Penduduk Singapura atau warga asing yang menetap di Kota Singa yang mahu memasuki Malaysia bagi tempoh singkat bagi urusan rasmi atau perniagaan boleh membuat permohonan menerusi Laluan Hijau Timbal Balik (RGL).

Laluan Hijau Timbal Balik ini juga terpakai untuk warga Singapura yang mahu memasuki Malaysia bagi tujuan perniagaan dalam tempoh singkat. Bagi warga Singapura dan penduduk tetap di negara itu yang mempunyai Pas Lawatan Sosial Jangka Panjang (PLSJP) dan mahu memasuki Malaysia untuk bekerja atau urusan perniagaan perlu membuat permohonan menerusi Periodical Commuting Arrangement (PCA).
Warga Asing Di Singapura Dah Boleh Mohon Masuk Malaysia.  Tetapi Ada Syarat Kena Patuhi!

IKLAN
  • Untuk menggunakan kemudahan RGL dan PCA ini, semua pelawat asing perlu memohon melalui sistem MyTravelPass (MTP) di http://www.mtp.imi.gov.my bermula 10 Ogos 2020.
  • Selain itu, semua pelawat asing perlu memuat turun aplikasi MySejahtera dan mengaktifkannya dalam telefon pintar masing-masing.
  • Pelawat asing yang menggunakan kemudahan RGL, penaja mereka di negara ini perlu membuat permohonan bagi pihak individu itu melalui sistem MTP.
  • Bagi pelawat asing yang menggunakan kemudahan PCA pula, majikan mereka di negara ini perlu membuat permohonan melalui sistem MTP

Semua pelawat asing dan warganegara Malaysia dinasihatkan supaya sentiasa mematuhi arahan dan peraturan semasa serta peka dengan pengumuman terkini daripada agensi berkaitan berhubung langkah-langkah pencegahan pandemik COVID-19. Tindakan undang-undang yang tegas akan dikenakan ke atas mereka yang ingkar dan gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.
Warga Asing Di Singapura Dah Boleh Mohon Masuk Malaysia.  Tetapi Ada Syarat Kena Patuhi!

Untuk maklumat lanjut boleh melayari laman web www.imi.gov.my atau https://safetravel.ica.gov.sg untuk mendapatkan panduan lengkap tatacara permohonan dan keperluan dokumen bagi kemudahan RGL dan PCA.

IKLAN
IKLAN

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI