Sabah yang merupakan negeri kedua terbesar di Malaysia mempunyai banyak tarikan yang cukup cantik dan indah. Ada antaranya yang belum lagi diteroka dan masih terpelihara.

Berkesempatan mengembara ke 27 daerah yang ada di Sabah membuka mata pengguna facebook yang dikenali dengan nama Helmi Baharum akan kecantikan yang ada di Sabah tiada tolok bandingnya dengan tarikan yang ada di negara luar.

Sempat juga berkongsi maklumat tentang beberapa perkara yang menarik yang ada di Sabah, apa yang dikongsikan juga memberikan gambaran lebih jelas tentang keindahan yang ada di negeri yang terkenal dengan julukan Negeri Di Bawah Bayu.

Ikuti perkongsian Helmi Baharum semperna bulan keamatan tahun ini menjejak ke semua 27 daerah di segenap pelosok Sabah!

Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada!

Ikuti Perkongsiannya:

𝗝𝗢𝗠 𝗠𝗘𝗡𝗚𝗘𝗡𝗔𝗟𝗜 𝗦𝗘𝗠𝗨𝗔 27 𝗗𝗔𝗘𝗥𝗔𝗛 𝗗𝗜 𝗦𝗔𝗕𝗔𝗛 +1 𝗪𝗜𝗟𝗔𝗬𝗔𝗛

𝗞𝗢𝗧𝗢𝗕𝗜𝗔𝗡 𝗧𝗔𝗗𝗔𝗨 𝗧𝗔𝗚𝗔𝗭𝗢 𝗗𝗢 𝗞𝗔𝗔𝗠𝗔𝗧𝗔𝗡 30 & 31 𝐌𝐄𝐈 : 𝗜𝗠𝗣𝗜𝗔𝗡 𝗝𝗘𝗝𝗔𝗞 𝗞𝗘𝗠𝗕𝗔𝗥𝗔 𝗞𝗘 𝗞𝗘𝗦𝗘𝗠𝗨𝗔 𝟮𝟳 𝗗𝗔𝗘𝗥𝗔𝗛 𝗗𝗜 𝗦𝗘𝗚𝗘𝗡𝗔𝗣 𝗣𝗘𝗟𝗢𝗦𝗢𝗞 𝗡𝗘𝗚𝗘𝗥𝗜 𝗦𝗔𝗕𝗔𝗛 𝗧𝗘𝗥𝗖𝗔𝗣𝗔𝗜 𝗣𝗔𝗗𝗔 𝗕𝗨𝗟𝗔𝗡 𝗠𝗘𝗡𝗬𝗔𝗠𝗕𝗨𝗧 𝗣𝗘𝗦𝗧𝗔 𝗞𝗔𝗔𝗠𝗔𝗧𝗔𝗡 𝗧𝗔𝗛𝗨𝗡 𝟮𝟬𝟮𝟮.

Kesemua 27 daerah di Sabah ini adalah;

1 Bahagian Kudat: Daerah Kota Marudu, Daerah Kudat dan Daerah Pitas

2 Bahagian Pantai Barat: Daerah Kota Belud, Daerah Kota Kinabalu, Daerah Papar, Daerah Penampang, Daerah Putatan, Daerah Ranau dan Daerah Tuaran

3 Bahagian Pedalaman; Daerah Beaufort, Daerah Keningau, Daerah Kuala Penyu, Daerah Nabawan, Daerah Sipitang, Daerah Tambunan dan Daerah Tenom

4 Bahagian Sandakan: Daerah Beluran, Daerah Kinabatangan, Daerah Sandakan, Daerah Telupid dan Daerah Tongod

5 Bahagian Tawau: Daerah Kalabakan, Daerah Kunak, Daerah Lahad Datu, Daerah Semporna dan Daerah Tawau

6 Bahagian Ekstra* : Wilayah Persekutuan Labuan (Sumber Wikipedia)*

Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada!

