thailand

Sebelum berlakunya penularan Covid-19, negara Thailand adalah salah sebuah destinasi yang sangat popular di kalangan pelancong.

Bukan saja terkenal dengan keindahan pulau serta lokasi percutian menarik, tetapi juga digambbarkan syurga makanan bagi yang datang ke Thailand.

Bagi merancakkan semula aktiviti pelancongan di sana, Thailand bercadang untuk mengecualikan kuarantin wajib terhadap pelancong asing yang sudah divaksin apabila tiba di pulau peranginan Phuket, bermula 1 Julai bagi membantu menghidupkan kembali industri pelancongan yang terjejas teruk akibat pandemik COVID-19.

Bermula Julai, Thailand Buka Pintu Sempadan Ke Phuket Untuk Pelancong Yang Dah Terima Vaksin

Sebagai persiapan untuk pembukaan semula itu, Menteri Pelancongan dan Sukan Thailand Phiphat Ratchakitprakarn berkata sekurang-kurangnya 70 peratus daripada penduduk di pulau itu akan diberi suntikan vaksin.

Inisiatif itu, ‘Phuket Tourism Sandbox’ yang dicadangkan oleh Lembaga Pelancongan Thailand (TAT) akan menjadi pembukaan semula yang pertama untuk pelancong yang divaksin sebelum memperluaskan ke destinasi pelancongan lain seperti Koh Samui, Pattaya, Chiang Mai dan Krabi.

IKLAN

Perdana Menteri Prayuth Chan-o-cha yang mempengerusikan mesyuarat Pusat Pentadbiran Situasi Ekonomi (CESA) hari ini meluluskan inisiatif ‘Phuket Tourism Sandbox’ dan mengarahkan TAT untuk membincangkan rancangan itu dengan gabenor Phuket dan Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) sebelum melaksanakannya.

Bermula Julai, Thailand Buka Pintu Sempadan Ke Phuket Untuk Pelancong Yang Dah Terima Vaksin

Beliau berkata pelancong yang divaksin dan diuji negatif COVID-19 boleh mengunjungi Phuket tanpa perlu menjalani kuarantin.

Media tempatan melaporkan Phuket memerlukan 925,000 dos vaksin untuk menyuntik 70 peratus penduduknya. Inisiatif ‘Phuket Tourism Sandbox’ itu kini sedang menunggu persetujuan Kabinet.

IKLAN

Apabila diluluskan, pulau peranginan itu akan dibuka semula tiga bulan awal berbanding wilayah lain. Thailand merancang untuk membuka semula pintunya kepada pelancong asing yang sudah divaksin tanpa perlu dikuarantin pada Oktober.

Bermula Julai, Thailand Buka Pintu Sempadan Ke Phuket Untuk Pelancong Yang Dah Terima Vaksin

Media melaporkan TAT menjangkakan sekurang-kurangnya 100,000 pelancong ke Phuket pada suku ketiga tahun ini.

Bermula 1 April ini, pengunjung ke Thailand akan menjalani kuarantin selama 10 hari berbanding dua minggu sebelum ini dan ia akan terus dikurangkan kepada seminggu untuk pelancong asing yang sudah divaksin dan mempunyai sijil vaksinasi.

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Thailand Belum Sedia Terima Ketibaan Penumpang Penerbangan Antarabangsa Hingga 30 Jun 2020

Port Tengok ‘Bunga Matahari’ Di Satun, Thailand. Dekat Je Dengan Perlis

7 Benda Korang Jangan Buat Kalau Travel Ke Thailand. Salah Besar Ni!

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI