Kalau pernah menonton filem atau cerita dogeng fairy tales, selalunya situasi dan lokasi yang digambarkan adalah seperti sebuah perkampungan yang nyaman, dikelilingi tasik yang luas serta berlatar belakangkan bukit dan gunung yang indah.

Itu yang boleh digambarkan jika anda berpeluang menjejakkan kaki di Hallstatt, Austria. Diangkat sebagai antara destinasi pelancongan tercantik di dunia, Hallstatt, Austria diapit antara banjaran Alps dan tasik yang jernih.

Hallstatt merupakan sebuah perkampungan kecil yang begitu mempersona terletak berdekatan dengan sebuah tasik, Hallstatter See. Untuk ke sini pengunjung perlu menaiki kereta kabel kerana kedudukannya yang berada di atas bukit. Di sini juga terletaknya World Heritage View yang merupakan lokasi tumpuan pelancong melihat keseluruhan Hallstatt dari pandangan atas.

Baca perkongsian daripada Atheena Rahman di laman sosialnya, trip indah ke Hallstatt Austria.


Hallstatt merupakan destinasi favourite saya di dalam pengembaraan saya ke Eropah kali ini. Ia merupakan perkampungan kecil yang terletak di tepi tasik Hallstatt dan dikelilingi oleh gunung-ganang yg terletak di daerah Salzkammergut.

Bermula dari London, saya terbang ke Salzburg, Austria dan terus menghala ke Hallstatt dengan menaiki bas dan train, Perjalanan mengambil masa 2jam. Sepanjang perjalanan, anda akan disajikan dengan pemandangan tasik, kampung2 kecil dan view gunung ganang alpine yang sangat indah. Train akan berhenti betul2 di tepi tasik dan anda perlu naik ferry untuk menyeberang ke kampung Hallstatt tu. Tak jauh, naik ferry dalam 10mins shj dan selang 15mins sentiasa ada ferry yg menunggu. Kalau anda sampai dengan membawa bagpack atau luggage, disarankan tinggalkan luggage di storage cabin yg ada disediakan oleh pengusaha ferry tu. Harga ferry return euro6. Cuma tambah bayar euro3 utk storage. Sebab bila dah masuk Hallstatt, anda akan banyak berjalan di sekitar kampung tu atau kalau ada masa lebih boleh naik ke cable car utk lihat view yg lebih tinggi. Sangat berbaloi. Kalau bawak beg berat kan susah nak bergerak.

My tips, kalau dah turun dari ferry, boleh start your walk dari belah kanan kampung tu dulu. (Kanan lebih afdal kot, ha haa). Sebab kebanyakan tourist bila dah turun dari ferry mereka lebih tertarik utk ke belah kiri dahulu sebab dari jauh dah nampak sana lebih happening dengan cafe-cafe kecil dan fountain tu. Sebenarnya kalau u terus ke kanan, you akan jalan menghala ke best spot to take the famous Hallstatt picture macam dalam poster dan google tu, di mana rumah2 di belah kanan tasik dengan mountains dibahagian tengah sampai ke kiri tu. Mesmerising view! Lepas dah puas ambil gambar di situ boleh la patah balik ke belah kanan tadi dan brisk walk menyusur jalan2 kecil kg tu sambil menikmati keindahan tasik tu. If you have lots of time, banyak lagi aktiviti utk dibuat di sana seperti naik cable car, pergi muzium garam, pergi ke 5 fingers Dachstein etc.

Lagi satu, saya nak share berkenaan penginapan berdekatan Hallstatt juga. Saya perasan ramai tourist/traveler mereka akan stay samada di dalam kampung Hallstatt itu sendiri, atau make journey back to Salzburg or Vienna. Okay, if you orang have-have and don’t mind bout the money you going to spend, you boleh stay di kg Hallstatt itu sendiri. Penginapan di dalam kg tu harga antara rm700-1k satu malam. Kih kihh.. Tapi kalau nak jimat banyak.. Kebanyakannya akan make way back to Salzburg city (*2jam perjalanan) sebab sana jauh lebih murah. Tapi it will shorten your time in Hallstatt sebab last ferry kena catch ialah 4.30ptg. You kenna check timetable the last train juga sebab kalau u terlepas the last train, habisla stuck kat tepi tasik tu nanti. Ha haa

Tapi saya, saya cuba sedaya upaya untuk spend lama di Hallstatt dan same time, jimat banyak on hostel tanpa spend dekat seribu utk satu malam shj kan. Hasil pencarian di internet, saya terjumpa satu kampung di Bad Goisern yg jaraknya cuma 15min by train dari Hallstatt. Gastehaus Mortlmuhle namanya. (Jangan suruh aku sebut, tak reti. Ha haa.) Rumah penginapan dgn style cabin kayu tradisional Austria, sangat selesa dan very friendly owner. Belakang rumah, ada sungai iaitu River Traun yg sangat damai. Waktu breakfast you boleh minum kopi sambil mengadap view sungai tu waktu pagi. The view sangat awesome, and deep inside you akan rasa sangat tenang dan damai je dalam rumah tu. Saya ambil female dorm, cuma 24 euro satu malam. Kebetulan takde org lain yg stay dlm bilik tu, “so the whole room is yours” bak kata owner tu. Kih kihh. Berbaloi duduk di sini sebab 5mins je jalan kaki ke train station dan ambil train 15mins je kalau nak repeat Hallstatt semula. Baru puas hati. On the 2nd day in Hallstatt u boleh consider buat activity lain pula, naik cable car ke 5 Fingers Dachstein contohnya. Even lepak sahaja kat kg Hallstatt tu sendiri pun sangat nyaman dan chill je. Banyak cafe2 comel dgn nice coffee dan pastries kat dlm kg tu to enjoy more.

Hallstatt is really a unique, and beautiful gem in Austria. Sangat cantik dan offer your a very scenic picturesque lake and mountains view. Subhanallah, Alhamdulillah.

Sumber: FB Atheena Rahman