Mekah dan Madinah merupakan dua kota suci yang menjadi tumpuan umat islam untuk datang melaksanakan ibadah haji, ibadah umrah dan berziarah ke makam baginda Nabi Rasulullah SAW serta para sahabatnya.

Biasanya, sebelum ataupun selepas melaksanakan solat berjemaah di masjidil haram ataupun masjid nabawi, jemaah haji dan umrah dari Malaysia sering memanfaatkan waktu tersebut untuk berbelanja membeli barang-barang sebagai oleh-oleh ataupun sekadar berjalan jalan dan melihat lihat cenderahati barang barang islamik di sekitar lingkungan masjid.

Tip Berhemah Ketika Berbelanja Semasa Umrah Di Mekah & Madinah

Peniaga di Kota Madinah dan Mekah Arab Saudi mahir menggunakan Bahasa Melayu. Ini terbukti bila aktiviti jual beli terjadi antara jemaah Malaysia, Indonesia serta wilayah kepulauan Melayu dengan peniaga Arab menggunakan Bahasa Melayu.

Di sekitar Masjidil Haram dan Masjid Nabawi banyak tempat untuk berbelanja mulai dari peniaga kaki lima sampai pasaraya besar. Didepan masjidil haram, dibawah menara jam (jemaah biasa menyebutnya dengan menara zamzam) terdapat pusat perniagaan yang dinamakan “Al-Baik Mall”. Disana mulai dari barang-barang mewah, mulai dari perhiasan yang ternama sampailah barang barang elektronik buatan cina semuanya ada.

Tip Berhemah Ketika Berbelanja Semasa Umrah Di Mekah & Madinah

IKLAN

Khusus untuk peminat masakan disana juga terdapat restoran makanan Melayu, seperti restoran Mr Sate, Warung Mok Minah dan restoran Tasneem yang ada di lantai P3. Semua restoran tersebut dilayani oleh pelayan pelayan orang Melayu, sehingga rasa rindu terhadap selera masakan tanahair akan sedikit terubat.

Sewaktu jemaah melalui di depan kedai di sekitar Masjidil Haram atau Nabawi, pelayan kedai yang kebanyakannya orang Arab Yaman dan orang Burma (Myanmar) akan menyapa jemaah “Apa kabar” “Malaysia bagus” “mari lihat-lihat murah-murah…”halal-halal “, begitulah tawaran para pelayan kedai supaya anda mau untuk melihat lihat barang barang di kedainya, dan kalau anda menawar belanja dengan harga yang amat murah, mereka akan berkata “Bakhil..Bakhil..”

Tip Berhemah Ketika Berbelanja Semasa Umrah Di Mekah & Madinah

Biasanya para pelayan kedai tersebut pandai berbagai macam bahasa serba sedikit sahaja. Mereka senang berurusan dengan jemaah dari Malaysia kerana jemaaah Malaysia dikenali agak mewah dalam berbelanja dan sopan berbanding dengan jemaah dari kawasan lain. Tapi jika jemaah Malaysia yang dikenali mewah dalam berbelanja tidak jadi membeli setelah melihat-lihat barang mereka akan berkata “Malaysia bakhil”. Sabar sabar lah ye.

IKLAN

Kewujudan pasar lambakan di sekitar Masjid Nabawi Kota Madinah al Munawarah Arab Saudi menjadi daya tarikan bagi jemaah haji atau umrah. Bermacam macam produk ditawarkan di sini. Ada baju, jubah, tasbih, siwak (alat gosok gigi dari kayu), seluar, kain, selipar, celak, tasbih, Alquran, dan barang khusus jemaah yang lainnya.

Tip Berhemah Ketika Berbelanja Semasa Umrah Di Mekah & Madinah

Di bawah ini beberapa tips yang mungkin berguna untuk anda jika sedang berbelanja di Mekah dan Madinah.

IKLAN
 • Buatlah perencanaan belanja iaitu daftar barang yang diperlukan. Ini penting agar anda tidak berlebihan dalam belanja dan disesuaikan dengan kewangan yang ada. Jika ada barang-barang yang boleh dibeli di tanahair dan mungkin harganya lebih murah maka jemaah tidak perlu memaksa diri, kini sudah banyak kedai oleh-oleh haji di Malaysia.
 • Sebaiknya tukarkan dulu dalam bentuk Saudi Riyal, anda boleh juga menukar di money changer atau tempat penukaran wang di depan Masjid Nabawi atau Masjidil Haram atau di tempat makan hotel – dimana petugas dewan makan menyediakan penukaran wang atau boleh juga dengan mengambil terus di ATM, ATM banyak sekali di sekitar menara zamzam depan masjidil haram atau minta bantuan mutawif anda.
 • Jika anda ingin berbelanja sebaiknya anda bertiga atau berempat atau ditemani pasangan anda atau minta bantuan mutawif untuk menemani. Jangan sampai kegiatan berbelanja mengganggu waktu ibadah. Utamakan dulu melakukan ibadah. Ingatlah tujuan utama anda berkunjung ke Tanah Suci iaitu untuk memanfaatkan waktu yang anda miliki untuk giat beribadah demi memperoleh redha dari Allah SWT.
 • Jika berbelanja dikaki lima sebaiknya anda membayar dengan wang pecahan puluhan riyal atau lima riyal sebab dikhuatiri ketika ada penguatkuasa pedagang kaki lima, mereka lari kadangkala meninggalkan barang dagangannya.Kalau anda berbelanja dengan wang RM mereka menerimanya dan nantinya diuruskan dengan memperlihatkan anda pengiraan dengan kalkulator.(dalam hal ini mereka jujur).
 • Jangan bawa wang pecahan 500 riyal kerana ini mirip dengan wang pecahan 50 riyal. Untuk memperoleh harga yang murah, tentu harus diketahui pusat-pusat perbelanjaan yang ada misalnya di Mekah ada Pasar Ja’fariah, di Jeddah ada Pasar Balad dan Bab Mekah, dan di Madinah ada Pasar Kurma dan pusat perniagaan di tingkat bawah Taiba Arac Hotel. Tapi jika malas pergi jauh, hampir di setiap penginapan jemaah haji banyak terdapat penjual oleh-oleh haji lambak yang harganya juga hampir dengan di pusat-pusat perbelanjaan.

Tip Berhemah Ketika Berbelanja Semasa Umrah Di Mekah & Madinah

 • Tapi di pusat perniagaan, variasinya lebih banyak. “Pilihan lebih banyak,” kata seorang jemaah Malaysia yang telah berbelanja di Pasar Ja’fariah. Mereka akan memberi tahu anda bahawa ini asli atau tidak tapi dalam soal harga mereka tidak segan silu memberikan harga diatas 500%, jika anda ditawarkan barang diatas 100 riyal atau lebih, tawarlah dengan tawaran separuh harga. Jika anda seorang perempuan kebetulan anda dipegang bahu ataupun disentuh oleh pelayan yang kebetulan tidak berpuashati sebaiknya anda bersuara keras katakan “haram..haram..haram” lalu cepat-cepatlah pergi.
 • Kalau tawaran anda tidak diterima biasanya mereka akan mengatakan “mafi faedah”(tidak ada untung). Kalau perlu berpura-puralah tinggalkan, kalau dia tidak memanggil anda kembali maknanya betul dia tidak ada untung. Berpura-puralah sudah biasa pergi ke Mekah dan Madinah dan gunakan sedikit bahasa arab biasa, dengan cara ini biasanya mereka tidak akan meletakkan harga barang terlalu tinggi.
 • Sebelum membeli hendaklah melakukan survey di beberapa kedai untuk membandingkan harga, biasanya untuk barang-barang yang biasa dibeli, harga tidak terlalu berbeza jauh.
  Setelah ada barang yang diinginkan tiada salahnya menawar harga, apalagi jika ingin membeli barang dalam jumlah yang banyak kerana biasanya diberikan harga khas.
  Untuk menawar barang tidak perlu khuatir kerana Sebagian besar penjual atau penjaga kedai di Tanah Suci mengerti bahasa Melayu, bahkan ramai juga penjaganya adalah warga Indonesia.
 • Namun, jikalau terlalu “kejam” menawar harga jangan heran jika peniaga mengatakan “Bakhil..bakhil…”.

Tip Berhemah Ketika Berbelanja Semasa Umrah Di Mekah & Madinah

 • Banyak juga ditemui barang-barang palsu atau kurang berkualiti. Sebagai contoh, salah satu barang yang sering dicari adalah tasbih dari kayu koka (konon tongkat kayu Nabi Musa dibuat dari kayu ini). “Kayu koka adanya di Mesir. Jika ada yang menawar dengan harga murah maka keasliannya diragukan,” kata mutawif kami yang juga menawarkan tasbih dari kayu Koka.
 • Produk elektronik pun banyak ditemui seperti handphone. Sebuah handphone Samsung S4 dan S5 ada yang ditawarkan dengan harga 400 riyal saja, namun kemudian boleh turun sehingga 250 riyal, yang sangat tidak munasabah jika dibandingkan dengan yang asli. Bagi lelaki yang ingin membeli ubat kelelakian “hajar jahanam” juga perlu berhati-hati kerana banyak yang palsu.
 • Jika anda pergi berbelanja atau ke masjid jangan berpakaian ketat atau menggunakan make up kerana itu sangat menarik perhatian pak Arab yang pada umumnya mereka hanya biasa melihat wanita yang serba tertutup.
 • Jika anda seorang perempuan jangan terlalu dalam masuk ke dalam kedai, ingatan ini untuk menghindari hal-hal yang tidak diinginkan berlaku.

Tip Berhemah Ketika Berbelanja Semasa Umrah Di Mekah & Madinah

 • Ambil berat juga had maksimum barang, jangan membeli barang berlebihan hingga melebihi had maksimum yang boleh dibawa dalam penerbangan. Seorang penumpang hanya boleh membawa bagasi kargo seberat 30 kg dan hanya satu tas kecil yang boleh dibawa ke dalam kapalterbang. Jika berlebihan, bayaran tambahan yang tidak sedikit akan dikenakan atau terpaksa ditinggalkan.
 • Jika kelebihan berat maka barang boleh dikirimkan melalui perkhidmatan pengiriman barang yang banyak beroperasi dan melakukan perkhidmatan menjemput atau mengambil barang di tempat penginapan.
 • Perlu diambil kira ialah waktu sampai di tanahair agar barang tidak terlalu lama sampai setelah jemaah sampai. Biasanya tempoh pengiriman barang dengan pesawat adalah dua minggu.
 • Jika kesuntukan masa, barang yang dikirimkan dengan khidmat pengiriman adalah pakaian atau barang lainnya yang sudah tidak digunakan. Tinggalkan sedikit pakaian untuk sehari-hari atau pakaian yang sudah kita niatkan untuk ditinggalkan. Selanjutnya buah tangan yang dibawa bersama jemaah dengan pesawat.

Demikianlah tips untuk berbelanja di Mekah dan di Madinah semoga bermanfaat bagi anda yang berniat datang ke tanah suci untuk berhaji ataupun untuk berumrah.

Sumber: fitrahalhajj.my

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI