Antara destinasi popular bagi yang menggunakan perkhidmatan awam seperti keretapi adalah Stesen Perhentian Dabong.

Perhentian ini menjadi viral dan popular di kalangan pelancong dek kerana pemandangan yang sangat cantik seakan berada di luar negara.

Menyaksikan pemandangan cukup menarik sepanjang perjalanan dengan menginap terus dalam keretapi sebelum sampai temat dituju menjadi momen percutian terbaik bagi mereka yang gemar aktiviti ala backpacker ini.

Perkongsian sahabat Backpackers Buddies Malaysia, Busa Syaffiqah Shawal yang memberitahu pengalaman dan juga itinerary sepanjang menaikan train ke Dabong.

Seronok 2 Hari 2 Malam Naik Train Ke Dabong

Halo korang! Lama dah kan Busa tak update since PKP? Kali ni Busa nak share pasal travelogue naik jungle train of Malaysia! Ni salah satu wishlist Busa tau. Teringin lama dah nak tidur dalam kereta api and layan view tepi katil kereta api cewahh.

And kebetulan baru discover Dabong as potential tourist destination yang boleh dipromosikan. Tempat ni sangat cantik and serious worth your money! Busa buat trip 2 hari 2 malam (satu malam bermalam di resort and satu malam lagi dalam kereta api).

Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Dari dulu teringin nak naik train yang ada katil. Alhamdulillah merasa jugak sampai ke Dabong naik train tu.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
View dari katil Busa. Better amik katil bawah sebab selesa and luas berbanding katil atas. Ada bantal and selimut nipis disediakan. Jangan risau terlajak station sebab staff KTMB akan kejut korang bila dah nak sampai station korang akan turun.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Harga untuk makanan ni RM 11. Sedikit mahal tapi bukan selalu dapat dine in dalam kereta api sambil layan view kan? Experience tu yang mahal

E X P E N S E S – TRANSPORTATION
– Guide (untuk dua hari bermula dari sampai stesen ktm sampai nak balik) : RM 45 per pax
– Kereta Api (RM 37 lower berth + RM 31 upper berth): RM 68
Total: RM 113

ACCOMMODATION
– Jelawang Pipe Resort (boleh share dua orang tapi Busa duduk sorang je masa ni) : RM 60 per night
– Stong Hill Resort (kami stay dorm masa hari kedua sebab nak cari tempat rest sementara tunggu train jam 11:30pm) : RM 30 per pax
Total: RM 90

ACTIVITIES
– Lata Kertas + Sungai Kenerong + Signboard Gunung Stong ( dah termasuk dalam harga transportation grab guide tadi)
– Caving (book dengan Stong Hill Resort): RM 30 per pax
– ATV ride (book dengan Stong Hill Resort and boleh naik ATV tu dua orang): RM60 per hour
Total: RM 90

Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Dekat Lata Kertas. Katanya gerbang ni dicat ikut tema Nation Geographic.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Cantik Lata Kertas ni ✨ Kalau pergi weekend ramai orang sebab Dabong sekarang dah makin famous so ramai local tourist especially dari negeri Kelantan sendiri datang waktu hujung minggu.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Ni dekat Sungai Kenerong. Sini kawasan pondok tahfiz so kena jaga pemakaian. Air sungai sini sejuk, boleh je kalau nak mandi.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Rasa macam balik ke zaman kanak kanak dulu bila tengok jajan ni semua . Warung kecik ni dekat dalam Pondok Kenerong.

MEALS
-Ni ikut korang so Busa tak include dalam bajet tapi harga untuk makanan kat sana serious talk tak mahal. Below RM 10 je termasuk air. Busa makan nasi berlauk dengan air teh ais pun baru RM 5. Terkejut masa nak bayar sebab murah sangat. Mi udang tu memang standard RM 15 tapi udang dia memang besar berbaloi weh bayar harga macam tu, siap free air boleh refill lagi. Harap dapat kekalkan harga munasabah even Dabong dah naik jadi famous tourist attraction nanti.
TOTAL EXPENSES: RM 293

ITINERARY
DAY 1
•Stesen KTM Mentakab (naik train jam 4:00 pagi)
•Stesen KTM Dabong (tiba dalam jam 9:40 pagi)
•Sarapan dekat Kak Na Mi Udang Kg Stong
•Lata Kertas
•Sungai Kenerong
•Landmark Gunung Stong
•Jelawang Pipe Resort (Check In)

IKLAN
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Tempat wajib bergambar kalau datang Dabong. Don’t worry kalau datang time panas terik boleh berteduh dekat pondok pondok tepi tu.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Tara! Busa check in dekat Jelawang Pipe Resort. Satu pipe tu boleh muat dua orang. Unik kan? Tandas kat luar, surau and kafe pun ada. Breakfast trmasuk sekali tau dalam harga bilik. Jimat dah kat situ. Sungai betul betull belakang pipe tu. Tenang je dengar bunyi anak sungai mengalir.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Sungai kat Jelawang Pipe Resort ni jernih and bersih betul. Boleh nampak dengan jelas ya ikan ikan berenang dalam tu.

DAY 2
•Kompleks Gua Ikan (meeting point sebelum caving)
•Gua Gelap
•Gua Keris
•Gua Pagar
•Lunch dekat Kak Na Mi Udang Kg Stong
•Stong Hill Resort (Check In)
•ATV ride
•Air Terjun Stong Hill Resort
•Ikan Bekok Kak Ros Dabong
•Stesen KTM Dabong (naik train jam 11:30 pm)
•Stesen KTM Mentakab (tiba jam 5:10 am)

Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Kompleks Gua Ikan, tempat berkumpul sebelum mula caving.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Ni masa on the wayy nak ke Gua Gelap. Kat Gua Gelap ni sedikit sempit and ada lubang kecik yang kita kena meniarap. Kalau berat 120kg ke bawah InshaAllah lepas.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Guide kami, Cik Mat Yie. Beliau sgt informative, banyak benda baru Busa belajar sepanjang caving. Sape datang Dabong, kena try lah caving ni.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Seluar kotor sebab baru lepas meniarap dekat Gua Gelap. Tapi best! Budak 8 tahun pun steady caving, korang bila lagi?

TIPS AND TRICK!

Busa kalau menulis, Busa suka share secara jujur. Mana yang baik kita share, mana yang boleh improve pun kita bagitahu. Busa tak kan bagitahu yang indah indah dan sorok realiti just untuk attract orang sebab kalau kita buat macam tu, risiko nak dapat bad review lagi tinggi sebab orang akan set high expectation based on apa yang kita review.

Tapi bila sampai tempat tu and tak mencapai expectation diorang, mesti satisfaction jadi kurang and tak seronok sebab tak sama macam apa digambarkan. Biasalah student tourism ni sambil berjalan dia kena buat analisis hahaha.

Jelawang Pipe Resort
– Resort ni fasiliti dia bagi Busa lengkap, ada tandas surau, kafe apa semua. Aktiviti pun banyak boleh buat dekat sini termasuklah flying fox and ATV ride. Sungai dia pun cantik and syok je lepak kat sungai sini. Jangan lupa bawak towel sebab dorang tak sediakan towel dalam pipe tu. Brekafast included sekali so jimat dah.

– Pipe resort yang macam Busa duduk tu boleh muat dua orang so kalau travel berdua boleh lah jimat bayar half half. Busa bayar full sebab tu kos tinggi sikit trip ni. Kalau Busa ada partner, rasanya kos sorang untuk trip ni tak sampai RM 250 sebab ATV tu pun boleh naik dua orang.

– Busa tak sempat nak main water tubing and flying fox sebab staff yang contact Busa thru ws tu bagitahu cuaca hujan so dorang stop semua aktiviti kecuali aktiviti ATV. And dorang kata kalau cuaca okay boleh proceed balik. But then masa sampai sana cuaca okay je. Try jugak luck tanya boleh on tak tapi dorang kata paras air bahaya. Busa ada tanya staff masa nak check in and dorang cakap staff dorang takde ramai haritu sebenarnya sebab pergi kursus. Ralat sikit lah tak dapat main,terpaksa jadikan alasan nak repeat Dabong lagi eh eh hahahaha.

IKLAN

– Overall, Jelawang Pipe Resort memang best and Busa paling suka sungai dia. Cuma, there is a room for improvement especially in term of customer services and hospitality. Kalau improve dari part tu InshaAllah dah perfect dah. Good luck and no worries, Busa akan repeat lagi sebab Busa fall in love dengan sungai dia.

– Btw, guide yang bawa Busa tu baik sangat. Abe Nasir siap offer cari pakej water tubing lain even last minute dengan harga murah. Cuma masa nak amik tubing tu, organizer tempat tu kata pelampung tak ada sebab orang yang guna sebelum tu tak pulangkan lagi. I guess management issue lah ni. Nampaknya takde rezeki kami nak main water tubing. Next trip, InshaAllah ada water tubing dalam itinerary.

Stong Hill Resort
– Kitaorang stay kejap untuk transit sementara tunggu train malam tu. Sampai sampai je, owner dia Bang Yazil tanya kat guide “Siapa Busa?” Hahaha dia tak caya nama Busa tu betul ke Busa. Kalau Busa lahir boleh cakap, Busa dah suruh ibu letak nama Busa je baru rare senang ingat hahaha. Owner Stong Hill Resort sangat ramah ye gais.

– Stong Hill Resort ni air terjun dia cantik, bilik dia pun okay je dengan harga cuma untuk kebersihan boleh improve lagi. Tapi customer service dari Bang Yazil ni bagus, datang sana rasa macam member member je even jumpa kejap je.

Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Nasi goreng udang RM 15 free air. Udang harimau 4 ekor saiz besar weh, memang puas makan. Sedap
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Ni menu special kat Dabong, gelama bekok. Boleh try, unik. Ni kawan Busa makan masa dekat kedai Ikan Bekok Kak Ros.

Caving 3 Gua
– Meeting point dekat Kompleks Gua Ikan and Abe Mat Yie yang guide kitaorang untuk masuk 3 gua which is Gua Gelap, Gua Keris and Gua Pagar. Busa amazed sebab banyak bentuk bentuk monumen dalam gua yang macam real tau. Contoh macam keris, anak gajah and monyet. Memang sama macam betul.

– Guide sangat arif tentang selok belok gua and the best part is Abe Yie ni ramah. Tak rasa penat pun caving dengan beliau. Semua info dia share tu memang benda baru yang menarik bagi Busa. Sape ada chance datang Dabong nanti, korang kena try caving.

IKLAN

ATV Ride
– Ni korang WAJIB ye try kalau datang Dabong! Serious best gila and enjoy sangat. Track dia best lagi lagi bila main dalam hujan memang mencabar habis. Brader yang bawak kitaorang tu kata ada version advance, RM 150 untuk dua jam. Later kita datang kita try yang tu pulak. Rate harga ATV kt Dabong ni murah and track dia best. Tapi paling best, orang yang amik gambar tu power betul cari angle. Thumbs up!

Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Habis je caving, petang tu main ATV pulak. Kitaorang berempat je ada masa ni.
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Ni ATV saiz besar, RM 60 sejam. Ada jgak saiz kecik RM 50 sejam. Dedua saiz tu boleh naik dua orang. Busa naik sorang jela, sape suruh single. Tapi track dia memang best and adventure. Lagi lagi main time hujan. Pastu yang tukang amik gambar tu memang pandai lah cari angle lawa lawa. Takyah suruh pun
Bajet Tak Sampai RM300. Wanita Puas Hati 2Hari 2Malam Explore Keindahan Dabong Naik Train Dari Mentakab!
Jernih kan air dekat sini? Lepas je comot main ATV, kitaorang mandi dekat air terjun dalam Stong Hill Resort.

Guide
– Sini dorang panggil guide tu as “Pengasuh”. Pengasuh kitaorang nama Abe Nasir. Serious Abe Nasir ni best, dia macam pak long yang bawak anak sedara pusing pusing Dabong hahahaha. Abe Nasir ni senang nak deal, kalau datang Dabong korang boleh roger dia tau. Ni contact number beliau, boleh whatsapp. 013-9328327 (Encik Nasir).

Sleeper Train
– Busa suggest ambik katil bawah kalau nak naik Ekspress Rakyat Timuran (ERT) ni. Sebab katil bawah lagi besar and selesa. Makanan dalam kafe train sedikit mahal tapi untuk yang nak merasa makan dalam train sambil layan view, why not?

– Kalau nak book katil, sila book awal dalam apps KTMB sebab selalu katil ni laju je sold out. Harga katil bawah, katil atas and kerusi berbeza ya. Nak murah ambik kerusi lah. Paling mahal katil bawah.

– Ada bantal and selimut nipis dalam katil. Staff KTMB sangat ramah, masa nak balik tu sempat lah borak dalam train dengan staff dia. Terima kasih KTM Berhad, pengalaman Busa naik kereta api sangat best and priceless! Good hospitality!

– As for final conclusion, Dabong ni memang tourist attraction baru yang wajar diviralkan sebab cantik and worth every penny! Tempat dia best, orang dia ramah and baik baik pastu makanan semua murah murah. Confirm lah Busa repeat! Jom naik kereta api!

Artikel Berkaitan:

Bukan Train To Busan Tapi Train To Dabong, Sumpah View Lawa & Banyak Makanan Sedap. Kena Cuba Sekali Seumur Hidup

Trip 4H3M Ke Utara, Layan Perak & Kedah Guna Perkhidmatan Awam. Jimat, Berbaloi & Menyeronokkan!

Eco Capsule, Hidden Gem Penang Terletak Di Taman Rimba Teluk Bahang. Rasai Tidur Berteman Keindahan Alam Semulajadi!