Biasanya kalau nak ke Singapura mesti ada yang beranggapan memerlukan kos yang agak besar memandangkan tukaran wang yang lebih tinggi berbanding Ringgit Malaysia. Namun Eira Qasandra membuktikan hanya dengan RM90 sahaja dia dapat bercuti ke negara tersebut selama dua hari satu malam.

Lengkap dengan Itinerary dan tip macam mana nak dapatkan transport dan juga penginapan percuma kat sana, dan yang penting enjoy dengan cara percutian yang sebegitu.

Ikuti perkongsiannya:

TRIP BAJET DARI KL KE SINGAPORE RM90 UNTUK 2 HARI !

1st day

KLIA Express

-TBS ke Salak Tinggi RM 11.20

-Salak Tinggi ke KLIA2 RM 4.40

Scoot Airlines

-KLIA2 Ke Singapore *FREE*

GrabCar

IKLAN

-Airport ke Ibis Hotel Ruby RM96 bahagi 4 orang

2nd day

MRT & SENTOSA EXPRESS TRAIN

-Aljunied Station ke Raffles place (Merlion Park) *FREE*

-Raflles Place ke Sentosa (Uss) *FREE*

-Sentosa ke China Town *FREE*

IKLAN

-China Town ke Jalan Besar (CW2 Bus station) *FREE*

BAS

-Jalan Besar ke Larkin sg 4.80/RM15.20

-Larkin ke KL RM33.00

**Exclude makan dan tiket uss**

Tips untuk free

IKLAN

-Rajin-rajin tengok website yang berkaitan travel contohnya follow group bbm, travelfree.info atau follow PTM

-Lebih berbaloi guna Kad Kredit sebab banyak diskaun dan free entry. Aku punya mrt dari first naik sampai turun sume free.

-Flight tu aku dapat free sebab download apps Hopper, so sume yang pergi skali dengan aku dapat free flight pergi.

-Hotel pun aku dapat free sebab apps Hopper juga, tapi malangnya kawan aku dengan partner dia terpaksa bayar sebab apps diorang tak dapat kupon untuk redeem free hotel.

Balik tu aku pilih naik bas lompat-lompat sebab nak jimat, kalau bas direct dari Singapura ke KL ada tapi harga dalam RM109.

Pergi aku naik train lelompat juga sebab nak jimat, kalau naik direct dalam 40 lebih camtu, tapi klau lelompat buang masa sikit.

Akhir kata, majulah travel untuk kehidupan sendiri.. Buat benda yang boleh buat hidup korang bahagia.

Enjoy your next trip guys !

 

Sumber: Eira Qasandra