Keunikan sebuah tasik yang mempunyai air kebiru-biruan seperti laut serta pasir putih di bandar Novosibirsk, Siberia dijadikan penduduk sebagai destinasi istimewa untuk mera­kam gambar Instagram.

Rakyat Rusia ini sanggup memperjudikan nyawa semata-mata untuk hanya kerana ingin berswafoto berlatar belakangkan pemandangan menarik. Tasik yang kelihatan seperti air laut itu sebenarnya membahayakan diri kerana telah tercemar. Tasik diberi gelaran ‘Maldives Siberia’ atau Maldives Novosibirsk’ ini adalah tapak pelupusan sisa toksik dari sebuah loji arang batu yang mengandungi garam kalsium dan beberapa bahan mineral yang sangat tinggi.

IKLAN

Orang ramai tidak boleh berenang dalam tasik tersebut kerana mempunyai kadar alkali yang tinggi, pasir jenis jerlus selain dasarnya yang sangat dalam dan boleh menyebabkan tragedi lemas. Berjalan di sepanjang tasik tersebut boleh diibaratkan se­perti berjalan dalam jarak tembakan tentera, bahaya serta tidak dapat dijangka.

IKLAN

Pihak berkuasa tempatan telah mengeluarkan amaran bahawa nilai pH air tasik tersebut adalah lebih daripada lapan dan boleh menyebabkan alahan teruk pada kulit manusia. Walau bagaimanapun amaran itu tidak diendahkan penduduk tempatan dan semakin hari jumlah pengujung memenuhi lokasi itu untuk bergambar sangat ramai. Ia kesan akibat foto-foto tukar yang menjadi ikutan ramai terutama generasi muda. Malah ada yang menggunakan pelampung untuk bergambar atas air dam membawa prop-prop lain untuk bergambar.

IKLAN

Ada papan tanda yang diletakkan di kawasan tasik tersebut, namun masih tidak diendahkan orang ramai.

sumber: usan