𝟒 𝐀𝐢𝐫𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐮𝐭𝐚𝐦𝐚 𝐬𝐞𝐛𝐚𝐠𝐚𝐢 𝐆𝐚𝐭𝐞𝐰𝐚𝐲 𝐤𝐞𝐩𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐚𝐞𝐫𝐚𝐡-𝐝𝐚𝐞𝐫𝐚𝐡 𝐒𝐚𝐛𝐚𝐡

1 Lapangan Terbang Kota Kinabalu: Daerah Kota Marudu, Daerah Kudat dan Daerah Pitas, Daerah Kota Belud, Daerah Kota Kinabalu, Daerah Papar, Daerah Penampang, Daerah Putatan, Daerah Ranau dan Daerah Tuaran ,Daerah Beaufort, Daerah Keningau, Daerah Kuala Penyu, Daerah Nabawan, Daerah Sipitang, Daerah Tambunan dan Daerah Tenom

2 Lapangan Terbang Tawau: Daerah Kalabakan, Daerah Kunak, , Daerah Semporna dan Daerah Tawau, Daerah Lahad Datu

3 Lapangan Terbang Sandakan: Daerah Beluran, Daerah Kinabatangan, Daerah Sandakan, Daerah Telupid dan Daerah Tongod

4 Lapangan Terbang Labuan: Daerah Kuala Penyu,Daerah Beaufort, Daerah Sipitang

IKLAN

10 𝐊𝐄𝐔𝐍𝐈𝐊𝐀𝐍 𝐒𝐀𝐁𝐀𝐇

Bumbung puncak Malaysia: Dengan kewujudan Banjaran Crocker yang megah berdiri dengan struktur semulajadi paling tinggi di Malaysia berketinggian 4,095 meter meletakkan Gunung Kinabalu yang tertinggi di Asia Tenggara secara geologinya. Sehingga kini saya hanya sempat untuk menerokai kawasan-kawasan menarik di sekitar kaki gunung sahaja, namun telah membuat tempahan hiking untuk ke puncaknya pada akhir tahun ini sebagai kemuncak lawatan ke Kinabalu.

Amazon of Malaysia: Sungai Kinabatangan yang menyusuri megah dan menduduki kedudukan sungai kedua terpanjang di Malaysia ini menyimpan khazanah tidak ternilai terdiri daripada flora, fauna dan khazanah sumber alam lain mejadikannya antara penumpang biodiversiti terbesar di Malaysia. Pengalaman menyusuri Sungai Kinabatangan membawa saya ke dunia alam semulajadi dengan lebih dekat di kawasan liarnya.

Gunung berapi tunggal di Malaysia. Ia di Tawau terdapat beberapa gunung berapi kuno dan saya hanya sempat ke Gunung Bombalai Tawau serta Ke Sungai Balung Tawau melihat bagaimana proses bentuk muka bumi yang membentuk formasi batu bersusun.

Pulau tercantik dan terbanyak di Malaysia. Dengan jumlah pulau hampir 400 buah pulau menjadikannya yang terbanyak, secara peribadi saya memilih pulau Bohey Dulang di Semporna sebagai tercantik terutamanya apabila air surut hingga membentuk formasi seolah-olah dulang air yang membiru. Selain daripada itu juga Pulau Banggi di Kudat merupakan pulau terbesar di Malaysia, pengalaman ke sini juga melengkapkan eksplorasi saya kesemua 10 pulau di Malaysia dengan dua diantaranya ada di Sabah, dan satunya lagi adalah Pulau Timbun Mata, Semporna.

Rumah dua tuan: Rumah dengan kedudukan dapur di Malaysia, manakala ruang tamu di Indonesia menjadikannya sangat unik. Lawatan pendek saya ke sini agak rumit kerana harus melalui beberapa mod pengangkutan dari Jeti Feri Tawau sebelum meneruskan perjalanan menaiki ojek motor untuk ke rumah ini melalui kawasan perkebunan sawit dan perkampungan di Indonesia.

Air Terjun tertinggi di Malaysia. Air Terjun Kadamaian di Gunung Kinabalu memiliki predikat sebagai yang tertinggi di Malaysia, namun kerana ketiadaan akses untuk ke sini, saya memilih untuk ke Air Terjun Tawai di Telupid yang merupakan kedua tertinggi di Sabah dan pertama tercantik menurut saya secara peribadi, walaubagaimanapun untuk ke sini bukan perkara yang mudah kerana harus hiking sejauh hampir 13KM pergi dan balik.

Syurga Bunga Terbesar,Rafflesia: Hasil lawatan saya di Pusat Informasi Rafflesia Tambunan menemukan fakta bahawa Sabah merupakan negeri yang paling banyak taburan bunga gergasi ini, setakat ini saya hanya berpeluang untuk menjejaki bunga ini di Poring, Ranau dan saiz baka ini lebih kecil yang saya temui di Lojing, Kelantan.

Jalanraya tertinggi dan terlurus di Malaysia. Benarlah bagai dikata negeri ini berkedudukan di atas awan, terdapat jalan bernama Lebuhraya Kimanis-Keningau yang begitu curam sehingga terdapat Bukit Graviti dengan fenomena melawan daya graviti bumi. Selain itu juga jalan raya lurus terpanjang di Malaysia di Jalan Raya Apin-Apin–Tambunan tanpa keluk sejauh 19KM menjadikan pengalaman pemanduan saya lebih mulus namun terasa sedikit kebosanan kerana kurang mencabar.

Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada!

Populasi lipas terbanyak di dunia. Gua Gomantong, Kinabatangan merupakan syurga bagi pencari sarang burung liar, namun pencarian saya adalah menemukan koloni lipas yang paling banyak di dunia di sini, dan yang paling penting keindahan lubang guanya sangat memukau pandangan mata.

Hagia Sofia-nya Nusantara: dengan sejarah yang sama dengan Masjid Hagia Sofia di Turki, menjadikan jalan cerita Masjid Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA), Kota Kinabalu saling tak tumpah kerana kedua-duanya dahulunya merupakan rumah ibadah Kristian, iaitu gereja,ini menunjukkan bagaimana kompromi masyarakat berbeza agama di Sabah terhadap satu sama lain, saya berpeluang untuk singgah solat berjemaah di sini.

𝟏𝟎 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐬𝐢 𝐤𝐞𝐠𝐞𝐦𝐚𝐫𝐚𝐧 𝐬𝐚𝐲𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐚𝐫𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐛𝐚𝐝𝐢 𝐚𝐝𝐚𝐥𝐚𝐡:

Gunung Kinabalu dan kawasan di sekitarnya yang meliputi 3 daerah: Ranau, Kota Belud dan Kota Marudu.

Gugusan kepulauan Semporna, Semporna

IKLAN

Twin Blue Ring Blue Hole Reef, Lahad Datu

River Cruise di Sukau, Kinabatangan

Tanah Tinggi Rundum, Tenom

Air Terjun Tawai, Telupid.

Pengalaman menaiki keretapi di Rayoh-Tenom.

Bukit Bongol, Kota Belud

Gugusan kepulauan di Taman Tunku Abdul Rahman, Kota Kinabalu.

Pulau Banggi, Kudat.

Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada!

𝟏𝟎 𝐝𝐚𝐞𝐫𝐚𝐡 𝐤𝐞𝐠𝐞𝐦𝐚𝐫𝐚𝐧 𝐬𝐚𝐲𝐚 𝐚𝐝𝐚𝐥𝐚𝐡:

Ranau

Semporna

Kinabatangan

Kota Belud

IKLAN

Tenom

Kudat

Kuala Penyu

Tambunan

Lahad Datu

Keningau

𝟏𝟎 𝐣𝐮𝐚𝐝𝐚𝐡 𝐤𝐞𝐠𝐞𝐦𝐚𝐫𝐚𝐧 𝐬𝐚𝐲𝐚 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐚𝐠𝐚𝐤 𝐬𝐮𝐤𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐣𝐮𝐦𝐩𝐚𝐢 𝐝𝐢 𝐧𝐞𝐠𝐞𝐫𝐢 𝐥𝐚𝐢𝐧 𝐚𝐝𝐚𝐥𝐚𝐡:

Ikan boulu yang merupakan set ikan yang dicelup tepung.

Amplang

Buah Tarap

Makanan laut yang sangat murah

Buah Dalit, iaitu buah durian isi merah

Kuih Cincin

Ambuyat, yang juga merupakan makanan Brunei

Kedai makanan segera, Jolibee

Kepak ayam

Air minuman kitchai ping (gabungan limau dan asam boi)

Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada!Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada! Explore Hidden Gem Kat Sabah, Lelaki Kongsi Jejak Kembara Ke 27 Daerah. Banyak ‘Unsung Place’ Gunung Berapi Pun Ada!

Kesimpulannya, hikmah Sekatan Perintah Kawalan Pergerakan sejak tahun 2020 dan baru berakhir baru-baru ini memberi hikmah dan memberi ruang untuk saya menerokai tanah air sendiri yang terletak di seberang laut sana kerana kedudukan saya yang tinggal di Semenanjung Malaysia. Kesempatan hanya melancong di dalam negara sahaja sebelum ianya diperluaskan lagi saya ambil sebaik mungkin untuk melengkapkan siri kunjungan saya ke setiap daerah di negeri Sabah dan saya telah membuktikan terutamanya kepada diri saya sendiri bahawa negeri Sabah itu memang sangat cantik dan saya akan menganguminya daripada dahulu, kini dan selamanya. Selepas ini saya merancang untuk berganjak ke impian seterusnya untuk ke semua daerah-daerah di Negeri Sarawak pula, semoga ianya menjadi kenyataan suatu hari nanti.

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI