Oleh kerana sekatan perjalanan rentas negeri disebabkan PKPB, pastinya ramai yang rindukan suasana kampung halaman.

Melepas rasa untuk mencium bau kampung halaman ini apa kata mengambil kesempatan bercuti dalam daerah dengan mengunjungi tempat bersuasana ala kedesaan.

Salah satu yang dicadangkan adalah Sungai Besar Selangor. Sepanjang perjalanan ke sana, kita akan merentasi daerah Meru Klang, Tg Karang, Bukit Malawati, Sekinchan sebelum sampai ke destinasi dituju.

Penginaan berkonsepkan desa dengan menawarkan harga berpatutan. Menyediakan pelbagai kemudahan untuk aktiviti riadah yang pastinya menyeronokkan.

Helmi Baharum dari Grup Backpackers Buddies Malaysia berkongsi pengalaman bercuti inap desa di Sungai Besar, Selangor.

π—£π—˜π—¦π—’π—‘π—” π—žπ—˜π—œπ—‘π——π—”π—›π—”π—‘ π—¦π—¨π—‘π—šπ—”π—œ π—•π—˜π—¦π—”π—₯,π—¦π—˜π—Ÿπ—”π—‘π—šπ—’π—₯
(Versi 2.0 Sabak Bernam/finale).
Trip 6-7 Mac 2021.

Review MyDesaStay, Jalan Haji Karim, Sg.Besar, Sabak Bernam, Selangor. Sesiapa yg dah lama tidak pulang ke kampung boleh pertimbangkan utk mencuba menginap di sini!,

Tempat ni dibina seolah-olah sebuah kampung mini. Hanya beberapa minggu sebelum kita berpuasa, bolehlah ambil peluang ke sini

MYDESASTAY(hotel):
Komuniti Rumah Kayu

1. Salah satu penginapan yang paling saya sukai dengan konsep desa.

2. Pelbagai jenis penginapan yg ada antaranya jenis kontena,rumah atas kolam, rumah menara, rumah kampung, dorm dan beberapa lagi yg lain, namun saya memilih untak menginap di tube/rumah kolong dengan harga RM76/unit (agoda):harga mungkin berbeza mengiku enjin pencarian ya.

3. Bagi rumah jenis kolong dan menara tandas dan surau disediakan di luar, tetapi selesa dan bersih.Ada jenis bilik yg ada tandas di dalam lebih sesuai untuk family-wise.

4. Sedikit disayangkan unit tube saya kurang soundproof, tapi masih boleh diterima.

5. Fasiliti di sini lengkap sangat bagai sebuah kampung: Ada pondok BBQ, dapur yg lengkap dan TV, barber shop, pusat internet, surau, tandas, kolam renang, petshop, perigi bunga, nursery bunga dan beberapa spot untuk bergambar terutamanya yg paling menarik bentuk rumah tradsional yg berbeza-beza.

6. Lokasi hotel strategik berdekatan dengan pekan Sungai Besar, sawah padi dan laut. Secara keseluruhan saya boleh bagi 4.5/5 star kepuasan di sini.

7. Owner dan staff terbaik.

IKLAN

 

10 TEMPAT MENARIK DI SEKITAR SG.BESAR

1. Restoran Eksotik Lembah Bernam: kami mencuba rendang landak,arnab bercili,pekasam dan lain-lain. Best!

2. Pasar Jerami Sg. Besar untuk melihat gulungan jerami yang cantik di sebelah tali air.

IKLAN

3. Laman Tebu Aidil.panas-panas pekena air tebu RM2 je.tp manis sgt lah.

4. D Estuary Marine Park, untuk melihat sunset, tak sangka pulak bila air surut membentuk rekahan macam kesan bumi terbelah dan disimbahi pulak cahaya matahari terbenam, syahdu sangat viewnya.

5. MY PLACE CAFE at KUNCI AIR

6. Pasar (moden) Sungai Haji Dorani

7. Pasar awam dan Jeti Sungai Besar

8. Old Mosque Panchang Bedena

9. Bagan Sungai Burong Blue Tear.cantik nya pantai ni, suka sangat di sini sambil tengok org memancing, kalau rezeki baik malam2 kita boleh nampak plankton biru bercahaya di sini.

10. Pantai Sekendi
Setelah menelusuri Sungai Besar secara details, boleh saya katakan di sini memang best! walaupun tidak se glamour jirannya-Sekinchan. Memang berbaloi ke sini

IKLAN

 

Artikel Berkaitan:

Ini Port Makan Best Di Seluruh Selangor, Senanglah Serbu

Layan β€˜Staycation’ Hotel & Resort Paling Best Di Selangor

Kawasan Setinggan Terbesar! Sebab Malu, Bandar Kamagasaki Tidak Wujud Dalam Peta Jepun Walau Wujud