Kemudahan pengangkutan yang ada di negara kita menghubungkan negara jiran terdekat memang berbaloi untuk dicuba. Apa kata tukar kelainan percutian keluarga anda dengan cara yang dikongsikan oleh saudara Mohd Firdaus

Atas permintaan rakan-rakan sekalian jom saya share kan cara perjalanan dari KL sentral ke Hatyai menaiki ETS serta tempat makan yg menarik boleh di dapati di sana.

Ok untuk tiket korang boleh beli dari apps KTMB, download dr apps store tau (dari apps ni korang bole beli utk 2org, so kalau nk beli utk 4org. korang kene lah buat 2x)

  • Harga tiket dewasa : RM76
  • harga tiket kanak2 : RM42 (umur 4tahun ke atas)

Antara tempat makan dan shopping yang menarik boleh korang lawati kt Hatyaiadalah :

  • Asean Night Bazaar
  • Chambura Dim Sum
  • Greenway Night Market
  • Khlong Hae Floating Market
  • Khloeng Hae Seafood buffet Halal
  • Lee Garden Plaza Mall

Macam aku bergerak dr KL sentral petang so sampai di padang besar jam 12.10 tengah malam, so aku rekemen korang ambil homestay dengan bader ni, nama sama mcm aku. Homestay dia amatlah bersih dari habuk (aku ni allergic habuk) dan owner dia amat membantu dari segi contact grab dan lain2 info nak ke hatyai. @padang besar homestay firdaus nama page nya dan contact en. Firdaus ni +60135805324

Okay kalau untuk masuk ke hatyai dari padang besar ada beberapa cara :

  • Keretapi – kalau korang pegi kapel atau backpackers style korang bolehlah naik ni dr stesyen padang besar. Ada 2x sehari, pagi jam 10am dan petang jam 4pm. Aku dengar keretapi ni jenis lama dan seat terhad, kalau korang lambat mmg akan penuh dan xdapat dduk la selama 45minit ke hatyai. Harga tiket sangatlah murah RM7/orang
  • Mini van – untuk yg berderet anak mcm haku ni boleh lah korang dapatkan khidmat van ni dr stesyen ets padang besar, kebiasaannya dorg dah tunggu kt gate korang keluar dr ets . Harga mereka cas RM20/orang. Biasanya satu van ada 10 seat nanti dorang akan tunggu 10seat penuh baru van jalan dan akan hantar korang sampai ke hotel hatyai
  • Macam kes aku aritu lain sikit, aku naik van juga tapi dari stesyen van padang besar thailand, kos dia mcm murah sikit dari mini van yg biasa korg dengar RM20/seat tu. Aku ambil kereta dr stesyen ETS padang besar, driver bawak kami ke boarder untuk imigration clearance Malaysia dan Thailand kemudian dia hntar kami ke stesyen van padang besar thailand. Kos RM30/trip (boleh naik 2dewasa 3 kanak2). So dari stesyen van ni aku naik sampai ke hotel hatyai dengan harga 50baht/seat

Ok untuk transportation korang sekitar hatyai aku xdelah melarang korang nak naik tuk-tuk, tapi seeloknya korang naik grab utk menuju ke destinasi yg korang nak pegi dengan harga yg lebih terjamin. Mungkin korang nak naik tuk-tuk sekadar pengalaman korang bawaklah anak naik satu trip dr tempat makan ke hotel utk last day korang kt sana (carilah org muslim #bmf)

Ok tibalah masa untuk pulang dari hatyai ke padang besar , yang nak naik keretapi atau van RM20/seat boleh naik macam biasa, aku ambil kereta dari hotel terus ke padang besar macam biasa sbb anak kecil dan nak kan keselesaan supaya dorang x merengek. So untuk kereta ni biasa mereka charge 1000baht sampai imigration Malaysia .Ni contact driver +66 86 293 2475 namanya abg mukhriz,asal dari thailand tapi fasih cakap utara(senang sketlah korang nak berurusan)

Haaa ni ada sket lg info, kalau korang dtg hatyai hotel xprovide iron ya, kalau bini korang jenis pakai tudung/shawl DUCK ke Ariani keee Bella Ammara keee bawaklah sendiri iron tu atau bole beli di asean night bazaar. Jangan lupa juga extension plug interntional sbb plug dorg xsama mcm kita

Okay gaissss, ni sahaja sharing dari aku (type dalam ets menuju ke kl sentral) utk korang, kalau nak share dan parking kat wall korang pun silakan, buat rujukan korang di masa akan datang kalau nak pegii nanti.

Caption

1. Okay ni apps KTMB yang korang nak beli tiket, dia boleh beli utk 2org sahaja untuk sekali beli makesure korang belilah untuk return sekali okay.

2. Kalau korang bawak stroller untuk anak, pilih Coach D dan ambil seat paling depan sekali, ada untuk korang parking stroller baby tersebut. Pastu korang jangan lupa bawak jacket atau sweater, dalam ETS sejuk glers bhaiii

3. Dalam ETS ada ruang solat yg selesa beserta tempat wudhu, kain pelikat dan telekung. Kalau korang nak jamak makesure lepas selsai solat pertama dan nak mulakan solat kedua kene check arah kiblat semula sbb kiblat akan bertukar arah

4. Dalam ETS juga ada cafe untuk korang beli makan dan minuman, size dan rasa dia standard dlm penerbangan punya lah kan. Harga makan RM8.50 dan air aku xpasti sebab aku bawak dr rumah

5. Ok ni sebelum bertolak masuk ke boarder, aku dapat driver yg hntar ke stesyen van padang besar thailand kt bulatan ni lah, dia tunggu tepi divider waktu kami turun grab dr homestay

6. Ok waktu korang nak cop passport kr imigration thailand, jangan lupa ambil kertas putih (mcm masuk singapore) dr kaunter imgresen tu dan isi sebelum nk cop. Waktu nk cop korang selitkan RM1/orang dalam passport utk byran kad putih tu ya.Ok ni dah selesai cop pasport dan scan bag di imigration thailand

7. Haaaa sinilah stesyen van padang besar thailand tuh. Cukup orang dia jalan. 50baht je per seat. Kalau anak korang kecik beli satu seat share dengan wife. Barang2 korang kalau banyak dia cas 50baht lg letak atas seat.Haaa camnilah aku dduk aritu, beli 4 seat bersamaan 200baht, 3 kerusi duduk, 1seat letak luggaage.

8. Okaayy ni lah hotel yg aku stay, aku rekemen korang amik hotel ni sebab :

  • 500m jurrr ke asian night market (jalan kaki 7mnt)
  • 800m jur ke greenway night market
  • 150m ke diana kompleks
  • hotel ni sediakan breakfast yg halal
  • hotel ni ada prayer room