Thailand punya banyak lokasi menarik. Namun sayangnya hanya Bangkok dan Phuket yang paling popular dikunjungi. Kota lain tidak kalah menawan dan mempunyai tarikan yang tersendiri.

Kanchanaburi ialah area dengan hutan lebat dan merupakan syurga tersendiri buat para pelancong. Cantik dan indah, namun tempat ini juga menyimpan masa lalu yang kelam.

Lokasi Landasan Maut Di Kanchanaburi Thailand Simpan Seribu Satu Kisah Lokasi Landasan Maut Di Kanchanaburi Thailand Simpan Seribu Satu Kisah Lokasi Landasan Maut Di Kanchanaburi Thailand Simpan Seribu Satu Kisah

Di sinilah terdapat Death Railway atau  jalan kereta api kematian yang menghubungkan hingga ke Myanmar, serta jambatan di atas sungai Kwai. Keduanya adalah sisa-sisa peninggalan zaman perang dunia kedua dan dibangunkan oleh tahanan perang. Kalau anda tertarik dengan sejarah, tempat ini wajib anda kunjungi. Pemandangan yang megah dan keindahan menawan Kanchanaburi termasuk beberapa air terjun yang terkenal, gua yang pernah dihuni oleh manusia Neolitikum, taman nasional dan sungai yang tenang.

Kanchanaburi terletak pada titik di mana dua anak sungai Khwae Noi dan Khwae Yai bertemu dan membentuk Maenam Mae Klong. Ini ialah lokasi terkenal Death Railway dan jambatan di Sungai Kwai yang terkenal dan  telah diabadikan dalam filem.

Lokasi Landasan Maut Di Kanchanaburi Thailand Simpan Seribu Satu Kisah

IKLAN

The JEATH War Museum

Nama JEATH berasal dari negara-negara yang terlibat dalam pembangunan kereta api Perang Dunia II dari 1942 untuk 1945 termasuk Jepun, Inggeris, Amerika, Australia, Thailand dan Belanda. Terletak di daerah Wat Chai Chumphon, muzium rekonstruksi tawanan perang jerami pondok penahanan yang sempit. Tawanan perang yang selamat telah menyumbangkan item untuk meningkatkan suasana dan keaslian muzium ini.

Lokasi Landasan Maut Di Kanchanaburi Thailand Simpan Seribu Satu Kisah

Hellfire Pass Memorial Museum Thailand

Hellfire Pass Memorial Museum menjadi salah satu dari lima muzium popular di Asia menurut TripAdvisor. Pengunjung dapat merasa penderitaan dan kenangan tentang kekejaman Perang Dunia Kedua dan belajar dari korban yang selamat tentang kejadian waktu itu dan mengapa kejadian itu boleh menimpa mereka.

Disebut muzium terbaik di Thailand, Hellfire Pass berada di kota Kanchanaburi (sekitar 75 km di sebelah barat Bangkok, berdekatan  Thailand dan Myanmar. Di muzium ini, masyarakat Thailand kerap mengadakan upacara untuk memperingati pemboman sekutu di wilayah tersebut yang dimulai pada 28 November 1944. Acara tahunan ini dilaksanakan mulai 28 November hingga 7 Disember.

IKLAN

Lokasi Landasan Maut Di Kanchanaburi Thailand Simpan Seribu Satu Kisah

 Jambatan Sungai Kwai

Jambatan Sungai Kwai telah menjadi  terkenal dan menarik baik Thailand dan pelancong asing. Dari “The History of the Real Bridge over The River Kwai Yai” dapat diketahui bahawa rel kereta api ini dibangun Tentara Kolonial Jepun dengan Sistem Kerja Paksa yang terkenal dengan kekejamannya. Memaksa ratusan ribu tawanan perang tentera Sekutu dalam Perang Dunia kedua terutama dari beberapa negara jajahan seperti Malaysia, Singapura, Indonesia dan India.

Dikatakan bahawa lebih dari 16,000 tawanan perang dari Ingegris, Australia, Belanda dan Amerika meninggal dunia ketika membangunkan jambatan yang merupakan sasaran serangan bom di 1945. Selain ini, lebih kurang 90,000 buruh dari Thailand, Myanmar, Malaysia dan Indonesia meninggal selama pembinaan. Jambatan ini masih digunakan hingga kini dengan bahagian melengkung dari jambatan aslinya. Kereta api ketika itu berakhir di Ban Tha Sao atau Namtok Station, jarak 77 km. dari Kanchanaburi Station.

IKLAN

Lokasi Landasan Maut Di Kanchanaburi Thailand Simpan Seribu Satu Kisah

Tiger Temple

Bagi anda yang pernah kerap mengunjungi Thailand, mungkin sudah tidak asing dengan Tiger Temple Wat Pha Luang Ta Bua di Kanchanaburi, Thailand. Tempat ini sering dijadikan salah satu destinasi pelancongan yang membawa pelancong tempatan mahupun luar negara.

Bagi anda yang pernah mengunjungi tempat ini, mungkin pernah merasa agak aneh dengan keadaan harimau di tempat ini. Mereka nampak lemas dan lehernya selalu dililit dengan rantai. Di tempat suci Buddha ini, nyatanya banyak harimau yang harus meregang nyawa dan diperlakukan dengan tidak sepatutnya.

Lokasi Landasan Maut Di Kanchanaburi Thailand Simpan Seribu Satu Kisah

Sai Yok National Park

Sai Yok National Park merupakan Taman Nasional yang di dalamnya terdapat air terjun, gua batu kapur, sumber air panas serta akomodasi yang baik untuk pelancong. Di sini pelancong dapat menikmati aktiviti air seperti kayak, berenang, bambu rafting dan gajah trekking.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI