Alam ciptaan Allah ini sememangnya indah. Ia berbeza dari satu negara ke satu negara mengikut bentuk muka buminya. Keindahan alam ini juga satu bukti kekuasaan Allah taala yang menjadikan langit dan bumi ini menurut aturanNya.

Dikongsikan dari fb Zunita Ramli yang juga rakyat Malaysia yang menetap di Jepun ini, owner dan founder produk Tokyo Organik HQ ini berkongsi keindahan menyaksikan matahari terbit ini ketika pendakiannya ke Puncak Gunung Fiji yang sangat terkenal serata dunia hingga menarik jutaan pelancong ke lokasi ini saban tahun.

Baca pengalaman Zunita Ramli yang mendaki Gunung Fuji.

Malam tu, tak dapat tidur.

Tidur di altitud tinggi tambahan lagi pakcik sebelah sana berdengkur punya kuat juga mencabar ye. Terkebil-kebil mata tak dapat tidur. Kepala mula berdenyut, tak pasti sebab altitude sickness atau cuma penat, aspirin ditelan 2 biji. Setel.

Pukul 1:30 pagi saya dah bangun siap-siapkan beg apa semua dan suhu masa tu pun agak sejuk juga, lebih kurang 5-6 darjah selsius. Oksigen makin nipis dan angin pun agak kuat. Jadi pakai pakaian bersesuaian sangat membantu.

Pukul 2 pagi, saya gerak. Gelapnya ampun, dengan angin kuatnya.. nasib ada lampu kepala (headlamp). Sangat-sangat membantu. Angin kuat menyapa muka seakan-akan meminta berhenti sebentar melihat keindahan alam yang amat jarang saya dapat lihat.

Saya lihat ke atas, bintang sangat bersinar, banyak jumlahnya dan sangattttttt cantik! Ibarat gugusan berlian bertaburan di langit hitam yang pekat. Awan lansung tak ada, langit cerah secerah-cerahnya! Bulan, pun nampak jelas. Ibarat mengiringi pendakian solo saya di awal pagi.

Nun di ufuk sana, nampak cahaya pekat malam disulam warna biru pekat dengan sedikit campuran oren. Di bawah pula, bandar Fujiyoshida yang disinari cahaya lampu jelas kelihatan. MashaAllah banyak sangat ciptaan Dia yang saya dapat tengok dengan jelas masa daki ni. Sangat cantik. Speechless.




IKLAN

“Jalan Jem menuju ke puncak”

Saya teruskan pendakian.

Sampai ke stesen kesembilan telahan saya tepat, jalan jem. Ye tentuan, nak daki pun boleh jem ye jalan. Nasib takde traffic light kalau tak mesti lagi jem . Siap ada “polis traffic” yang jaga jalan & bagi sorakan “ganbatte!”, “you can do it!”, disambut dengan gelak tawa pendaki lain. Seronok juga sebenarnya.

Kejap gerak, kejap berhenti. Macam tu lah sampai ke puncak.

Patut ambil masa 2 jam dari stesen 8 tapi sebab jem, jadi 2 jam 30min. Saya expect kalau daki Sabtu atau Ahad, lagi teruk kot jem nya. Memang ramai orang daki awal pagi sebab nak kejar sunrise. Alhamdulillah saya akhirnya sampai ke puncak dalam 4:30 pagi.

Dekat puncak, dah rasa perut macam tak selesa dan nak muntah, mungkin masa naik dari stesen 9 tu saya tak stop lansung sebab fikir nak cepat. Ini tanda-tanda altitude sickness juga. Tapi saya tak sesak nafas, cuma perut je lah rasa tak selesa.

Serba tak kena juga jadinya. Jadi hati-hati ya pada yang lain. Pastikan masa naik, terutamanya dari stesen ke 9, rehat secukupnya sebab oksigen makin menipis. Don’t rush, nanti menyesal macam saya. Huhu.

IKLAN

Kat atas tu ada kuil (as expected) dan kedai juga. Ada jual souvenir, makanan dan sebagainya lah. Saya beli keychain & ukir tarikh saya berjaya tawan puncak Fuji, iaitu 28 Ogos 2021. Kenangan kan. Harga ¥1000 (RM40) lah tapi hehe.

Kemudian, saya ambil spot untuk lihat sunrise. Tunggu punya tunggu, kelihatan bebola oren seperti “kapal” muncul keluar dari “lautan”. Sedikit demi sedikit “kapal” oren tu naik menampakkan bentuk bulat nya.






“Rasa Nak Menangis Saksikan Matahari terbit depan mata, sangat indah”

“Eh, matahari ke tu?,” getus hati saya.

Setelah lebih kurang 30% bebola oren tu naik, ya, “kapal” oren tu adalah matahari yang sedang naik, memancarkan cahayanya sedikit demi sedikit. MashaAllah memang sangat-sangat cantik.

IKLAN

Tanpa sedar, air mata saya menitis.

Tak tahu nak cakap.. Sedih, terharu semua ada. The most beautiful sunrise I’ve even seen in my entire life. Sungguh. Patut lah orang berebut nak tengok sunrise dari puncak Fuji, memang sangat cantik kejadiannya..

Ya, semua orang boleh daki Fuji.

Tapi tak semua direzekikan untuk lihat matahari terbit, dengan jelas dari puncak Fuji sebab banyak faktor, terutama faktor cuaca yang boleh berubah dengan drastik. Tapi saya, among the chosen ones by Allah, berpeluang untuk lihat kebesaran Allah ni. Allahu Allah. Nikmat apa lagi untuk saya dustakan?






Kemudian lepas tengok sunrise, saya jalan sekejap di sekitar puncak Fuji. Kawah gunung berapi Fuji boleh dilihat dengan jelas dekat sini. Kalau nak “tawaf” kawah tu pun boleh, ambil masa lebih kurang 1.5 jam untuk satu pusingan kawah tu tapi masa tu saya tak buat sebab perut sangat tak selesa. Vending machine kat puncak tu pun tak jumpa. Ye lah, vending machine paling tinggi dekat dunia tuuu tapi tak larat nak cari.

Fikir-fikir balik, menyesal daki tak stop dari stesen 9 tu. Kan dah rasa tak selesa. Tapi maksudnya, kena daki lagi la nanti kan? Hehe

Nonetheless,
If people asked me, would I hike Mt Fuji again?
Why not? Without a doubt.
.
#CatatanZunitaDiJepun
#SpecialEditionFuji
p/s: Dikesempatan ini saya nak ucapkan terima kasih pada semua yang doakan pendakian Fuji saya kali ni. Tanpa iringan doa kalian, mungkin tak dipermudahkan dan dapat pengalaman sedemikian rupa. Thank you very much. Really, I meant this . Sumber : Fb Zunita Ramli.
p/ss: Yang terlepas Part 1, boleh tengok sini:
https://www.facebook.com/100007661526074/posts/3067325093532845/?d=n