Selepas PKPB ditamatkan kelak, bagi anda yang berada di sekitar atau berhampiran dengan Kuala Lumpur , apa kata jaga SOP dan bawa keluarga tersayang singgah beberapa destinasi menarik di sekitar bandar metropolitan ini.

Lama sangat anak-anak 'terkurung' di rumah pasti mereka rindu untuk mengambil angin sebentar di luar rumah. Antara lokasi yang dicadangkan LIBUR seperti destinasi:

  • KL Bird Park

3 Lokasi Mesti Singgah Bawa Anak Kecil Jalan-Jalan, Lepas PKPB Ditamatkan Di KL

KL Bird Park (Taman Burung Kuala Lumpur) terletak berhampiran Taman Tasik Perdana, destinasi ini sangat terkenal serta sesuai untuk mereka yang cintakan haiwan dan alam sekitar. Selain menjadi tempat tumpuan ramai untuk bersantai melihat pelbagai spesies burung, KL Bird Park juga merupakan tempat terbaik untuk sesi pembelajaran buat anak kecil mengenal habitat unggas ini. Kebanyakkan burung-burung ini berasal dari Malaysia. Hanya 10 peratus dari luar Negara. Ciri utama yang membezakan KL Bird Park dari mana-mana taman burung lain adalah konsep bebas beterbangannya.
Malah, terdapat beberapa kawasan di mana burung bebas terbang ke mana sahaja yang ingin ditujui, tidak kira kecil atau besar. Terdapat beberapa jenis burung yang memang perlu dikurung dalam sangkar khas seperti helang dan burung hantu. Apabila tiba waktu makan, pengunjung diberi peluang membantu petugas memberi makan kepada burung-burung ini. Antara diet harian yang diberikan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Jangan lepaskan peluang mengambil gambar kenang-kenangan dengan burung yang berwarna-warni dan cantik di dalam taman itu, iaitu burung Nuri dan Kakak Tua.

IKLAN
  • Taman Rama-Rama

3 Lokasi Mesti Singgah Bawa Anak Kecil Jalan-Jalan, Lepas PKPB Ditamatkan Di KL

Rama-rama adalah serangga yang dianggap sebagai mahkluk yang cantik dan menjadi kegemaran sesetangah peminat landskap. Bagi mereka, kewujudan rama-rama membuktikan kawasan tersebut begitu indah dan tenang. Dikerumuni rama-rama saat berjalan di taman nan menghijau bagai di alam fantasi. Di Kuala Lumpur terdapat sebuah Taman Rama-Rama yang agak lama dibuka kepada umum sejak tahun 1992 lagi. Taman ini memperlihatkan serba-serbi mengenai rama-rama daripada beluncas pelbagai bentuk, saiz dan warna, kemudian bertukar menjadi kepompong seterusnya bertukar menjadi rama-rama yang cantik.
Mengunjungi Taman Rama-Rama Kuala Lumpur bersama keluarga dan kanak-kanak sememangnya destinasi yang bijak kerana pengunjung bukan saja boleh melihat rama-rama tetapi mempelajari banyak mengenai serangga yang cantik itu. Waktu pagi adalah masa terbaik untuk datang dan melihat sendiri rama-rama kerana pada waktu pagi rama-rama ini keluar mencari makanan. Taman ini mempunyai landskap menarik dengan pelbagai jenis tumbuhan eksotik dan tumbuhan yang menjadi rumah serta makanan kepada si rama-rama. Antara spesies rama-rama di sini yang menarik perhatian seperti Rajah Brooke, Common Mormon, Papalio Iswara, Blue Bottle, Malay Lacewing dan Indian Leaf yang diklasifikasikan sebagai rama-rama tercantik.

IKLAN
  • Petrosains & Aquaria KLCC

3 Lokasi Mesti Singgah Bawa Anak Kecil Jalan-Jalan, Lepas PKPB Ditamatkan Di KL

Terletak di Menara Berkembar Petronas, di sini ada menawarkan pelbagai aktiviti riadah yang cukup menarik. Ingin meneroka sains dan pelbagai aktiviti berkaitan sains, Petrosains, The Discovery Centre nyata membuatkan anak-anak teruja.
3 Lokasi Mesti Singgah Bawa Anak Kecil Jalan-Jalan, Lepas PKPB Ditamatkan Di KL

Selain itu, jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan dunia nawah air. Disenaraikan akuarium keempat terbaik di Asia, Aquaria KLCC pula menanti anak anda dengan pelbagai aktiviti hebat. Terokai perairan tropika eksotik dalam dua aras dengan terowong bawah air sepanjang 90 meter. Menempatkan lebih 20,000 hidupan daratan dan air dari lebih 250 spesies berbeza dalam dan luar negara, anda bukan saja berpeluang melihat hidupan laut ini bebas berenang malah maklumat lengkap berkenaan setiap pameran turut disediakan. Keunikan susun atur kolam, penerangan yang jelas bagi setiap spesies dan terowong besar memberi peluang pengunjung melihat pelbagai jenis ikan termasuk jerung hidup bebas berenang mengelilingi mereka bagaikan di laut dalam.

IKLAN

image via google

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI