Ternyata kesan dari pandemik Covid-19 telah mengakibatkan kemerosotan ekonomi yang teruk terutama dalam sektor pelancongan.

Banyak hotel terpaksa menutup operasi dan terbaru adalah Hotel Royale Chulan Bukit Bintang.

Kesan daripada PKP berterusan juga menyebabkan hotel ini secara rasminya membuat keputusan menghentikan perkhidmatan dalam industri perhotelah buat selamanya bermuda 11 Feb 2021.

Selain Royale Chulan, terdapat beberapa lagi hotel yang turut menutup operasi ekoran pandemik ini.

2. Hotel Silka Maytower, Kuala Lumpur

Terletak di Tengah bandaraya Kuala Lumpur, hotel bertaraf 3 Bintang ini turut mengumum menutup operasinya kerana tidak mampu menanggung beban kewangan. Menamatkan perkhdmatan 29 Januari 2021.

IKLAN

3. Hotel Equatorial Penang

Sering jadi pilihan pengunjung yang melawat Pulau Mutiara. Namun hotel yang memulakan perkhidmatan sejak 1989 turut menamatkan perkhidmatannya dalam industri perhotelan kerana perniagaan tidak mampu menanggung kos kerugian sepanjang pandemik. Tarikh tutup penutupan sebelum Mac 2021.

4. Hotel The Puteri Pacific, Johor Bahru

Antara hotel yang gah di bandar Johor Bahru ini juga turut terkesan dengan pandemik Covid-19. Beroperasi sejak 1991 dan terpaksa undur diri dengan menamatkan perkhidmatan pada 30 Ogos 2020.

IKLAN

5. Hotel Ramada Plaza Melaka

Sudah beroperasi sejak 35 tahun lalu dan secara rasmi menamatkan perkhidmatan pada 30 Jun 2020 kerana tidak mambu menanggung kos kerugian berterusan.

6. Berjaya Tioman Resort Pahang

Begitu popular di kalangan pelancong dalam dan luar yang melawat Pulau Tioman. Terpaksa juga menamatkan perkhidmatan sjak 15 Jun 2020 setelah 50 tahun beroperasi.

IKLAN

 

Artikel Berkaitan:

Lepas Gian Hiking Solo ‘Adam’s Peak’ Di Sri Lanka, Lelaki Ini Belanjakan RM2.5K Untuk 10 Hari Termasuk Tiket Flight

2 Bulan Training Hiking Tanpa Henti & Lepas 2 Hari Pendakian Solo, Lelaki Ini Berjaya Tawan Gunung Kinabalu

Bajet RM4K Seorang, Puas Dapat Travel Pulau Selatan New Zeland. Wanita Ini Kongsi Itinerari Lengkap 12 Hari Tour!