Di Sarawak terdapat dua lokasi tanah tinggi yang mesti dilawati kerana ia bukan saja sejuk tetapi mempunyai pemandangan yang indah memukau.

Bario

Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak

Terletak di pedalaman Sarawak, bario bermaksud angin mengikut bahasa etnik Kelabit. Tanah tinggi Bario berketinggian 1150 meter dari aras laut ini mempunyai kualiti udara yang sangat bersih kerana kedudukannya berhampiran Gunung Murud, gunung tertinggi di Sarawak.

Kesejukan tanah tinggi Bario ini pernah mencecah 11 darjah celsius sehinggakan pengunjung terpaksa mengenakan selimut yang tebal pada waktu malam. Jika anda mahu garam bukit dan padi yang paling berkualiti di Malaysia serta bebas bahan kimia, di sinilah tempatnya.

IKLAN
Ba’Kelalan

Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak

Ba’Kelalan pula berdekatan dengan Bario ini merupakan penempatan bagi kaum Lun Bawang. Ba’Kelalan iaitu “Ba” bermaksud padi manakala Kelalan pula adalah nama sebatang sungai mempunyai beberapa kampung Lun Bawang iaitu Buduk Nur, Long Langai, Long Lemumut, Long Ritan, Long Rusu, Pa Tawing, Buduk Bui, Buduk Aru dan Long Rangat.

IKLAN

Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak

Ba’Kelalan sememangnya bumi bertuah kerana bukan sahaja memiliki tanah yang subur malah masyarakat yang hidup penuh rukun dan damai selain saling tolong-menolong antara satu sama lain.

IKLAN

Jangan tidak percaya, kawasan ini terkenal dengan penanaman buah epal. Jika anda berkunjung ke sini, aktiviti kebudayaan menanti anda. Epal Ba’Kelalan yang lebih dikenali sebagai epal Manalagi di Jawa Timur didapati mampu hidup subur di kawasan Ba’Kelalan yang suhunya sekitar 20 darjah celsius. Terdapat beberapa spesies epal yang kita mula tanam di sini seperti epal Ba’kelalan (Manalagi), Rome Beauty, Lady williams, Tropical Beauty dan Anna Epal.

Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak Bario & Ba’Kelalan, Dua Destinasi Tanah Tinggi Mesti Singgah Di Sarawak

Foto: Sarawak Tourism

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI