Pulau Pinang destinasi pelancongan terkenal dan dikunjungi ramai. Namun masih ramai yang tidak mengetahui tentang kewujudan sebuah masjid terapung di Tanjung Bunga atau dikenali dengan panggilan Tanjung Bungah. Walau bagaimana pun masjid ini tetap menggamit pelancong tempatan dan luar negara untuk singgah sejak ia dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi pada tahun 2007.
Masjid Tanjung Bunga Pulau Pinang Indah Terapung Di Lautan
Kedudukannya yang strategik iaitu dalam perjalanan menuju ke Batu Feringghi menjadikan masjid berkenaan sebagai tempat persinggahan di kalangan pengujung bukan sahaja untuk solat malah bagi merehatkan badan sambil bersantai.

Keadaannya yang terapung atas permukaan air laut cukup unik dan indah dipandang oleh sesiapa sahaja. Reka bentuknya yang unik sememangnya mengagumkan manakala kubah pula berbentuk aerodinamik, sesuai dengan persekitaran lautan. Keunikan masjid terapung diperkukuhkan lagi dengan menara azan setinggi tujuh tingkat yang dihiasi dengan ukiran kayu jati dan seni khat kaligrafi dari Indonesia.
Masjid Tanjung Bunga Pulau Pinang Indah Terapung Di Lautan
Masjid dua tingkat ini mampu memuatkan 1,500 jemaah dilengkapi ruang solat utama, ruang solat wanita, tempat mengambil wuduk serta bilik menguruskan jenazah.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Info
Masjid Tanjung Bunga Pulau Pinang Indah Terapung Di Lautan
Pembinaan masjid dengan kos pembinaan bernilai jutaan ringgit itu bertepatan dengan keperluan penduduk setempat apabila penduduk kawasan itu semakin bertambah dengan wujudnya penempatan baru mangsa tsunami pada tahun 2004 yang terletak bersebelahan masjid tersebut.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI