja stesen minyak di Korea Utara dan (Bawah) pekerja stesen minyak Korea Selatan.

IKLAN

(Atas) Seorang pemandu pelancong Korea Utara dan (Bawah) pemandu pelancong Korea Selatan.

(Atas) Seorang pelajar berusia 23 tahun dari Korea Utara di dataran bandar di Pyongyang dan (Bawah) seorang pelajar berusia 24 tahun dari Korea Selatan di daerah Seoul.

(Atas) Pegawai tentera dari Korea Utara dan (Bawah) Pegawai Tentera Selatan Korea yang menjaga Zon Keselamatan

IKLAN

(Atas) Pembeli di pasar raya di Korea Utara (Pyongyang) dan (Bawah) pegunjung pasaraya di Korea Selatan (Seoul)

(Atas) Seorang pemandu bot pelancong Korea Utara (Taedong River di Pyongyang) dan (Bawah) pemandu bot pelancong dari Korea Selatan (Han River di Seoul)

(Atas) Seorang petani dari Korea Utara dengan latar belakang ladang ginseng dan (Bawah) seorang petani dari Korea Selatan di ladang sayur-sayuran.

IKLAN

(Atas) Seorang wanita Korea Utara di lapangan Kim Il-sung di sebuah perarakan tentera dan (Bawah) Laksamana Muda Korea Selatan dalam persiapan menentang senjata nuklear.

(Atas) Seorang pekerja kilang Korea Utara di Wonsan dan (Bawah) pekerja kilang di Korea Selatan.

(Atas) Seorang gadis Korea Utara dalam kelas komputer di Pusat Sains (Pyongyang) dan (Bawah) seorang pelajar Korea Selatan dalam kelas komputer di Yonsei University (Seoul)

(Atas) Seorang pekerja Taman Air Munsu di Pyongyang, Korea Utara dan (Bawah) penyelamat di Taman Air One Mount Water Korea Selatan.

(Atas) Pekerja kilang Korea Utara menghasilkan peralatan pergigian di Pyongyang dan (Bawah) pekerja kilang Korea Selatan yang menghasilkan bahan pembungkusan di Chuncheon.

Sumber: Brightside (Photo by Ed JONES / AFP)