Setiap anak mesti bercita-cita nak membalas semula jasa kedua orang tua apabila besar satu hari nanti dan sekiranya ada rezeki, tidak salah sekiranya kita meluangkan sedikit masa dengan berjalan, mengerjakan haji atau umrah, belanja makan dan sebagainya.

Jika anda ada perancangan sedemikian untuk membawa mereka berjalan-jalan, tak kisah dalam atau luar negara, di sini ada beberapa tips yang boleh anda ikut. Sedikit sebanyak boleh memberikan keselesaan kepada kedua orang tua dan juga kepada anda.

Pastikan jadual perjalanan tidak terlalu padat

Orang tua seperti ibu bapa kita kebanyakkannya sudah berumur dan tenaga mereka juga tidak lagi seperti waktu muda. Tidak seperti kita, ibu bapa yang sudah berumur itu mudah letih dan penat. Oleh demikian, elakkan membuat jadual perjalanan yang terlalu padat dalam sehari untuk mereka.

Sekiranya anda merancang untuk ke 3-4 tempat, pastikan anda tidak terkejar-kejar bagi membolehkan ibu bapa dapat berjalan dengan santai dan selesa serta dapat rehat yang secukupnya.

Waimah Apa Yang Berlaku, Selesaikan Urusan Orang Tua Dahulu Kalau Travel Dengan Mereka!

Sentiasa perhatikan tahap kesihatan

Sentiasa periksa tahap kesihatan ibu bapa anda. Kalau mereka nampak letih dan lesu, sebaiknya anda ambil masa untuk mereka berehat. Sekiranya ibu bapa anda mempunyai penyakit, ambil tahu mengenai sakitnya itu dan perhatikan simptom yang ada pada mereka.

IKLAN

Jika anda membawa mereka melancong ke luar negara, pastikan anda tahu status cuaca di sana sama ada musim sejuk, panas, luruh atau musim bunga dan pastikan ibu bapa anda mempunyai pakaian yang bersesuaian untuk dipakai di sana.

Ambil gambar kenangan bersama mereka

Bukan selalu anda dapat bawa ibu bapa anda keluar melancong dan semestinya mengambil gambar adalah satu perkara yang penting untuk merakam momen-momen indah anda bersama mereka. Sekarang tidak lagi susah seperti zaman dahulu kerana semua telefon pintar sekarang dilengkapi dengan kamera pinhole.

Jadi, ambillah gambar kenang-kenangan bersama ibu bapa anda dan abadikan momen-momen bahagia itu sementara masa masih ada. Bila mereka tiada satu hari nanti, gambar-gambar inilah yang akan menjadi pelepas rindu anda pada mereka.

IKLAN

Waimah Apa Yang Berlaku, Selesaikan Urusan Orang Tua Dahulu Kalau Travel Dengan Mereka!

 

Elakkan kawasan yang terlalu padat dan ramai orang

Apabila sudah berumur, selalunya kita lebih gemar akan suasana yang tenang dan jauh daripada hiruk-pikuk manusia. Ibu bapa anda kemungkinan tidak selesa dan stress apabila perlu bersesak-sesak dengan ribuan manusia.

IKLAN

Pastikan mereka sentiasa gembira dan tidak stress. Jika tidak pasti, bertanyalah pada mereka.

Jaga makan dan minum mereka

Bagi anda yang sudah biasa travel, anda mesti tak berapa kisah dalam soal makan. Tapi berbeza sekiranya anda bawa orang yang berumur kerana soal makanan adalah perkara yang sangat penting. Soal makan juga antara penyumbang utama kepada keselesaan mereka sepanjang percutian, terutamanya mereka yang mempunyai penyakit.

Anda faham-faham sahajalah, kalau dah berpuluh tahun makan makanan Malaysia, tiba-tiba ke Jepun, takkan sekelip mata mereka boleh makan sushi, kan? Jadi pastikan anda peka dengan permakanan mereka sepanjang percutian.

Diharapkan tips yang dikongsikan ini sedikit sebanyak membantu kepada anda yang ingin membawa ibu bapa anda travel. Ingat, tujuan kita membawa ibu bapa adalah untuk menggembirakan hati ibu bapa, maka rancanglah dengan sebaiknya.

Waimah Apa Yang Berlaku, Selesaikan Urusan Orang Tua Dahulu Kalau Travel Dengan Mereka!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI