Credit Photo: Canva.com

New Zealand dah buka sempadan negara mereka sepenuhnya bermula 1 Ogos yang lalu. Ia merupakan pembukaan kali pertama selepas penutupan ekoran COVID-19 yang berlaku sejak Mac 2020.

Sempadan negara tersebut sebelum ini dibuka pada Februari untuk warga tempatan dan sekatan beransur-ansur dilonggarkan.

Proses membuka semula sempadan berakhir malam tadi dengan pelawat memerlukan visa dan mereka yang mempunyai visa pelajar kini juga dibenarkan pulang ke New Zealand.

New Zealand kini turut membenarkan kapal persiaran dan kapal layar rekreasi asing berlabuh di pelabuhannya.

IKLAN
Buka Sempadan Sepenuhnya, Pelancong Malaysia Dah Boleh Bercuti Ke New Zealand. Tak Perlu Kuarantin!
Foto: Utusan Online

Jalani 2 ujian saringan, tak perlu kuarantin

Kebanyakan pelawat yang tiba di New Zealand masih perlu menerima vaksin, dan mesti menjalani dua ujian saringan Covid-19 sebaik tiba, namun tidak perlu menjalani kuarantin.

Sementara itu, Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern ketika berucap di Sidang Kemuncak Perniagaan China di Auckland pada Isnin berkata, pembukaan sempadan peringkat akhir adalah saat yang sangat besar.

IKLAN

“Ia adalah proses berperingkat dan pihak kami perlu berhati-hati melakukannya sejak Februari kerana kami bersama-sama seluruh dunia terus menguruskan wabak global dan memastikan rakyat selamat,” katanya.

Buka Sempadan Sepenuhnya, Pelancong Malaysia Dah Boleh Bercuti Ke New Zealand. Tak Perlu Kuarantin!
Foto: Sinar Harian

Penuntut antarabangsa adalah penyumbang penting kepada ekonomi New Zealand dan penyedia pendidikan berharap pembukaan semula sempadan akan memberikan rangsangan kepada sekolah dan universiti di seluruh negara.

IKLAN

Dalam pada itu, Menteri Pelancongan New Zealand Stuart Nash berkata, kedatangan semula kapal persiaran juga akan menjadi rangsangan kepada industri tempatan.

“Kebanyakan pelayaran adalah pada musim panas iaitu Oktober hingga April. Musim panas adalah musim pelancongan utama kami. Ini bermakna ia akan merancakkan lagi industri,” kata Nash.

Sumber: hmetro

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI