Wabak koronavirus tidak hanya dijangkiti manusia, tetapi juga haiwan.

Di sebuah zoo di New York, beberapa ekor harimau dan singa turut dijangkiti pandemik ini. Terbaharu, 2 ekor kucing juga di New York menjadi haiwan peliharaan pertama di Amerika Syarikat yang disahkan positif COVID-19.

Kedua-dua kucing itu pada awalnya mengalami simptom penyakit pernafasan, namun pemeriksaan lanjut kemudian mendapati haiwan terbabit dijangkiti COVID-19. Dua kucing yang berada di lokasi berbeza itu disyaki telah dijangkiti COVID-19 daripada pemilik atau individu di sekelilingnya.

IKLAN
2 Kucing Peliharaan Kes Pertama Di Amerika Positif COVID-19
Foto: gettyimage
2 Kucing Peliharaan Kes Pertama Di Amerika Positif COVID-19
(Gambar hiasan)

Kedua-dua haiwan itu mempunyai peluang besar untuk pulih selepas diberi rawatan lanjut.
Pegawai Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat, Dr. Casey Barton Behravesh yang mengesahkan kes itu dan meminta semua pemilik haiwan supaya tidak bimbang.

“Kita merekodkan kes pertama haiwan peliharaan dijangkiti COVID-19 di Amerika Syarikat. Adalah penting untuk dimaklumkan bahawa haiwan ini berkemungkinan besar dijangkiti daripada manusia. Sehingga kini belum ada bukti haiwan peliharaan boleh menyebarkan virus ini kepada manusia,” katanya.

IKLAN

Pakar penyakit berjangkit AS, Dr Anthony Fauci, berkongsi pendapat sama dan menegaskan tiada bukti menunjukkan virus itu boleh disebar dari haiwan peliharaan kepada manusia.

IKLAN

2 Kucing Peliharaan Kes Pertama Di Amerika Positif COVID-19

Sumber: astroawani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI