7966160-irh6sp5zxwsz-1511434438-650-a5509dcb49-1543823842

Sebelum ini undang-undang untuk melancong ke Arab Saudi sangat ketat. Pelancong asing tidak dibenarkan sama sekali untuk menempah bilik berlainan jantina. Begitu juga penduduk tempatan terutama wanita dilarang untuk bebas melancong seorang diri.

Terbaru, Arab Saudi akan membenarkan lelaki dan wanita berbangsa asing berkongsi bilik hotel tanpa membuktikan hubungan mahram selepas melancarkan visa pelancongan baru bagi menarik pelancong. Satu lagi perubahan baru adalah wanita termasuk rakyat tempatan juga dibenarkan menyewa bilik bersendirian.

Arab Saudi Benarkan Pelancong Asing Bukan Mahram Duduk Sebilik Selepas Lancar Visa Pelancong
via CNN Saudi couple traveling_1570515462084.jpg.jpg.jpg_39492794_ver1.0_1280_720.

IKLAN

Tindakan itu dilihat memudahkan wanita yang mengembara bersendirian selain membolehkan pasangan yang tidak berkahwin menginap bersama ketika ke negara itu. Perkara itu dilaporkan akhbar Okaz dan disahkan Suruhanjaya Pelancongan dan Warisan Kebangsaan Saudi.

“Semua rakyat tempatan diminta menunjukkan pengenalan diri atau hubungan sesama mereka apabila mendaftar masuk ke hotel. Ini bagaimanapun tidak diperlukan untuk pelancong asing. Semua wanita termasuk dari Arab Saudi juga boleh menginap bersendirian asalkan memberikan pengenalan diri ketika mendaftar masuk,” katanya.

IKLAN

Arab Saudi Benarkan Pelancong Asing Bukan Mahram Duduk Sebilik Selepas Lancar Visa Pelancong
a_car_passes_in_front_of_the_main_entrance_of_al_koot_heritage_hotel_in_al_ahsa_saudi_arabia_july_8_2018._reuters.

IKLAN

Arab Saudi bulan lalu membuka pintunya dengan visa pelancong dari 49 negara dalam pada ia cuba memperkembang sektor berkenaan seterusnya mempelbagaikan ekonominya selain daripada pengeksportan minyak. Susulan itu ia turut membenarkan pelancong dikecualikan daripada menutup aurat penuh dan serba hitam, sebaliknya hanya perlu memastikan berpakaian sopan. Alkohol masih diharamkan.

Sumber: Harian Metro

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI