Mana yang tengah berkira-kira untuk travel ke luar negara khususnya ke Switzerland bolehlah ikuti perkongsian mudah dan jimat yang dikongsikan oleh Mohd Anas Anas dalam fb Backpackers Buddies Malaysia (BBM).

Hanya perlukan sekitar RM6000, dah boleh terbang ke negara cantik ini untuk tempoh perjalanan 10 hari lamanya. Ikuti perkonsiannya untuk terbang mudah dan jimat ke Switzerland.

Perkongsian ini adalah buat mereka yang nak merasai syurga dunia dalam keadaan berjimat cermat sebab bumi swiss merupakan bumi yang paling mahal untuk segala benda.

Dalam menjejak cinta Simran dan Raj dalam Dilwale Dulhania Le Jayengge. Tarian dan lakonan walau sudah 25 tahun tapi keasyikan dan paling utama adalah keindahan bumi Swiss sebagai latar tempat penggambaran filem ini. Ayuh kita menjelajah bumi Swiss.

Perkara pertama yang perlu diketahui adalah kos dan bajet bermula penerbangan dari Malaysia sehingga hati-hari terakhir di Bumi Swiss. Kehidupan dan kos di Swiss semua dan segala-gala mahal. Waima air mineral sekalipun. Tandas nak masuk pun berbayar. Namun jangan risau. Ada cara untuk menjadi murah.

Kedua. Cari penerbangan yang murah selalunya dalam RM1900-RM3000. Kalau dapat dengan harga tiket RM 2000 dah dianggap murah dan berbaloi. Satu tips terus booking melalui lama web syarikat airline tersebut. ELAKKAN menggunakan apps dan lama seperti Skyscanner, airpaz dan lain-lain lagi. Sebab kadang ada cas tersembunyi yang kita tak jangka.

Ketiga, pastikan berapa hari untuk mengembara di sana sebb kita perlu merancang untuk menggunakan pengangkutan awam atau menyewa kereta. Pada hemat saya dan sepanjang 6 kali ke sana, menggunakan kenderaan awam adalah paling berbaloi, kenapa? Nanti saya ceritakan di bawah.




Keempat, pastikan merancang lokasi penginapan dan tentukan hotel atau hostel atau air bnb yang sepadan dengan poket. Kalau hostel di sekitar Lauterbrunen boleh dapat dengan harga RM180-250 untuk semalam dan RM400 hingga beribu-riban untuk hotel berbintang-bintang.

Kelima, tentukan juga mana lokasi yang perlu ditujui agar tidak membuang masa di tempat2 yang sekadar perlu touch and go dan tempat yang perlu menginap dan luangkan sekurang-kurangnya 2@3 hari.

Keenam tips jimat pertama, pastikan membeli Swiss Pass Travel. Sangat berbaloi-baloi dan kalau ada anak bawah 16 tahun tak perlu pn beli tiket tambahan free sahaja. Harga Swiss pass Travel boleh di dapati dengan 3, 4, 8, 15 atau 30 hari. Kalau 4 hari dalam lingkungan RM1200 dan boleh semak harga di laman web SBB.
Ketujuh, kenapa berbaloi?? Sebab anda naiklah semua pengangkutan awam 24 jam secara percuma merangkumi bas, tram train, cruise dan juga cable car ke kawasan pergunungan. Bayangkan kalau sehala perjalanan dari Zurich ke Zermaat tanpa swiss pass kos sehala adalah RM500 lebih yer.

IKLAN

Sehala, belum ke sana sini lagi. Pernah hitung kos pengangkutan awam saya selama 10 hari di sana tanpa Swiss Pass boleh menjangkau RM15 000 hingga RM 20 000. Jadi buatlah pilihan yang bijak.

Setelah tu pastikan install SBB apps. Mudah dan senang. Masukkan destinasi ke mana terus dia akan beri maklumat jenis train, jam ketibaan dan jam sampai ke destinasi semua lengkap dan sangat mudah. Serta platform berapa nk kena tunggu untuk next train. Tersangat mudah.

Kelapan, dengan SPT ini kita dapat naik ke pergunungan Murren dan Schilitorn secara percuma. Tanpa SPT kos lebih kurang RM400 ke pelantar penggambaran Jame Bond dan dengan SPT juga kita dapat menikmati pemandangan di Tasik Brienz secara percuma. Dan jika ke bandar Luzern pun sama kita boleh naik mini Cruise juga secara percuma di terminal Luzern dan singgah di Kussnatch am Rigi dan naik pula train ke pergunungan Rigi Kulm yang sangat cantik dan secara percuma.

