Untitled design (1)

Sama ada anda perasan atau tidak, perbentangan belanjawan negara kebiasaannya akan dilakukan pada hari Jumaat pada bulan Oktober setiap tahun dan Belanjawan 2020 baharu sahaja dibentangkan di Parlimen oleh Menteri Kewangan hari ini.

Pasti jutaan rakyat Malaysia yang menonton perbentangan Belanjawan 2020 ini di kaca tv atau telefon pintar masing. Bertemakan 'Memacu Pertumbuhan dan Keberhasilan Saksama Ke Arah Kemakmuran Bersama', mari kita lihat keypoint Belanjawan 2020 membabitkan sektor pelancongan negara tahun hadapan.

9 Keypoint Belanjawan 2020 Membabitkan Industri Pelancongan Negara

1. Kerajaan Pusat akan meneruskan pemberian 50% hasil potongan cukai pelancongan kepada setiap Kerajaan Negeri untuk menyokong usaha Tahun Melawat Malaysia 2020.

2. RM1.1 bilion diperuntukan kepada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya di mana RM90 juta dikhaskan untuk meningkatkan kesedaran, promosi dan program sempena kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.

3. Sebahagian besar levi pelepasan yang dikenakan kepada penumpang ke luar negara menggunakan pengangkuan udara mulai 1 September 2019 akan diperuntukan kepada projek infrastruktur pelancongan.

4. Kerajaan mencadangkan insentif cukai disasarkan ke atas sektor kesenian dan pelancongan seperti berikut:

IKLAN

– Pengecualian cukai pendapatan kepada penganjur aktiviti kesenian dan kebudayaan serta pertandingan sukan dan rekreasi bertaraf antarabangsa yang diluluskan dan penganjur persidangan.

– Pelaburan baharu bagi taman tema antarabangsa diberikan pengecualian cukai pendapatan sebanyak 100 peratus daripada pendapatan berkanun atau Elaun Cukai Pelaburan sebanyak 100 peratus ditolak sehingga 70 peratus untuk lima tahun.

– Meningkatkan potongan cukai yang diberi kepada syarikat yang menaja aktiviti kesenian, kebudayaan dan warisan di Malaysia daripada RM700 ribu sehingga RM1 juta setahun.

IKLAN

– Elaun Modal Dipercepatkan ke atas perbelanjaan bagi pembelian bas persiaran baharu jenis pemasangan tempatan dituntut sepenuhnya dalam tempoh dua tahun.

– Pengecualian duti eksais sebanyak 50 peratus bagi kenderaan pemasangan tempatan diberikan kepada pengendali pelancongan bagi pembelian kenderaan pelancongan baharu yang layak.

5. Perkhidmatan kereta api funikular ke Bukit Bendera Pulau Pinang dijangka mencecah dua juta penumpang setahun dan melebihi kapasiti. Kerajaan akan menyumbang kepada pembinaan sistem kereta kabel baharu ke Bukit Bendera dengan peruntukan sebanyak RM100 juta, di mana kos tambahan akan ditanggung oleh Kerajaan Negeri.

IKLAN

6. Kerajaan akan memperuntukkan RM5 juta kepada Agensi Pembangunan Ekonomi Kebudayaan (CENDANA) untuk menyokong galeri seni visual dan penganjur pameran seni. Selain itu, RM10 juta akan diperuntukkan kepada Think City untuk memelihara budaya dan warisan bandar.

7. Kerajaan juga akan menganjurkan Tahun Pelancongan Kesihatan Malaysia 2020 sebagai mengisi program VMY2020 untuk memperkukuh kedudukan utama Malaysia sebagai destinasi pelancongan perubatan di rantau ini.

– Pelancongan perubatan adalah sektor yang berkembang pesat di Malaysia, di mana ia telah meningkat 17 peratus setiap tahun dari 2015 hingga 2018. Pada tahun 2018, sektor ini telah menjana pendapatan RM1.5 bilion daripada 1.2 juta pelancong kesihatan.

8. Untuk mempromosikan lagi pelancongan kesihatan, Kerajaan akan memperuntukkan RM25 juta kepada Majlis Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC) untuk mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai destinasi pilihan bagi pelancongan kesihatan di ASEAN untuk onkologi, kardiologi dan rawatan kesuburan.

9. permohonan e-visa telah pun diperkenalkan kepada 10 buah negara, termasuk China dan India. Bagi memudahcara proses pengeluaran visa, ejen pelancongan berlesen di bawah MOTAC dibenarkan untuk menghantar permohonan secara berkelompok sehingga 100 orang setiap transaksi melalui sistem eNTRI dan eVISA.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI