Beberapa kawasan pelancongan popular di Vietnam dibuka semula sempena cuti National Reunification Day (30 April) dan May Day (1 Mei), selepas negara ini melonggarkan peraturan penjarakan sosial.

Vietnam merupakan negara Asia Tenggara yang mencatatkan kes COVID-19 yang rendah dan masih tiada sebarang kes kematian direkodkan.

Lembaga pengurusan ‘My Son Cultural Site’ di wilayah tengah Quang Nam berkata tempat itu akan dibuka dari 28 April, tetapi pengunjung perlu memakai penutup hidung dan mulut serta menjaga jarak sosial. Akhbar Nhan Dan melaporkan kawasan itu ditutup sementara waktu sejak 16 Mac 2020 lalu susulan penularan COVID-19.

IKLAN
Vietnam Buka Semula Kawasan Pelancongan
Foto: dalattrip.com

Sementara itu, Jabatan Pelancongan wilayah Khanh Hoa berkata beberapa destinasi pelancongan popular di bandar Nha Trang juga akan dibuka semula tidak lama lagi.

Vietnam Buka Semula Kawasan Pelancongan
Foto: vietnam-guide.com

Selain itu, destinasi menarik di wilayah Kien Giang turut bakal dibuka kembali kepada pengunjung.

IKLAN
Vietnam Buka Semula Kawasan Pelancongan
Foto: phuquoc-vietnam.info

Namun, hanya rakyat dan warga asing yang tinggal di Vietnam dibenarkan mengunjungi kawasan berkenaan, kata Jabatan Pelancongan wilayah itu.Sementara itu di Hanoi, perkhidmatan ‘hop on-hop off’ dan tempat bersejarah letaknya Kubu Kota Thang Long dijadual beroperasi semula hanya pada cuti umum 30 April hingga1 Mei.

IKLAN

Vietnam Buka Semula Kawasan Pelancongan

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI