Pulau Tioman memiliki pasir pantainya yang memutih dan halus, air laut berwarna hijau kebiruan, hidupan marin serta hutan paya bakau menjadi tarikan utama pelancong untuk bersantai dan menenangkan fikiran serta membebaskan diri daripada tekanan.

Di Pulau Tioman terdapat lima kampung utamanya iaitu Kampung Tekek, Kampung Salang, Kampung Air Batang, Kampung Genting dan Kampung Juara, satu-satunya kampung yang menghadap laut lepas. Anda boleh memilih destinasi pilihan sepanjang bercuti di pulau itu.

Bercirikan panorama semula jadinya, banyak aktiviti berkumpulan boleh dilakukan di pulau itu terutama aktiviti air seperti snorkeling dan selam skuba selain pendakian ke Gunung terdekat atau merentas hutan ke kawasan air terjun.

Tiada kenalan untuk bercuti bersama ke Pulau Tioman? Tidak perlu risau, siapkan sahaja diri anda dan terus mencipta memori secara solo di Pulau Tioman yang pernah dinobatkan antara 10 pulau tercantik dunia.

IKLAN

Ini perkongsian Mohd Azuan Ariffin solo traveller cuti-cuti Malaysia Ke Pulau Tioman!

(19.9.2020 – 22.9.2020)
Kebanyakkan pelancong yang dah ke Tioman biasanya akan memilih utk menginap di sekitar Tekek, Paya atau Salang. As for me yg sukakan kelainan & adventure, saya memilih utk menginap di Kampung Juara yang terletak di bahagian timur Pulau Tioman. Sangat berbaloi & menarik. Sesuai sangat utk yg nak restkan minda & me time session. Cuma agak mencabar sedikit sblum sampai resort sbb kena naik 4wd (RM30 sehala/per person).


Sedikit Info:

  • Penginapan : 1511 Coconut Grove & The Barat Tioman Beach Resort (kedua-duanya terletak bersebelahan) hnya 30 meter jalan kaki ke pantai.
  • Rate room mngikut type & bajet sendiri (saya booking direct drpd website resort memandangkan ada promo slpas compare price dgn booking.com & agoda)




My activity:

  • Sunrise (6.30 a.m- 6.45 a.m)
  • Jungle Trekking (Chameleon + Rafflesia) RM 120/person
  • Mandi di Ali's Waterfall
  • Sewa Motor (RM30/per hour) Pusing² Kg Juara + Minum Abc + Photography session
  • Sun Tanning session
  • layan live band @ 1511 Coconut Hroove
  • Free n easy


Aktiviti Lain Yg Boleh Dibuat:

  • Snorkeling 4 checkpoint
  • Scuba Diving

Best lepak kat Kampung Juara ni sebab tak sibuk. Tenang je. Bukak pintu & tgkap bilik terus nampak pantai. Dah macam private beach. Pantai di Kg Juara ni adalah sepanjang 2KM (terpanjang di Pulau Tioman) & org-org di Kg ni semuanya friendly & murah dgn senyuman.

Klook.com