Siapa kata wanita hamil tak boleh keluar bercuti? Jangan jadikan alasan hamil untuk terperuk dirumah dan menghalang anda daripada mengendurkan tekanan ya.

Jadi apa caranya untuk wanita hamil keluar bercuti? Libur ada sedikit panduan dan nasihat untuk anda yang hamil tapi mahu keluar bercuti tanpa memudaratkan kesihatan. Jom kita ikuti apa yang perlu anda lakukan.

Bercuti setelah morning sickness reda

Diawal kehamilan, biasanya wanita hamil dihantui dengan gangguan morning sickness. Anda digalakkan untuk tidak melakukan aktiviti yang boleh mendatangkan kemudaratan sebelum kandungan berusia 12 minggu. Saranan waktu yang terbaik untuk anda bercuti adalah sewaktu trimester kedua iaitu antara bulan ke-4 dan ke-6. Waktu yang seharusnya dihindari untuk keluar bercuti terutamanya yang melibatkan penerbangan adalah pada minggu ke-36 hingga minggu ke-38.

IKLAN

Lakukan pemeriksaan kesihatan oleh doktor

Tubuh badan yang sihat akan menjamin kelancaran anda beraktiviti sepanjang masa bercuti. Jadi, sebelum bercuti lebih-lebih lagi jika melibatkan penerbangan, anda perlu lakukan pemeriksaan kesihatan oleh doktor dan jangan lupa untuk membawa rekod kesihatan anda bersama ketika bercuti. Ini kerana, jika berlaku perkara yang tidak diingini terutama berkaitan kehamilan anda, buku berkenaan dapat dijadikan rujukan oleh doktor yang bakal membuat pemeriksaan di tempat kejadian.

IKLAN

Pilih destinasi yang tidak terlalu jauh

Cuba dapatkan tempat percutian yang tidak terlalu jauh dari tempat anda bermastautin ketika sedang hamil. Anda boleh pergi ke luar negara jika mahu tapi tidak digalakkan untuk berada lama di dalam pesawat. Sebaiknya, pilih destinasi domestik sahaja. Bagi yang mahu bercuti di tanah tinggi pula, tidak digalakkan untuk berada di ketinggian yang melebihi 3600 meter dari aras laut kerana ia boleh memudaratkan kesihatan.

IKLAN

Utamakan keselamatan lebih-lebih lagi sewaktu menaiki kenderaan

Safety was made for a reason. Sentiasa pakai tali pinggang keselamatan dengan betul tidak kira anda sedang menaiki kenderaan jenis apa sekalipun. Sama ada kereta, pesawat atau apa sahaja. Dah berlaku banyak kejadian buruk yang boleh kita jadikan tauladan. Jadi, utamakan keselamatan, ingatlah orang yang tersayang.

Dapatkan suntikan vaksin jika pergi ke tempat yang berisiko

Semasa hamil, sebaiknya elakkan daripada melawat negara-negara yang memerlukan vaksinasi. Jika tidak dapat dielakkan dan anda tetap perlu pergi ke sana, dapatkan nasihat daripada doktor yang pakar berkenaan vaksin dan selamat untuk anda dan kandungan. Jika anda sedang berusaha untuk hamil, dapatkan vaksin yang diperlukan sekurang-kurangnya empat minggu sebelum berusaha untuk hamil.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI