HAJI LIBUR

Bagi bakal jemaah haji ta
Tiada Rakyat Malaysia Akan Tunaikan Haji Tahun Ini. Rayuan Lulus Terbatal, Perlu Buat Semula Tahun Depan
hun ini yang tertunggu-tunggu status samada berpeluang mengerjakan haji tahun ini atau tidak. Jawapannya TIDAK. Malaysia tidak akan menghantar jemaah untuk menunaikan ibadat haji pada tahun ini.

Tiada Rakyat Malaysia Akan Tunaikan Haji Tahun Ini. Rayuan Lulus Terbatal, Perlu Buat Semula Tahun Depan

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, keputusan itu telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Berdasarkan kepada taklimat yang disampaikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Lembaga Tabung Haji (TH) serta perbincangan ahli-ahli Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 9 Jun 2020, ibadat haji untuk semua rakyat Malaysia bagi Musim Haji 1441 Hijrah adalah ditangguhkan

Selain Malaysia, antara negara lain yang turut menangguhkan penghantaran jemaah haji mereka adalah Indonesia, Singapura, Kemboja, Thailand dan Brunei. Keputusan itu adalah bersifat menyeluruh termasuk bagi haji Furada kerana mengambil kira situasi semasa penularan wabak COVID-19 yang tidak memenuhi syarat istito’ah berikutan masih belum ada vaksin ditemui.

IKLAN

Ibadat haji yang merupakan Rukun Islam kelima berkait rapat dengan syarat istito’ah, iaitu berkemampuan menunaikan haji daripada aspek kesihatan, keselamatan, keizinan melakukan perjalanan ke Tanah Suci dan kewangan. Tanpa keupayaan atau kemampuan pada hal-hal yang disebutkan, maka menurut hukum syariah syarat istito’ah tidak dicapai untuk mewajibkan kita menunaikan haji.

IKLAN
  • Tabung Haji telah memutuskan mereka yang tidak dapat pergi tahun ini keseluruhannya akan dibawa ke tahun hadapan, yang tahun hadapan akan ke tahun hadapan yang lain. Ketetapan itu tidak akan menjejaskan giliran bakal jemaah haji yang telah terpilih pada tahun ini.
  • Namun, bagi jemaah yang telah lulus rayuan tahun ini, keputusan tersebut dianggap terbatal dan perlu membuat permohonan semula tahun hadapan.

Berikutan keputusan tidak menghantar jemaah haji tahun ini, kerajaan akan berbincang dengan kerajaan Arab Saudi untuk mendapatkan kuota tambahan tahun hadapan.
Tiada Rakyat Malaysia Akan Tunaikan Haji Tahun Ini. Rayuan Lulus Terbatal, Perlu Buat Semula Tahun Depan

IKLAN

Sumber: Sinar Harian

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI