Switzerland mengumumkan pembukaan semula sempadan dengan tiga negara jiran bermula 15 Jun depan selepas ditutup hampir tiga bulan.

Map of Switzerland
Foto: holidaystoswitzerland.com

Ia langkah terbaharu untuk melonggarkan sekatan yang dikuatkuasakan berkaitan COVID-19. Kerajaan Switzerland menjelaskan pembukaan itu melibatkan sempadan dengan Austria, Jerman dan Perancis. Ketika ini, Switzerland hanya membenarkan penghantaran kargo dan pekerja rentas sempadan yang mempunyai pengecualian had. Negara itu bukan anggota Kesatuan Eropah (EU) namun ia adalah sebahagian daripada kawasan Schengen yang membolehkan perjalanan bebas visa di dalam Eropah.

IKLAN
Foto: planetware.com
Foto: wikipedia
Foto: reddit

“Rundingan ini menunjukkan kita mempunyai persamaan untuk kembali menjadi normal secepat mungkin, termasuk di bahagian sempadan. Jika perkembangan epidemiologi membenarkannya. Ini juga bermakna kita boleh kembali melaksanakan kebebasan perjalanan, kami sasarkan untuk membuka sempadan sepenuhnya dengan Jerman, Austria dan Perancis pada 15 Jun. Ini adalah perjanjian yang berjaya dicapai antara empat negara ini,” kata Ketua Jabatan Kehakiman dan Kepolisan, Karin Keller-Sutter.

IKLAN
IKLAN

Sumber: Bernama