Dan jangan lupa gunakan percuma ini untuk naik keretapi ke perkampungan Wengen dan pasti kita dihidangkan sudut pandang perkampungan Lauterbrunenan yang sangat cantik.

Jadi tak perlu lagi kita nk habiskan duit ke kawasan-kawasan yang berbayar sebab lokasi lokasi yang disebutkan ini sangatlah cantik. Gunung-gunung ini bersalji yer.






IKLAN

Kesembilan anda perlu luangkan sekurang kurangnya 3@4 hari di Interlaken. Sebab di Interlaken ni ada west dan ost. Jadi interlaken ni sebagi pusat yang boleh menghubungkan kita dengan lokasi-lokasi seperti Lauterbrunen 30 mint perjlanan. 30 minit ke Iseltwald dan 30 minit ke Grimwald. Malah di sini juga tepi stesen keretapi boleh terus naik cruise guna SPT dan pusing sekitar Sungai Interlaken dan Tasik Thun dan Briez.

Kesepuluh lokasi wajib anda menginap sekurang-kurangnya 1 malam adalah Zermaatt iaitu sebuah perkampungan tradisional tanpa kenderaan peribadi. Nyaman dan tenang. Awal pagi subuh-subuh harus bangun dan menjengah puncak gunung Materhorn dan boleh nenggunakan cable car paradise untuk naik ke Puncak Matterhorn secara dekat atau ambil sahaja train gonegrat keliling kawasan Zermaatt. Ada satu kedai kebab milik orang Turki Dinzermatt.

Kesebelas pastikan kita wajib ke Tasik Blausse iaitu tasik kebiruan yang sangat cantik. Harga tiket masuk adalah 10CHF lebih kurang RM45 saja.

Dua belas. Jejak DLLJ kita harus ke Swismenn, ke Gstaad dan Saanen. Melihat kedai-kedai dan lokasi penggambaran scene Kajol tertinggal keretapi, scene latar di mana Shah Rukh Khan mengorat Kajol, ohhh sungguh mengimbau kenangan.

Tiga belas guys. Kalau minat lagi perkampungan tradisional silalah bertandang ke Appenzell. coklat-coklat dan cheese banyak dihasilkan di sana. Perjalanana dua jam dari bandar Zurich akan menjanjikan pemandangan yang cantik dan indah.

Empat belas, pesanan pastikan naik kenderaan dan pass serta tiket yang sah. Kalau tidak mahu didenda sebyak RM1000 ya. Awas walau pemeriksa tiket tidak menyemak dan buat pemeriksaan, takut-takut terkena makan tak habis.

IKLAN




Lima belas, makanan wajib dicari sepanjang di sana ialah Croissant berintikan nutella dan kacang hazel serta kopi machiato karamel yang sedapp.

Enam belas, bawa makanan dari Malaysia dan panaskan dalam microwave simpan dalam bekal dan bawa sbagai bekalan sepanjang perjalanan seharian.

Ketujuhbelas, air paip di Swiss sangat bersih. Tak perlu pn beli air mineral evian bagai..bawa botol kosong dan tadah je akat paip2 air yang disediakn di beberapa tempat tumpuan..sbb air di swiss tersangatlah bersih.

Lapan belas, Bandar Bern, Zurich dan Geneva cukup sekadar touch and go sebab tiada apa yang menarik kecuali anda memang kaki shopping coklat-coklat dan jam.

Sembilan belas. Pastikan penginapan terakhir ialah di Zurich andai penerbangan balik dari Zurich Airporrt. Dan carilah hotel bajet sekitar airport. Saya cadangkan Ibis Budget sebab 3 minit sahaja perjalanan dari airport.

Jadi kos keseluruhan selama 10 hari Flight RM2000 SPT RM 1800 Hotel berdua RM400 dan bahagi dua semalam RM 200 (RM 1600) Total Hangus RM 5400 .

Dan tahukah anda? Saya hanya membawa wang tunai sebayak RM 1500 dan bawa pulang baki sebanyak RM 800. Selebihnya habiskan dengan membeli croissant minum kopi Machiatoo dan makan buah buahan. Nasi makanan bertin semua bawa dari Malaysia.

Inilah tips saya sebayak 6 kali ke Bumi Swiss. Bukan saya kaya tapi saya merancang dengan memerhati dan melalui pengalaman. Terima kasih.
#saya lampirkan itineray kalau sesiapa berminat.