Ramai yang berhajat untuk bercuti ke Amerika Syarikat, tetapi ada yang melupakan impian ke destinasi tersebut kerana beranggapan visa untuk masuk ke sana sangat sukar untuk diluluskan. Sebenarnya bagi rakyat Malaysia untuk mendapatkan visa membuat perjalanan ke Amerika Syarikat tidaklah sesukar mana jika anda membuat sedikit persediaan.

Rajin-rajinkanlah bertanya orang yang sudah berpengalaman ke sana. Rasa rugi juga jika tidak berkesempatan untuk melawat dan menjengah negara kuasa besar yang satu ini kan? Ini ada sedikit perkongsian tip menarik daripada seorang wanita rakyat Malaysia yang telah menjejakkan kaki ke Amerika Syarikat.

Jom baca!

Simple tips untuk korang yang nak ke California – Nevada – Arizona , United States of America.

.


.

1. Visa USA
Untuk memudahkan visa korang approve , korang mesti ada strong ties atau bond . Contoh professional carier , asset tetap , family relation dan etc. Bayaran utk apply visa 145 usd .

2. Transport
Banyak company menawarkan kereta sewa di USA , pilih je mana mana . Pasti kan berbaloi dan selesa untuk long distance driving . Di sana korang kena biasa kan left hand drive dan memahami peraturan jalan raya di sana sgt berlainan dengan malaysia .

3. Accomodation
Untuk memudahkan perjalanan korang , saya saran kan penginapan motel . Selesa dan kereta boleh parking betul betul depan bilik . Mudah & Cepat utk keluar masuk kan barang .

4. Minyak Kereta ( Petrol )
Sila elak kan kawasan “High demand , Low supply” . Harga petrol akan jadi 3 kali ganda mahal . Untuk pengetahuan korang , nilai harga petrol di California adalah paling termahal dari negeri negeri lain

5. Supermarket
Kalau di Malaysia ada eco shop , di USA ada Walmart . Walmart open 10:00 am sehingga 00:00am dan ada juga yang 24 jam . Segala kelengkapan ada jual di sini.

6. Air Mineral
Korang kena pasti kan air dalam badan mencukupi , Las Vegas merupakan padang pasir . Cuaca terlampau panas boleh mencecah 45celcius . Air mineral di Petrol Station sebotol 2usd . Di Walmart 38 botol 5 usd . Jadi lah pengguna yang bijak

7. Time Zone
Untuk di California , 15 jam lewat dari Malaysia . Penerbangan yang sangat lama untuk sampai ke destinasi . Seperti kami bertolak balik dari Los Angeles hari Selasa . Dan landed di KLIA hari Khamis . Transit cuma 5 jam . Selebihnya atas flight.


.


.


.


.


.


.


.


.

So setakat ini sahaja saya share , jika ada masa saya sambung tips lain . Rancang lah perjalanan korang dengan baik ye. Setiap kali travel byk buat story di ig @amyranatasha , boleh refer situ jgak .

Sumber: FB Amyra Natasha