Masuk sahaja hujung tahun ramai yang ambil kesempatan untuk bercuti ke luar negara. Antara destinasi pilihan rakyat Malaysia adalah United Kingdom (UK). Selain nak merasa cuaca yang sejuk, kat sana juga banyak tempat menarik untuk dilawati.

Bagi yang pertama kali nak jejakkan kaki ke London dan juga tempat-tempat lain yang ada di UK, memilih untuk membuat road trip sepanjang berada di sana adalah pilihan terbaik. Memandu sendiri ke destinasi-destinasi pilihan adalah lebih jimat dan mudah.

Memandu Sendiri Bila Bercuti Di UK, Mudah & Dapat Jejak Banyak Tempat. Lelaki Ini Kongsi Tip & Info Best Untuk Traveler Lain! Memandu Sendiri Bila Bercuti Di UK, Mudah & Dapat Jejak Banyak Tempat. Lelaki Ini Kongsi Tip & Info Best Untuk Traveler Lain! Memandu Sendiri Bila Bercuti Di UK, Mudah & Dapat Jejak Banyak Tempat. Lelaki Ini Kongsi Tip & Info Best Untuk Traveler Lain!

Namun bagi yang pertama kali dan tiada pengalaman mungkin ada persoalan yang bermain di fikiran. Nazri K Hamid yang berkesempatan ke UK dan membuat road trip pada November yang lepas berkongsi info yang mungkin berguna untuk traveler yang lain.

Ikuti perkongsiannya!

Road trip UK patut dalam bucket list anda

Untuk memilih memandu sendiri di UK memang mudah lebih-lebih lagi kemudahan yang disediakan. Ini antara info yang mungkin berguna buat anda yang ada keinginan untuk road trip ke UK.

  1. Tidak Perlu Bawa Cash 100% card payment

Jika anda ke UK, boleh dikatakan 99% semua tempat menggunakan kad. Masuk tandas dan guna pam tayar kereta pun bayar guna card. Hanya gunakan paywave. Train station yang sebelum ni perlu oyster card, tapi sekarang anda boleh gunakan card bank sahaja. Aktivate transaksi luar negara.Tapi untuk selamat dan emegancy boleh lah prepare cash tapi standby dalam £50 pun cukup.

IKLAN

Saya pula guna kad kredit. Dan setiap hari saya akan full sattlement apa yang dibelanjakan untuk elak over spent. Dan kalau guna kad kredit ni pastikan ada duit baru pakai. Tak ada duit di account akan buat kita berhutang.

  1. Sewa kereta ambil di airport.

Apa yang lebih memudahkan bila sampai di airport Heatrow T1,T2,T3,T4 anda tak perlu risau sebab kebanyakkan semua perkhidmatan sewa kereta menyediakan free shuttle bus untuk ke office mereka. Anda hanya perlu book online dan bayaran hanya akan di bayar bila ambil kereta nanti. Setiap kenderaan memang siap-siap full tank, jadi lepas pick up tak perlu kalut cari petrol station. Jimat masa terus ke destinasi. Macam saya gunakan Avis car. Sistem deliver kenderaan dan pulangkan kenderaan pun sangat mudah.

Saya hanya book kenderaan Volkswagen polo sebab hanya berdua, tapi dia upgrade kenderaan yang lebih baik jika ada kenderaan yang baik. Ada juga dia offer lebih besar tanpa bayar apa-apa tambahan. Tapi saya rasakan kenderaan kecil lebih memudahkan pergerakkan. Cost kenderaan saya sewa dalam RM 130 sehari.

Memandu Sendiri Bila Bercuti Di UK, Mudah & Dapat Jejak Banyak Tempat. Lelaki Ini Kongsi Tip & Info Best Untuk Traveler Lain! Memandu Sendiri Bila Bercuti Di UK, Mudah & Dapat Jejak Banyak Tempat. Lelaki Ini Kongsi Tip & Info Best Untuk Traveler Lain! Memandu Sendiri Bila Bercuti Di UK, Mudah & Dapat Jejak Banyak Tempat. Lelaki Ini Kongsi Tip & Info Best Untuk Traveler Lain!

IKLAN
  1. Guna waze bila memandu untuk track speed camera

Pastikan anda guna waze dan bukan maps. Sebab waze dia akan warning kita di setiap tempat yang ada camera. Dan sistem trafic di UK sangat efisen. Setiap kesalahan akan terus di rekod dalam sistem. Jadi waze ni sangat buat kita hati-hati. Sepanjang perjanan saya di UK tak ada jalan Tol yang digunakan. Sebab bila satu destinasi yang di tuju, waze akan berikan beberapa altenatif laluan. Dan kebanyakkan laluan tu tiada tol. Saya tertunggu-tunggu juga di mana mau bayar tol sebab mahu melalui pengalaman tu. Tapi memang tak ada laluan yang saya gunakan.

  1. Sistem bayaran parking

Ada tempat yang anda tidak perlu bayar parking, ada yang perlu bayar sekali masuk dan ada pula free parking 2 jam pertama. Tapi lain tempat lain sistem. Tapi yang pastinya semua pembayaran dalam sistem. Ada kawasan sebelum jam 9 pagi free. Dan ada satu kawasan yang kami datang lebih awal enjoy morning view sebelum jam 9 pagi. Jadi tak adalah kena bayar parking. Tepat jam 9 kami mulakan perjalanan ke tempat lain.

  1. Gunakan google maps untuk buat carian hotel murah

Di UK, hotel taraf 1 bintang pun bersih. Cuma kena hati-hati ada yang shared bathroom. Rata-rata di UK hotel murah pun biasanya RM 400++ semalam. Jika anda dpt 200++ semalam pun kira murah lah tu. Saya ada dapat beberapa hotel RM 190 semalam. Boleh try Travelogde yang rangkaian hotel ni merata di UK. Boleh dikatakan setiap bandar ada. Search dari apps Google Maps.

IKLAN

Kalau cari di agoda memang tak jumpa. Sebab ada hotel-hotel yang murah tak ada dalam agoda dan hanya boleh dapat harga tu direct site hotel. Hotel ni bagi saya sangat ok dengan kebersihan dan sesuai hanya untuk tidur.

Memandu Sendiri Bila Bercuti Di UK, Mudah & Dapat Jejak Banyak Tempat. Lelaki Ini Kongsi Tip & Info Best Untuk Traveler Lain! Memandu Sendiri Bila Bercuti Di UK, Mudah & Dapat Jejak Banyak Tempat. Lelaki Ini Kongsi Tip & Info Best Untuk Traveler Lain!

  1. Plan perjalanan anda mengikut musim

Anda kena tahu berapa lama waktu siang dan mlm supaya setiap destinasi anda teratur. Time saya ni autumn mana masa siang pendek dari malam. Dan siang akan lebih pendek bila musim sejuk nanti (dec). Jadi ada baiknya satu hari hanya ke 2 tempat dan maximum 3 di mana jarak antara satu tempat tu hanya dlm 1 jam perjalanan. Jangan buang masa lebih 2-3 jam di jalan raya. Sebab rugi siang hari anda.

  1. Search Makanan halal di google maps

Bila di negara orang isu makana halal jadi keutamaan. Hanya guna google maps untuk cari lokasi makanan halal. Biasa di uk untuk lebih mudah cari sahaja kebab. Beli satu sahaja size large insyallah cukup buat dua orang. Rata-rata kebab £10 satu pinggan.

Paling win bawa lah meggi siap-siap boleh makan time breakfast. Bagi anda yang biasa breakfest nasi lemak, maggi andalah penyelesaian awal pagi. Sebab sini rata-rata jam 10 pagi baru buka kedai makan kebab.

Kredit: Nazri K Hamid

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI