Ramai yang tergendala sejak semalam apabila sistem operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) menghadapi masalah seperti kaunter daftar masuk, kaunter Imigresen dan sistem pengurusan bagasi, dan Sistem Paparan Maklumat Penerbangan.

Hal tersebut mencetuskan kegusaran kepada penumpang yang menggunakan perkhidmatan di kedua-dua lapangan terbang utama negara namun krisis dapat dikawal oleh pihak pengurusan KLIA buat masa ini.

Kemaskini terkini yang diperoleh dari laman sosial dan laman sesawang Malaysia Airport, setakat pukul 6 pagi, pihak Malaysia Airport sedang giat untuk menstabilkan sistem yang terjejas sehingga menyebabkan banyak penerbangan yang tergendala.

Ramai Penumpang Pesawat Terkandas, KLIA Giat Usaha Pulihkan Sistem Tergendala

IKLAN

Dalam menghadapi masalah ini, pihak Malaysia Airports telah menlancarkan 38 kaunter sementara di Terminal Utama KLIA untuk penumpang yang tidak dapat ke pintu pelepasan untuk ke pesawat.

Selain daripada itu, kemaskini Malaysia Airports itu juga menyatakan bahawa pihak mereka menyediakan empat bas tambahan termasuk kihdmat pengurusan di lapangan untuk syarikat penerbangan bagi memastikan kelancaran pergerakan penumpang dari kaunter sementara di Terminal Utama ke pesawat.

IKLAN

Tambahan lagi, Malaysia Airports juga menyediakan tempat letak kereta percuma kepada semua penumpang yang meletakkan kenderaan di Terminal Utama KLIA blok A, B, C dan D sehingga pukul 6 pagi hari ini ekoran kelewatan ketibaan pesawat yang dihadapi.

IKLAN

Anda yang mempunyai penerbangan hari ini disarankan untuk tiba empat jam lebih awal dari masa penerbangan bagi mengelakkan masalah yang tidak diingini.

Sila dapatkan bantuan segera dari pegawai Malaysia Airports yang berada di lokasi lapangan terbang dengan segera sekiranya anda menghadapi masalah berkenaan penerbangan dan sentiasa kemaskini status Malaysia Airports di laman media sosial untuk perkembangan terkini.

Sumber: Malaysia Airports

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI