Aktiviti perkhemahan selain bersantai bersama keluarga atau rakan-rakan baik dalam suasan alam sekitar yang damai mendapat tempat hari ini. Lokasi ‘pacak khemah’ di tepi pantai atau lokasi air terjun menjadi kegemaran dan pilihan.

Di Johor, terdapat sebuah kawasan air terjun menjadi viral dek lokasinya yang tampak begitu menarik dan berbeza dengan tapak perkhemahan yang lain. Tak perlu risau akan aspek keselamatan, semuanya sangat terjaga dan pasti berpuas hati.

Camping 3D2N Takah Pengkoi, Bekok

Perkongsian oleh Adeela Mokhtar via Family Camping Malaysia

IKLAN

First night ada ditemani family campers dari JB. Second night tinggal lah 3 orang gadis di dalam takah pengkoi tanpa orang lain camping ni masak dan makan jelaa. Kitaorg bawak makanan memang banyak masak dan bagi jiran. Jemput tok batin dengan Kak Ros (owner) datang makan. Nak balik bagi nasi lemak dekat satu group campers ni.

Buka mata nampak air terjun. Pagi mengopi depan air terjun sambil dengar air terjun. Ya Allah betul nikmat indahnya ciptaanmu. Tempat ni actually kawasan perkampungan orang asli. Dekat daerah Segamat Johor. Tempat memang sangat cantik. Boleh camping dan ada juga chalet. Ada juga penginapan dalam ‘Lori Bas’ nanti saya letak gambar.

IKLAN

  • kalau rasa malas nk bawak barang dari rumah. Dekat pekan bekok tu ada kedai speedmart 99. So boleh laaa shopping kt situ before masuk
  • kereta semua jenis boleh masuk.
  • line phone semua tak ada off dari dunia social media sebentar
  • toilet sharing tp lelaki perempuan asing
  • air terjun sesuai untuk kanak kanak and dewasa. Pandai berenang pun ada tempat yg dalam.
  • plugpoint ada. Tapi time saya pegi tak boleh hidup, sbb pakai generators ja. So better bawak powerbank kalau yg camping tu. Yg chalet plug ada kt dalam sana. Tiup tilam angin pakai mulut you all. Hebat partner camping saya
  • Meja kerusi ada disediakan dekat situ. So boleh ja ambil untuk duduk makan tepi air terjun
  • pelampung pun ada disediakan
  • bbq pit pun ada disediakan
  • kedai terdekat dlm 10 minit keluar dari kawasan situ. Dekat simpang Y nk masuk ke kawasan takah pengkoi ada satu kedai runcit
  • nak mandi saja tanpa bermalam pun boleh
  • kalau tak suka ramai org elok pegi time hari biasa, kalau weekend nk jalan pun berlaga bahu ramai sangat. Kalau weekdays tulaaa kekadang nasib baik ada laa org kalau tak mmg mcm kami laa jadinya. Mujur tok batin dgn kakros teman tidur kt chalet

IKLAN

Pesanan ringkas

  • sila bawak plastik sampah sendiri
  • jaga kebersihan kawasan ni sbb kawasan ni sangat bersih nk jumpa sampah pun susah
  • kalau camping bawak lampu lebih, sebab lepas pukul 11 malam. Spotlight semua akan off so akan gelap. Tinggal lampu yg malap dan biasa terang dia.
  • untuk campsite tkleh nk booking kt mana kita nak sbb kak ros dgn tok batin cakap siapa cepat dia dapat. Ada yg tunggu seawal 6 pagi pun ada nk tempat yg saya pacak khemah ni ni cerita time weekend and public holiday.

Harga:

  • Camping RM40 per pax / night (barang sendiri)
  • Chalet RM70 per pax / night
  • Mandi sahaja RM15 per pax

Harga ada yg ckp mahal and baik duduk hotel oyo harga mcm ni. Sampai sana dulu tengok sekeliling and baru anda tahu kecantikkan dia. Jalan nak masuk pun bersimen walaupun dlm hutan mmg patut bayaran mcm tu. Tak payah nk hiking bagai nk sampai kt tempat cantik mcm ni. Tekan minyak kereta je terus sampai. Part yg suka campsite dia berpasir so mmg kalau hujan pun tk akan kotor khemah and lecak. So erti kata tepuk dada tanya lah selera.

Contact person Kak Ros – 019 659 9316. Booking dulu before ke sana. Selamat tinggal Takah Pengkoi nanti ada rezeki saya akan datang lagi