Buat masa ini Langkawi menjadi travel bubble bagi merancakkan lagi industri pelancongan.

Jika sebelum jika bercuti ke Pulau Lagenda ini kita hanya ke tempat biasa seperti pekan Kuah, Gunung Matchingcang, Island Hoping atau melawat eco tourism, tetapi kali ini apa kata bercuti ke bahagian pulau.

Rupanya di Langkawi terdapat juga pulau yang cantik untuk diterokai. Antaranya adalah Pulau Tuba.

Ayuh, ikuti perkongsian itinerary Helmi Baharum dari sahabat Backpacker Buddies Malaysia untuk day trip ke Pulau Tuba, Langkawi yang cukup sinonim dengan penggemar mee udang.

π„πŠπ’ππ‹πŽπ‘π€π’πˆ πƒπ€π˜π“π‘πˆπ 𝐏𝐔𝐋𝐀𝐔 𝐓𝐔𝐁𝐀:𝐏𝐔𝐋𝐀𝐔 π˜π† ππ”πŠπ€π π’π„πŠπ€πƒπ€π‘ πŒπ„π„ 𝐔𝐃𝐀𝐍𝐆

+ Itinerati ringkas

Maksud Tuba: Sejenis tumbuhan di Asia Tenggara dan kepulauan di Pasifik barat-daya yang biasa digunakan untuk meracun ikan.

Meh sini nak menuba/meracun pemikiran anda agar berkunjung ke sini.

Bersih-Pulau Ini sangat bersih, teratur dan tersusun. Paling penting pulau ini nampak tenang saja dan tidak sesak.

Murah-Kos makan di sini murah.Tapi kalau dah melantak mee yang popular itu memang costly sikit lah. Kos pengangkutan pun sangat murah.

IKLAN

Cantik-tak perlu pun pakej island hoping kalau setakat nak tengok kebiruan laut dan kecantikan pulau-pulau di sini pun best.

Padang ragut kerbau Pulau Tuba
Pantai Tg.Pandan
Tg Pandan
Tg.Pandan
Tg.Pandan

Penduduk tempatan yang ramah-saya di bawa penduduk tempatan sampai point mula nak hiking yang agak sukar dijumpai.

Pengalaman lain tumpang caj henset di kedai runcit sebab habis terus bateri, makcik siap tanya ‘awat sat sgt hang caj’? (Aku pun dah segan lama dah rasa)

Last but not least of course sebab banyak lokasi-lokasi menarik. Serba ringkas itinerary dan kos seperti berikut:

– 11pagi: Bot penumpang di Jeti Marbel Pulau Langkawi RM5 sehala.sambil nak tunggu bot kita pekena nasi lemak dulu di jeti.Memang padu

IKLAN
Air Terjun Bagan Nyior

 

Air Terjun Bagan Nyior

Bot tiba di Jeti Pulau Tuba setelah 10 minit perjalanan.Sewa motorsikal RM14 + pergi tuang petrol RM2.

– 11.30-2.00pm: Hiking 30 minit ke Bukit Batu Licin, turun kurang 20 minit, selebihnya menikmati keindahan di puncak bukit.

– 2-3.30pm: Mandi di air terjun Kg Selat Bagan Nyior. Walaubagaimanapun lokasi ini adalah dah masuk kawasan Pulau Dayang Bunting. Balik singgah jap Barkat Chalet-lokasi shooting filem Ombak Rindu.

– 3.30-5.00pm: Pantai Tanjung Pandan dan makan mee combo-Kombinasi seafood hanya RM20.most recommanded dengan berdepan lautan luas.

IKLAN
Mee Combo udang ketam sutun
Padang ragut kerbau Pulau Tuba
Padang ragut kerbau Pulau Tuba
Padang ragut kerbau Pulau Tuba
Bukit Batu Licin
Bukit Batu Licin

– 5.30-6.00pm- Bukit/Gua Batu Kecil

– 6.00-6.45pm- Padang ragut kerbau Pulau Tuba.penutup trip diakhiri lawatan hijau luas memukau macam kombinasi lautan lumut dengan kawasan sawah padi.Di sini khabarnya dulu kawasan sawah padi yang ditinggalkan.

– 7.00pm-bot pulang ke Pulau Langkawi

Bukit Batu Kecil
Padang ragut kerbau Pulau Tuba
Sunset masa pulang dari Pulau Tuba

Nota kaki:Done jejak 8/99 Pulau di Langkawi.Tersisa lagi 91

Artikel Berkaitan:

β€˜Unplanned Short Trip’ Ke Langkawi. Tetap Puas 3H 2M Layan Eco Tourism Di Pulau Lagenda!

Ini Senarai Hotel Murah Sekitar Pekan Kuah Langkawi, Untuk Yang Ada Bajet Terhad

Gaya Mewah & Lebih Privasi. Ini 12 Resort Tepi Pantai Paling Best Untuk Staycation Di Langkawi!