Batam terletak di Kepualau Riau Barat berhampiran Singapura dan juga Malaysia.

Hujung minggu di Batam sekarang ini sudah meriah dan sedikit sesak dengan kunjungan pelancong luar semata-mata untuk membeli-belah kerana destinasi ini merupakan kawasan bebas cukai. Selain itu, Batam juga mempunyai tarikan lain yang begitu mengujakan.

Ada pelbagai cara yang boleh dipilih pengujung yang ingin datang ke Batam samada menggunakan penerbangan terus ke sini atau menaiki bot atau feri. Nah, ini cadangan untuk anda apa yang boleh dilakukan jika ingin ke Batam pada hujung minggu atau untuk tempoh 2 hari sahaja.

Sumber perkongsian daripada Instagram @meeraleana

Itinerary ke Batam + Bintan Indonesia

Nak pergi Maldives tapi dompet tak mengizinkan? Pergilah Bintan! Ini trip untuk percutian 2 hari 1 malam.

Day 1
-Bertolak dari rumah 6.45pagi & sampai kat Terminal feri Stulang pukul 7.15pagi. Kaunter feri dibuka seawal jam 6pagi. Tiket boleh beli through online or over the counter. Disebabkan taknak rushing so kitorang beli walk in je. 1st trip 7.15 & next trip setiap 45minit. Kitorang naik next trip pukul 8.

-Perjalanan dari terminal Stulang ke Batam Centre makan masa 2jam. Sila google terminal terdekat dengan hotel anda. Batam kalau dari Pasir Gudang sejam setengah & dari Singapore cuma sejam. So boleh pilih nak naik dari mana.

-Sampai je kat Batam Centre, terus beli simkad untuk book Grab. Tapi area terminal, Grab tak dibenarkan masuk so terpaksa naik teksi. Lepas check in & letak barang2, deal dengan supir tu untuk hantar ke jeti sebab nak terus ke Bintan & singgah lunch makan ayam penyet.

-Nak beli tiket ke Bintan pun make sure amik jeti Tanjung Uban. Naik speedboat mahal sikit tapi cepat, 15 minit je. Feri dalam sejam. Sampai je kat jeti Tanjung Uban, cari teksi untuk ke Lagoi Bay. Kat Bintan ni pun memang takde Grab. Standard price one way jeti-Lagoi Bay 250k. Nego2 sikit dengan supir tu dapatlah 450k untuk return price. Entrance fee untuk Treasure Bay Lagoi pun beli dengan dia murah, 100k termasuk main slide. Kalau kat kaunter 120k tak termasuk slide.

-Tak cukup masa kat Treasure Bay ni sebab sampai pun dah pukul 2. 4.30 supir dah nak pickup sebab takut takde boat nak balik ke Batam. Last boat 5.30 @ 6 depends passenger ramai ke tak. So sejam mandi, sejam bergambar. Tapi sempat jugak lah mandi2, main slide & see through canoe. Actually kena bayar mahal untuk main canoe tu. Semua mainan RM100++ each. Dia cakap sebab dekat dengan Singapore. Tapi staff yg jaga tu baik. Kitorang mintak amik gambar je tapi dia bagi naik free.

-4.30 supir pickup & hantar ke jeti. Dari jeti amik supir lain untuk hantar ke restoran seafood. Mintak dia hantar kat restoran Kelong tapi dia hantar ke Golden Prawn 555. Okok je la takde murah & sedap sangat pun. Senibong lagi sedap.
Lepas makan terus ke hotel & celebrate birthday atas rooftop. ( yes ni actually birthday trip )

Expenses day 1

  • Return ticket Stulang-Batam-Stulang : RM131/pax
  • Parking kereta : RM9
  • Evitel Hotel : RM203/3
  • Simkad : 95k rp/2
  • Teksi from terminal to hotel : 40k rp/3
  • Lunch set ayam penyet : 20k rp/pax
  • Teksi from hotel to jeti : 100k rp/3
  • Speedboat to Tg Uban:53k rp/pax
  • Teksi to Treasure Bay return price: 450k/3
  • Entrance fee Treasure Bay : 100k/pax
  • Speedboat to Batam : 47k rp/pax
  • Teksi to Golden Prawn: 120k rp/3
  • Dinner at Golden Prawn : 421k rp/3

Day 2
-Lepas breakfast kat hotel, book Grab ke Tebing Langit, tempat ala2 di Jogjakarta. Ada rumah Hobbit, tikar terbang (tapi kena bayar harga lain). Nak naik sini kena hiking sikit tapi tak tinggi mana pun. Cuma kena hati2 sebab safety sini agak teruk. Scary jugak la + gayat panjat atas tu. Lepas bergambar apa yang patut, still pakai supir yang sama. Deal dengan dia untuk bawa pusing2 Batam. Dari Tebing Langit kitorang ke Balerang bridge, Masjid Chen Ho, singgah beli kek lapis & direct ke terminal feri untuk balik JB.

Expenses Day 2

  • Grab from hotel to Tebing Langit : 50k rp/3
  • Entrance fee Tebing Langit : 10k rp/pax
  • Tour Batam half day : 250k rp/3
  • Kek lapis : 250k rp
  • Seaport tax : 100k rp/pax

Cash bawa 1juta rupiah ~ +-RM300
Total all in : RM529

Tip

  • Please take note tak semua tempat kat Batam ni yang Grab boleh masuk. Antaranya Nagoya Hill, terminal feri & Balerang Bridge.
  • Kalau ada budget lebih, please stay dekat Bintan & try watersport kat Treasure Bay. Sumpah cool gila! Ada bumper boat, water tricycle, water stand-up paddle, inflatable kayak, water ZOVB, the Jetovator, cable ski, slip and slide and more. Scooter & ATV pun ada. Macam2 lah. Standby je duit kepuk2 2,3 ribu sebab semua ride mahal
  • Kalau dah stay kat Bintan pulak, please spend 1 day untuk tour banyak tempat2 best kat Bintan. Banyak instagrammable spot kat Bintan ni – Bukit Pasir Busung, Danau Biru, Pantai Trikora & Patung Seribu Wajah.
  • Please standby 100k rp untuk seaport tax dari Batam ke Stulang. Seaport tax ni wajib ye. Kat Stulang tak kena bayar. Kat Batam je kena. Jangan shopping sampai licin duit & lupa asingkan seaport tax.