Screenshot-2021-04-19-at-10.56.53-PM

Nampaknya tahun ini sekali lagi warga kota terpaksa menyambut Syawal di perantauan.

Ini berikutan pengumuman dibuat Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang memberitahu hanya akan meluluskan pergerakan rentas pada Isnin hingga Khamis dengan enam alasan yang dipertimbangkan.

Alasan itu melibatkan membabitkan tujuan pekerjaan, kecemasan dan kematian ahli keluarga terdekat, perubatan, pendidikan serta menemui pasangan jarak jauh.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, langkah mengetatkan syarat permohonan itu diambil susulan peningkatan kes baharu positif Covid-19 sejak lima hari lalu.

Katanya, permohonan untuk pergerakan pada hujung minggu tidak akan diluluskan selain hal kecemasan, kematian dan pasangan jarak jauh (PJJ).

IKLAN

“Hanya enam alasan dipertimbangkan untuk diberi kelulusan dan pemohon hanya boleh merentas negeri pada Isnin hingga Khamis sahaja.

“Permohonan pergerakan rentas negeri bagi tujuan sosial seperti menghadiri kenduri perkahwinan dan apa-apa jenis majlis atau jamuan dilarang,” katanya dalam satu kenyataan.

Tak Dibenarkan Rentas Negeri Hujung Minggu Hingga Lepas Aidilfitri, Kecuali Untuk 3 Sebab Utama Saja
Berterusan hingga Aidilfitri

Kata Acryl Sani, ia berterusan sehingga selepas Aidilfitri dan mana-mana pihak yang ingkar akan diambil tindakan tegas.

IKLAN

“Semua ketua polis daerah (KPD) dan pasukan pemantau pematuhan prosedur operasi standard (SOP) akan digerakkan ke lapangan bagi menangani isu ketidakpatuhan SOP masyarakat di bazar Ramadan dan pasar malam.

“Sekiranya didapati SOP tidak dipatuhi, PDRM akan mengemukakan saranan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) supaya aktiviti perniagaan di kawasan terbabit dihentikan,” katanya lagi.

jadi kepada semua warga kota, bolehlah plan bercuti dalam daerah sahaja tetapi perlu dingat perlu mengamalkan SOP kendiri bagi memutuskan rantaian jaringan virus ini.

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Dah Boleh Rentas Negeri Balik Kampung Atau Bercuti, Ini Doa Boleh Diamalkan Elak Perkara Buruk Sepanjang Perjalanan

Port Steamboat Sedap, D’Friend Steamboat & BBQ Sentiasa Dipenuhi Pengunjung Setiap Masa

Hanya 40 Minit Dari KL, Rumah Konsep Tradisional Jadi Tarikan Di Teratak Sofea Telok Panglima Garang

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI