Seorang pengamal media Malaysia telah berpeluang menggunakan khidmat penerbangan tambang murah yang baharu iaitu Citilink. Ini pendapat menarik yang dikongsi beliau dalam laman sosialnya menarik perhatian ramai netizen.


Masa abam di Indonesia semalam, abam perasan ada banyak pesawat Citilink kat airport diaorang. Serius, mula-mula abam ingat ini company kurier, hairan jugalah, kencang sangat ke syarikat ni sampai ada berpuluh kapal terbang kat Indonesia ni.

Rupanya sebutan je sama, ejaan lain. Di Malaysia syarikat kurier tu namanya Citylink – yang ini Citilink, beza huruf.

Citilink ni ‘adik’ Garuda Airlines, syarikat penerbangan terbesar di Indonesia. Cuma Citilink ni khusus untuk penerbangan tambah murah macam ala-ala Air Asia.

Diam tak diam depa dah ada 50 buah pesawat dan depa dah start landing kat KLIA serta Penang.

Menariknya, walaupun tambang murah, Citilink bagi 10 kilogram luggage free dan tak seperti syarikat tambang murah lain – Citilink bagi penumpang mereka makanan percuma!

So far Citilink dah terbang untuk sektor Jakarta-Penang, Surabaya- Penang dan Banyuwangi-KLIA. Tak lama lagi Phnom Penh (Kemboja) – KLIA.

Bagi abam lagi banyak low cost carrier, lagi bagus. Persaingan yang sihat. And the end of the day, kita yang untung kerana ada banyak pilihan.

Komer nak gi mana?

Sumber: FB Syahril A. Kadir

Tinggalkan Komen