Percutian yang selesa dan menyenangkan masa untuk anda berjalan-jalan di negara orang memang menjadi impian ramai. Kalau boleh, masing-masing berdoa tak nak ada sedikit pun benda-benda yang boleh ‘kemurungan’ atau ada cacat cela ketika bercuti.

Mesti nak percutian korang berjalan dengan mudah dan selesa kan? Tip dan perkongsian daripada Amir Izzat ini memang sangat berguna buat anda ketika travel ke negara asing. Nampak remeh, tetapi anda pasti bersyukur dan berterima kasih terhadap info tersebut.

Abam nak kongsikan kepada semua traveller luaq sana. 4 benda MUST BUY untuk memudahkan ampa ketika travel.

1) Toilet cover Pad

 

IKLAN

Abam ni jenis mengutamakan kebersihan, suka jenis toilet yang duduk berbanding yang cangkung tu. Tapi bila tyme travel, masuk ja toilet depa, nampak bekas kasut kat cover toilet tu, harei sungguh.. geli oi.. basuh jirus dengan ayaq pastu lap dengan tisu pun masih risau dengan tahap kebersihan cover toilet tu.. Kadang-kadang, dok pikiaq jugak sapa la yang duduk atas jamban ni, buat pungkok dia ada kurap, kudis, kayap, panau mampoihhh cheq.. boleh berjangkit tuu. Solusinya, abam beli toilet cover pad ni, 1 bungkus ada 10pcs, harga rm1 ja beli shoppe.. so beli la banyak2 buat bekalan hahha

2) Portable Refillable Travel Bottle 4 in 1

Ni baguih untuk orang yang x suka bawak banyak2 liquid bottle masuk dalam bag.. ada 4 botol refil dia bagi.. ampa boleh isi dalam tu dan masukkan dalam portable pressing bottle dia, pulas ja mana yang nak guna dan tekan, teruih keluaq liquid tu. Senang bukan? bukan tu je, bottle portable ni lepas kalau hand carry, so x perlu check in lungage sebab botol refil dia bawah 100ml. Kat shoppe harga dalam rm10-15 cam tu

Suggestion liquid :

  • lotion
  • perfumes
  • toner
  • makeup remover
  • day cream or night cream
  • sunblock
  • dan macam2 la selagi ianya liquid boleh jaa

3) Travel Storage resealable vacuum bag

Okey yang ni memang best.. boleh jimat ruang lunggage ampa, boleh boh banyak2 baju xdak masalah..Baju yang tebal2 macam jacket winter tu, towel, dan baju2 yang lain boleh jadi senipis bawang tau.Kat shoppe ja beli..Harga pun x mahal, vacuum dia saja baru rm2-rm4, storage bag dia ikut size, harga dari rm2 hingga rm5

4) Hanger portable

  • Yang ni abam penah post sblom ni, xpa abam up lagi skali..
  • Benda ni x kurangnya pentingnya sebab bila kat hotel kita menginap tu, hanger yang sedia ada x banyak pun.. lebih kurang 3-4 pcs ja..
  • Nak hanger baju, jaket, boxer apa semua x cukup.. tambah2 ada bini pulak, memang depa konker habis.. berhuhu la kita ni..
  • Jadi solusinya abam beli hanger portable ni, boleh lipat jadi kecik boleh masuk dalam bag ja, jimat space, xkan nak bawak hanger yang kat rumah plak, besaq tu makan ruang bag kita.. hahha
  • Beli kat shoppe rm1 ja, beli la banyak2, boleh jgk pakai kat rumah, tyme baju x sidai tu boleh lipat simpan x la menyemak tengok.

Okay itu sahaja 4 benda yang abam nak kongsikan. Banyak lagi benda yang boleh katakan smart travel, tapi rasanya banyak dah orang tau.. hahaha. Semoga bermanfaat dan semoga seller shoppe tak naikkan harga.