Baru-baru ini, tular di media sosial berhubung penemuan telaga air panas ketika kerja-kerja pengorekan dilakukan untuk membina sebuah masjid di Selangor.

Tourism Selangor mengesahkan penemuan telaga air panas artesian terbesar di Malaysia dengan suhu antara 47 hingga 49 darjah terletak di Kampung Jawa, Hulu Langat.

Telaga Air Panas Artesian Terbesar Bersuhu 47-49 Darjah Celcius Ditemui Di Hulu Langat

Telaga yang mengeluarkan air dari bawah tanah tanpa perlu dipam itu mempunyai saiz keluasan 160 kaki dalam.

IKLAN

Menurut petikan Selangor Kini, Jabatan Mineral dan Geosains Selangor (JMGS) telah bergegas ke lokasi terbabit dan menemui telaga air panas tersebut di tapak tanah wakaf masjid Kampung Jawa.

Telaga Air Panas Artesian Terbesar Bersuhu 47-49 Darjah Celcius Ditemui Di Hulu Langat Telaga Air Panas Artesian Terbesar Bersuhu 47-49 Darjah Celcius Ditemui Di Hulu Langat Telaga Air Panas Artesian Terbesar Bersuhu 47-49 Darjah Celcius Ditemui Di Hulu Langat

IKLAN

Tourism Selangor yang mewakili Kerajaan Negeri sedia bekerjasama dengan JMGS untuk menjadikan kawasan berkenaan sebagai produk pelancongan tarikan terbaru di Selangor. Antaranya menjadikan tapak berkenaan seperti lokasi tumpuan pelancong di Onsen, Jepun.

IKLAN

Telaga Air Panas Artesian Terbesar Bersuhu 47-49 Darjah Celcius Ditemui Di Hulu LangatTelaga Air Panas Artesian Terbesar Bersuhu 47-49 Darjah Celcius Ditemui Di Hulu LangatTelaga Air Panas Artesian Terbesar Bersuhu 47-49 Darjah Celcius Ditemui Di Hulu Langat

Difahamkan, JMGS juga menerima permohonan daripada pihak masjid dan penduduk untuk membantu mereka mendapatkan sumber air di kawasan terbabit. Kepakaran JMGS adalah berkaitan bidang kaji bumi seperti penyiasatan sumber asli termasuk air bawah tanah, kolam air panas dan lain-lain.

Sumber: Selangor Kini

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI