Bumi dipercayai akan 'berselisi'h dengan sebuah asteroid gergasi pada esok ( Sabtu, 15 Februari 20202), sekitar jam 7.05 pagi waktu Malaysia, lapor media Astroawani.
15.02.2020:Asteroid Gergasi Dijangka Hentam Bumi? Tiada Bahaya!-NASA

  • Saiz asteroid itu difahamkan lebih besar daripada bangunan tertinggi di muka bumi ini iaitu Burj Khalifa.
  • Asteroid itu dikatakan bergerak pada kelajuan 34,000 batu sejam dengan jarak paling hampir dari bumi sejauh 15 kali jarak bumi dengan bulan.
  • Agensi Pentadbiran Angkasa dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) secara rasmi mengklasifikasikan 'Asteroid Pembunuh' itu sebagai Asteroid Berpotensi Menyebabkan Bahaya (PHA).
  • Berukuran diameter 990 meter, pelanggaran dengan asteroid itu akan menyebabkan bencana besar dan seterusnya kepupusan.

15.02.2020:Asteroid Gergasi Dijangka Hentam Bumi? Tiada Bahaya!-NASA

Menurut NASA, asteroid itu dijangka berselisih dengan bumi dengan jarak sekitar 0.038 mengikut unit astronomi di mana pergerakan itu tidak akan menyentuh bumi.
"Tiada bahaya!. Kami telah memantau asteroid ini bertahun lamanya, dan kami arif tentang orbit laluannya," kata pengarah Pusat Pengajian Objek Berhampiran Bumi di NASA, Paul Chodas kepada portal Herald.
15.02.2020:Asteroid Gergasi Dijangka Hentam Bumi? Tiada Bahaya!-NASA

Namun, jika asteroid terbabit tersasar dan menghentam bumi maka malapetaka akan berlaku seterusnya menghancurkan bumi. Dijangkakan juga pertembungan asteroid paling hampir seterusnya akan berlaku pada Jumaat, 13 April 2029 apabila asteroid Apophas menghampiri bumi. Struktur sepanjang 300 meter itu akan berada hampir dengan bumi, tetapi tidak akan menghentam bumi dan menyebabkan kemusnahan, jelas NASA.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Sumber Foto: CNN.com

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI