jurang (14)

Hebatnya, bukan calang-calng orang diberi kesempatan untuk sampai ke jauh dalam lautan Jurang Mariana.

Bekas angkasawan dan ahli geologi NASA, Kathy Sullivan menjadi wanita pertama menyelam ke titik paling dalam di dasar laut, dikenali sebagai Challenger Deep, yang terletak dalam Jurang Mariana di Lautan Pasifik.

Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana

Walaupun sudah berusia 68 tahun, Kathy Sullivan sangat bertuah berjaya menghabiskan ekspedisi berkenaan dengan menggunakan kenderaan submersible DSV Limiting Factor (LF). Misi berkenaan memerlukan Sullivan menyelam sehingga 35,000 kaki di bawah permukaan laut.

IKLAN

Kenderaan yang dibina oleh syarikat Triton Submarines yang berpangkalan di Florida, adalah kenderaan pertama dalam sejarah yang berulang kali berjaya sampai ke titik terdalam di lautan itu. Selalunya pada kedalaman itu, penyelam perlu berhadapan dengan tekanan yang sangat besar, kegelapan yang melampau dan tahap suhu yang hampir mencapai beku, dan hanya hidupan mikroorganisma tertentu yang boleh hidup.

Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana

BACA: https://www.libur.com.my/gunung-everest-akan-tenggelam-jika-ditempatkan-di-jurang-terdalam-di-dunia-1/

IKLAN

Misi terbabit mencipta sejarah tersendiri pada 7 Jun 2020 dan Kathy Sullivan dan pasukanny kembali ke pelabuhan di Pulau Guam pada 15 Jun 2020.

“Sebagai ahli oseanografi dan angkasawan, ini adalah hari yang luar biasa, sekali seumur hidup, dapat melihat keadaan di Challenger Deep dan kemudian membandingkannya dengan nota dengan rakan-rakan di ISS mengenai kapal angkasa lepas yang boleh digunakan semula,” kata Kathy Sullivan yang menghabiskan masa lebih sejam di situ.

IKLAN

Pada 1984, Sullivan menjadi wanita pertama dari Amerika Syarikat yang berjalan di ruang angkasa lepas. Dia kini menjadi individu kelapan yang berjaya sampai ke Challenger Deep, mengikuti jejak beberapa tokoh terkenal lain, antaranya Don Walsh dan Jacques Picard pada tahun 1960, dan juga pengarah filem Titanic, James Cameron pada tahun 2012.

Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana  Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana Wanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang MarianaWanita Berusia 68 Tahun Jadi Wanita Pertama ‘Menyelam’ Sampai Ke Challenger Deep Jurang Mariana

Sumber: astroawani | Foto: cnn / Dailymail

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI