Gempa bumi berukuran 6.1 magnitud melanda Bandar Hualien, Timur Taiwan sekitar 1.01 petang waktu tempatan.Taiwan terletak berhampiran persimpangan plat tektonik dan terdedah kepada gempa bumi.

Jabatan Meteorologi Taiwan bagaimanapun melaporkan tiada kerosakan atau kecederaan dilaporkan setakat ini. Gempa itu merekodkan kedalaman sehingga 18 kilometer. Mereka memaklumkan pusat gempa itu terletak kira-kira 79 kilometer Timur dari bandar Taichung,Taiwan.

Terkini: Gempa Bumi Kuat 6.1 Magnitud Landa Timur Taiwan

Salah seorang penduduk menceritakan, kejadian gempa berkenaan menyebabkan beberapa bangunan di Taipei mengalami gegaran. Dalam pada itu, Kajian Geologi Amerika Syarikat menganggarkan gempa bumi berkenaan mencecah 6.4 magnitud dengan kedalaman 15 kilometer.

IKLAN

Terkini: Gempa Bumi Kuat 6.1 Magnitud Landa Timur Taiwan Terkini: Gempa Bumi Kuat 6.1 Magnitud Landa Timur Taiwan

IKLAN

IKLAN

Kali terakhir kejadian gempa buruk melanda Selatan Taiwan ialah pada 2016, menyebabkan lebih 100 orang terbunuh dalam kejadian gempa bumi Selatan negara itu.Pada 1999, gempa bumi dengan kekuatan 7.6 skala richter melanda negara itu dan meragut lebih 2,000 nyawa.

Menurut Jabatan Meteorologi negara pula dalam satu kenyataan hari ini, gempa berkenaan bagaimanapun tidak membawa ancaman tsunami kepada Malaysia.

Sumber: Astro Awani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI