Pulau Ular ini terletak di Kuantan, Pahang dan mula mendapat perhatian ramai penduduk tempatan. Penduduk Kuantan sendiri sebelum ini ramai yang tidak menyedari kewujudan pulau cantik ini.

Berkat kuasa viral di sosial media dan cerita mulut ke mulut, pulau ini mula dikunjungi ramai. Namun begitu, tetap tanamkan dalam diri agar menjaga pulau ini seperti keadaan asalnya yang bersih dan indah. Kalau anda sedang bercuti di Kuantan, Pahang masukkan lokasi ini dalam itinerari ok!

Untuk ke pulau ini, pengunjung perlu menaiki bot di jeti Sg Ular. Perjalanan ke pulau ini sangat singkat, iaitu sekitar 5 ke 10 minit bergantung kepada keadaan arus laut. Tiada sebarang perkhidmatan jual beli makanan disediakan, jadi pengunjung diingatkan membawa bekal makanan sendiri dan barang-barang untuk berkelah. Jika ingin berenang di sekitar pulau ini, disarankan untuk mengenakan jaket keselamatan sentiasa walaupun anda mungkin seorang perenang yang hebat. Keselamatan perlu diutamakan!

Sumber Ey Na

OK salah 1 hidden place yang aku tak tahu ramai ke tak yang tahu kewujudan pulau super duper cantik ni. Dalam 5-6 minit dari jeti sanctuary. Walaupun namanya Pulau Sungai Ular, korang tak perlu risau kerana disini bukan tempat habitat haiwan tersebut dan ia hanya nama bagi kawasan Sungai Ular, Kuantan. Pulau yang tidak mempunyai sebarang pembangunan ini memang dibuka untuk kunjungan pelancong. Tempatnya yang terletak tidak jauh dari pesisiran pantai. Ia sesuai dijadikan lokasi riadah bagi mereka yang mengimpikan percutian di pulau persendirian. Lebih kurang private island.. Fuh best weh , recommended.

IKLAN

Kalau korang dari jauh boleh menginap di resort berdekatan pantai dan perkhidmatan bot juga turut disediakan untuk mereka yang ingin berkunjung ke sana. Bermula dari hanya RM 15 untuk seorang, pengalaman yang dirasai pasti nak lagi. Air yang jernih dan pesisiran pantai yang bersih sangat sesuai dijadikan port berkelah bagi anda sekeluarga. Tapi kena ingat, di sana tiada sebarang perkhidmatan servis disediakan, jadi anda perlu bawa bekal makanan sendiri dan juga alatan.

Leave nothing but footprints
Take nothing but photograph

Tempat yang kami rasakan sebagai hidden place ini, sememangnya syurga bagi mereka yang ingin meluangkan masa bersama keluarga ataupun rakan di pulau yang jauh dari orang. Harus diingatkan juga untuk menjaga keselamatan bagi anda yang merancang ke sana. Stay safe . Anda dinasihatkan untuk menghubungi penyedia perkhidmatan bot dan deal awal untuk elakkan kesesakan. Kami mengharapkan pengunjung yang kesini tidak meninggalkan sampah anda dan kekalkan kebersihan pulau ini.

Aktiviti :-

  • Barbeque (barang bawak sendiri, cari kayu kat hutan)
  • Snorkeling
  • Memancing

Saya bagi rate 10/10

Jom cuti-cuti Malaysia!

Klook.com