Oleh Rjuna

Kami akhirnya tiba di pinggir tasik yang di kenali sebagai Tasik Dal. Tasik ini merupakan nadi kehidupan Kashmir kerana ramai penduduk hidup dengan bergantung kepada sumber tasik ini bagi industri pertanian, pelancongan, dan kegiatan seharian. Tasik ini amat luas dan terdapat jalan-jalan raya yang mengisi lanskap tasik ini dengan pembangunan seperti rumah, hotel dan restoran. Di belakangnya pula tersergam bukit-bukit dan gunung-ganang yang putih bersalji. Dengan langit yang biru, kombinasi warna yang ada ini menambah lagi keindahan Kashmir di pandangan mata.

BACA: Travelog Seorang Pesara Dalam Kembara Beliau Ke Switzerland of India Part 1

Tiada masalah komunikasi bersama warga tempatan

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, penduduk Kashmir ini 95% daripadanya adalah penduduk Islam manakala 5% lagi adalah Sikh. Tetapi jangan terkejut jika saya katakan ramai orang Islam yang membela anjing. Bagaimanapun, cara mereka membela anjing adalah dengan memberikan makanan di luar rumah dan anjing-anjing itu tidak boleh masuk ke dalam kawasan rumah. Anjing-anjing ini biasanya akan menjaga kawasan atau lorong laluan penduduk yang memberi makan kepada mereka.Di Kashmir, masalah bahasa tidak timbul kerana majoriti penduduknya boleh berbahasa inggeris selain bahasa tempatan dan hindi.

Travelog Seorang Pesara Dalam Kembara Beliau Ke Switzerland of India Part 2
Aktiviti penduduk di bandar dengan kenderaan ‘auto’ Kashmir. Setiap ‘auto’ berbeza warna mengikut negeri.
Travelog Seorang Pesara Dalam Kembara Beliau Ke Switzerland of India Part 2
Gadis-gadis Kashmir yang moden.

Di sini, walaupun ada banyak bangunan hotel tetapi pelancong lebih gemar tinggal di dalam rumah bot yang juga hotel terapung di Tasik Dal. Rumah bot ini asalnya merupakan cadangan daripada pegawai-pegawai Inggeris bila Raja Moghul tidak membenarkan pihak Inggeris membina sebarang bangunan kerana Tasik Dal adalah harta yang di lindungi oleh pihak istana.

Rumah bot peninggalan Inggeris di bumi Kashmir

Terdapat kota raja di atas bukit yang dibina di kawasan Tasik Dal untuk raja-raja bercuti pada musim tertentu dan menikmati keindahan bumi Kashmir. Untuk itu, pihak Inggeris membina rumah bot dan sebagai tempat tinggal musim cuti dan masa rehat mereka. Peninggalan mereka selepas India mencapai kemerdekaan ini di teruskan sebagai satu ciri-ciri pelancongan.

Travelog Seorang Pesara Dalam Kembara Beliau Ke Switzerland of India Part 2
Rumah bot yang ada di Tasik Dal, Kashmir. Perhatikan perbezaan diantara houseboat di Malaysia seperti di Tasik Kenyir atau di Royal Belum.

Rumah-rumah bot yang ada ini tidak akan belayar seperti mana di Kerala tetapi ditambat di pinggir tasik. Untuk ke rumah bot ini kita perlu menaiki sampan kecil yang di gelar shikara. Kebanyakkan shikara ini dihias dengan cantik oleh tukang dayung sampan dengan bunga-bungaan dan balutan baldu serta ukiran. Biasanya satu shikara ini mampu memuatkan dua orang untuk duduk di dalam dan pengayuh akan berada di belakang.Anda tidak perlu ke Venice untuk menikmati suasana romantis sebegini kerana di Kashmir semua nya telah ada..

IKLAN

Situasi di atas shikara ini mengingatkan saya kepada filem hindi lama Kashmir Ki Kali dengan lagu hitsnya “Taarif Karuun Kya Ushki”. Filem ini dibintangi olek Shammi Kapoor (bapa saudara Kareena Kapoor) dan Sharmila Tagore (emak Saof Ali Khan).

Semasa kami tiba di pinggir tasik, pengayuh shikara kami telah pun sedia menanti. Kami menaiki shikara ini dan abang dan kakak ipar saya berasa takut bila shikara ini bergoyang-goyang semasa kaki mula memijak lantai sampan. Saya ketawa kecil melihat telatah mereka lebih-lebih lagi bila muka kakak ipar saya pucat dan senyap sepanjang perjalanan.

Air Tasik Dal kelihatan amat jernih dan sejuk. Ini kerana salji yang mula cair sedang memasuki kawasan tasik. Saya dapat melihat dengan jelas dasar tasik yang penuh dengan rumpai dan kedalaman nya cuma dalam lima ke enam kaki sahaja. Jarak antara tebing tasik dan rumah bot cuma lebih kurang 500 meter dan bot shikara ini mengambil masa kurang 10 minit untuk sampai ke rumah bot.

Ada lebih kurang 70 hingga 80 rumah bot di Tasik Dal ini dan kesemuanya cantik-cantik belaka. Kehalusan seni ukiran Kashmir yang bercirikan islam terserlah pada rupa bentuk rumah bot ini yang di bina daripada kayu pokok Maple. Farhan, pemandu pelancong kami yang turut ikut dengan menaiki bot shikara yang lain memperkenalkan kami kepada penjaga rumah bot dan tukang masak kami yang bernama Gulam. Tanggungjawab penjaga rumah bot ini cuma bertindak sebagai pengawal sahaja tetapi tugasan Gulam adalah lebih kepada tugasan di dalam rumah seperti mengemas dan memasak. Rumah bot ini ada empat bilik di mana dua daripadanya untuk kami dan dua lagi dihuni pasangan dari daerah Bhopal, India.

Travelog Seorang Pesara Dalam Kembara Beliau Ke Switzerland of India Part 2
Farhan – tourist guide kami.

Tak tahan sebab cuaca sejuk!

Seperti yang saya jelaskan, kami tiba di Kashmir pada penghujung musim dingin di mana salji mula cair tetapi kesan-kesan salji masih jelas kelihatan terutama di puncak bukit dan gunung. Saya memakai tiga lapis baju semasa berada dalam rumah bot dan menambah dua lagi lapis jika mahu keluar. Ini kerana cuaca suhu 4 darjah celcius cukup sejuk untuk kami lebih-lebih jika angin bertiup. Di luar rumah bot ini ada tempat lepak seperti beranda yang memberikan kita peluang melihat pemandangan tasik dan gunung tetapi sukar untuk saya duduk lama ketika keluar merokok kerana jika angin sejuk datang maka saya terpaksa lari masuk ke dalam.

IKLAN

Pada setiap bilik dan juga ruang tamu ada di sediakan dapur pemanas yang mempunyai serombong dan tempat pembakaran kayu api untuk menambah rasa panas. Tiada air-cond atau kipas angin di dalam rumah bot kerana faktor cuaca yang sudah sejuk. Biasanya, warga tempatan di sini menggunakan kayu pokok fir yang kelihatan seakan pokok rhu sebagai bahan bakar. Kayu ini akan dipotong lebih kurang satu setengah kaki untuk mudah di masukkan ke dalam dapur pemanas ini.

Syukur Malaysia ada saluran tv percuma

Program kami seterusnya adalah untuk melawat Mughal Garden yang terletak di pinggiran tasik dan sering menjadi lokasi perfileman hindi pada tahun 60-80an untuk adegan menyanyi. Program ini akan bermula pada sebelah petang dan sementara itu kami berehat dalam rumah bot sementara menantikan waktu makan tengahari.

Travelog Seorang Pesara Dalam Kembara Beliau Ke Switzerland of India Part 2
Mughal Garden di musim dingin. Taman ini cantik jika musim bunga dan di penuhi pokok dan buah-buahan seperti pear dan epal.
Travelog Seorang Pesara Dalam Kembara Beliau Ke Switzerland of India Part 2
Seorang pekerja taman di Mughal Garden sedang solat.

Di ruang tamu, kami cuba menonton tv di mana semuanya siaran tempatan Kashmir saja. Banyak drama,lagu bahasa Kashmiri dan program keagamaan. Menurut Gulam, tv di sini menggunakan sistem kabel di mana untuk melanggan, mereka perlu membayar 150 rupees sebulan (lebih kurang RM10) dan tiada siaran percuma kerajaan atau swasta seperti RTM dan TV3 seperti mana di Malaysia.

Oleh kerana terlalu sejuk, maka terasa amat sukar untuk mandi seperti biasa. Memang ada air panas dari paip air tetapi untuk menunggu air itu menjadi panas sungguh lambat. Jika kita mandi selepas air itu panas pun tubuh kita akan tetap menggigil jugak. Saya di fahamkan penduduk Kashmir jarang mandi semasa musim sejuk dan mereka cuma lap badan dengan air panas saja.

IKLAN

Waktu ni la mengidam teh tarik

Gulam memanggil kami untuk makan tengahari. Semasa tiba di tempat makan yang merupakan ruang khas antara bilik tidur dan ruang tamu, saya perhatikan ruang ini juga di hias cantik. Kerusi dan meja juga daripada kayu bermutu yang di ukir dengan cantik.
Makanan telah tersedia atas meja. Menunya adalah nasi briani dan lauk vegetarian. Saya sebenarnya tidak suka makan makanan vegeterian tetapi masakan Gulam memang enak dan menyebabkan saya suka pada vegetarian Kashmir style yang di masak dengan menggunakan keju.

Lupa saya nak beritahu, jangan cari makanan India seperti capati, tose, roti canai di Kashmir kerana bukan saja tidak ada tetapi mereka tidak pernah dengar.

Ini kerana makanan-makanan ini adalah menu di selatan India dan Kashmir terletak di utara India. Teh tarik mereka juga menggunakan daun safron dengan susu unta atau kerbau. Di India tidak ada susu tin seperti di Malaysia.

Selepas makan saya bertanya kepada Gulam mengenai minuman teh. Faham-fahamlah yang kami dari Pulau Pinang dan teh ini minuman wajib bagi saya dan abang saya. Gulam berkata dia akan bawa lain kali kerana bahannya tidak tersedia kali ini. Biasanya dia akan memasak mengikut apa yang di minta oleh ejen dan bukan kita. Jadi jika nak Gulam buatkan teh, maka kita perlu keluarkan kos sendiri.

Peniaga bot ke bot

Selesai makan, kami cuma berehat di ruang tamu sambil menunggu Farhan datang menjemput tetapi masa rehat kami terganggu dengan kedatangan peniaga-peniaga. Seperti yang saya jelaskan, Tasik Dal ini merupakan nadi kehidupan penduduk Kashmir maka di sini terdapat ramai penjaja yang mengayuh sampan sendiri untuk berkunjung dari rumah bot ke rumah bot yang lain bagi menjaja barangan seperti manik, rantai, ukiran, dan kain baju.

Anehnya, mereka yang datang bukannya penjaja yang membawa barangan yang sama. Seolah-olah ada yang mengatur kedatangan mereka dan mereka seperti tahu bila kami akan keluar atau pulang kerana mereka akan tiba pada masa kami berada dalam rumah bot walau pintu rumah di tutup. Akhirnya saya dapat merasakan siapa dalang di sebalik misteri ini..

BERSAMBUNG…

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI